УН: Израел покренуо кампању изгладњавања у Гази

Г.С.
Foto: Ал Џазира

ЖЕНЕВА - Специјални извјестилац УН за право на храну Мајкл Фахри изјавио је данас да Израел уништава систем исхране у Гази као дио шире ''кампање изгладњивања'' у рату против припадника палестинске милитантне групе Хамас.

У обраћању пред Савјетом УН за људска права, он је рекао да то тијело не чини довољно како би се помогло цивилима у Појасу Газе, преноси Ројтерс.

''Слике гладовања у Гази су неподношљиве, а ви не радите ништа. Израел је покренуо кампању изгладњивања против палестинског народа у Гази'', рекао је Фахри.

Правни савјетник у израелској мисији при УН Јела Цитрин је Фахријеве оптужбе назвала очигледном лажи.

''Израел у потпуности одбацује наводе да користи изгладњивање као оружје у рату'', рекла је она, а потом напустила просторију у знак протеста.

Хуманитарне организације су за критичну ситуацију са храном у Појасу Газе окривиле војне операције, несигурност и широка ограничења за испоруке основних намирница у угрожену палестинску енклаву која је девастирана израелском офанзивом против Хамаса у којој је, према тврдњама палестинских званичника, током петомјесечних оружаних сукоба живот изгубило више од 30.000 људи.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана