УН: Милијарда људи је у опасности од колере, пандемије сиромашних

ГС
УН: Милијарда људи је у опасности од колере, пандемије сиромашних

ЖЕНЕВА - Колера пријети милијарди људи у 43 земље, упозориле су данас Уједињене нације, али како наводе, недостају средства да се то оствари.

- Пандемија убија сиромашне пред нашим очима и ми тачно знамо како ју зауставити, али потребна нам је већа подршка и залагање међународне заједнице јер, не будемо ли одмах деловали, стање ће се погоршати - истакао је Џером Пфафман Замбруни, шеф одјељења УНИЦЕФ-а одјела за кризе у јавном здравству, на конференцији у Женеви.

- Свјетска здравствена организација (СЗО) процјењује да је милијарда људи у 43 земље у опасности да оболи од колере - рекао је његов колега Хенри Греј, званичник Свјетске здравствене организације задужен за сузбијање те пошасти која се брзо шири због лоших санитарних услова и недостатка питке воде, пише Танјуг.

Организацији УН је потребно 640 милиона долара за борбу с том заразном болести. СЗО упозорава да кампање за вакцинацију наилазе на многе тешкоће. Ове године су 24 земље пријавиле епидемије колере, а прошле године их је средином маја било 15.

Греј тај пораст приписује сиромаштву, сукобима, климатским промјенама и сеобама становништва које они подстичу, у веома несигурним условима. СЗО је морала да изда препоруку за само једну дозу вакцине, умјесто двије, како би се више људи спасло, али уз ризик да заштита траје краће.

- Будућност није сјајна - рекао је Греј.

СЗО и УНИЦЕФ-у, који чврсто сарађују у сузбијању те бактеријске болести, потребно је 160, односно 480 милиона долара у идућих 12 месеци како би могли да пруже помоћ за више од 40 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана