УН: Нема доказа о геноциду у Украјини

Срна
УН: Нема доказа о геноциду у Украјини

ЖЕНЕВА - УН нису пронашле доказе о геноциду почињеном током сукоба у Украјини, изјавио је Ерик Мосе, предсједавајући Независне међународне истражне комисије УН за Украјину.

”Што се тиче вашег првог питања о геноциду, нисмо открили да је било геноцида у Украјини”, рекао је Мосе новинарима.

Савјет УН за људска права објавио је раније извјештај у којем се наводи да су руске власти прекршиле међународни закон о људским правима у Украјини, од којих се многи “своде на ратне злочине и укључују намјерна убиства, нападе на цивиле, незаконито затварање, мучења, силовања и присилно премјештање и депортацију ђеце”.

“Комисија је документовала мали број кршења које су починиле украјинске оружане снаге, укључујући вјероватно неселективне нападе и два инцидента који се квалификују као ратни злочини”, наводи се у извјештају.

Независна међународна истражна комисија УН за Украјину је самостално тијело које има мандат Савјета УН за људска права да истражује наводна кршења и злоупотребе људских права, као и кршења међународног хуманитарног права и злочине почињене током руске специјалне војне операције у Украјини.

Комисија има задатак да утврди чињенице и околности свих откривених кршења људских права и прикупиће и анализирати доказе у свјетлу сваког будућег правног поступка.

Русија је у више наврата одбацила оптужбе за ратне злочине и за кршење међународног хуманитарног права у Украјини, наводећи да међународна тијела углавном игноришу редовне извјештаје о украјинским ратним злочинима у Донбасу и злочинима које су починили украјински војници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана