УН: Наредне године се очекује 50 милиона гладних у западној и централној Африци

Танјуг
Foto: Northafricapost.com

ДАКАР - Очекује се близу 50 милиона гладних људи у западној и централној Африци наредне године, због сукоба, климатских промјена и високих цијена хране, саопштиле су данас Уједињене нације.

УН напомињу да је овај број за четири одсто већи него у одлазећој години, пренио је Ројтерс.

Предвиђа се да ćе у 2024. години, у приморским земљама, број људи који се суочавају са глађу достиćи 6,2 милиона, што је за 16 одсто више у односу на ову годину, наводи се у новој анализи коју су објавили Свјетски програм за храну (ЊФП) Уједињених нација и друге хуманитарне органиазације.

„Акутна глад и даље је на рекордном нивоу у региону, али то не прати помоћ у виду финансијских средстава, која су прекопотребна да би овај проблем био ријешен“, напомиње вршилац дужности регионалног директора ЊФП-а за западну Африку Маргот Вандервелден.

Она поручује да ће такво „недовољно финансирање значити да ćе умјерено гладни бити принуђени да прескачу оброке, конзумирају мање квалитетну храну и тако ризикују неухрањеност и друге посљедице“.

Поменута анализа показала је да више од два од три домаćинства у западној и централној Африци не може себи да приушти здраву исхрану.

Агенција наводи да су, примјера ради, трошкови задовољавајуће дневне исхране у земљама, као што су Буркина Фасо, Мали и Нигер, 110 одсто веćи од минималне дневне плате у том региону (централни Сахел).

Поменуте земље имају проблем са исламистичком побуном због које је расељено око четири милиона људи, напомиње су у подацима УН.

Наведена криза натјерала их је да потраже уточишта у суседним приморскама земљама, као што су Обала Слоноваче, Того и Гана, које се налазе у најгорој економској ситуацији у новије вријеме, додаје Ројтерс.

Слично важи и за Демократску републику Конго, у којој се одвија више сукоба, што за посљедицу има скоро седам милиона људи који су морали да напусте своје домове, наводи се у подацима УН.

„Скоро 80 одсто људи, који су тренутно у тешкој ситуацији када је ријеч о храни, налазе се у подручјима погођеним сукобима“, рекао је виши истраживачки саветник за ЊФП Оло Сиб.
 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана