УН: Изузеће од санкција за лидере талибана помогло да се спасу животи

Tanjug
Foto: Globus

ЊУЈОРК– Изузеће од санкција за неке лидере талибана које омогућава да Уједињене нације и хуманитарне организације достављају хуманитарну помоћ у Авганистан, помогло је да се спасу људски животи, изјавио је данас замјеник генералног секретара Уједињених нација за хуманитарна питања Мартин Грифитс на сједници Савјета безбједности УН.

  СБ УН усвојио је ово изузеће прије годину дана, четири мјесеци након што су талибани преузели власт у Авганистану, подсјећа се у извјештају Ројтерса.
  
 Санкције УН уведене бројним лидерима талибана који сада заузимају кључне позиције у администрацији, отежавале су слање виталне хуманитарне помоћи у Авганистан.

    "Ово изузеће помаже и нама и нашим партнерима да спасавамо људске животе. Овакво законско покриће било је неопходно за хуманитарне и комерцијалне актере. То нам омогућава да исплаћујемо средстава ресорним министарствима на чијем челу су одређени (санкционисани) појединци", рекао је Мартин Грифитс.
    
Он је навео најмање седам талибанских министарства, укључујући финансије, привреду, унутрашње послове, воде и
електричне енергије и транспорта и цивилног ваздухопловства, којима управљају талибански лидери санкционисани од стране Савета безбедности УН.
    
Грифитс је рекао да су операције помоц́и подстакле брз и великодушан одговор донатора и потврдио да су УН пребациле око 1,8 милијарди долара у Авганистан као подршку хуманитарним операцијама.
  
 Ипак, Грифин је нагласио да 97 одсто Авганистанаца живи у сиромаштву, да две трећине популације не може да живи без хуманитарне помоћи, да се 20 милиона људи суочава са глађу и 1,1 милион тинејџерки је под забраном образовања у школама.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана