УН и Велика Британија осудиле пуч у Габону

Танјуг
Foto: Танјуг

ЊУЈОРК - Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш и Велика Британија осудили су војни удар у Габону.

Гутереш је позвао побуњенике да осигурају безбједност предсjедника Али Бонга Ондимбе и његове породице, рекао је портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.

Дижарик је истакао у сриједу да Гутереш помно прати развој ситуације у Габону и да са дубоком забринутошћу прати извјештаје о озбиљним повредама основних слобода након објављивања резултата избора у тој афричкој држави, након чега је извршен државни удар.

Генерални секретар УН позива све укључене актере да буду уздржани, да се укључе у дијалог и осигурају да се владавина права и људска права у потпуности поштују, навео је Дижарик, пренио је ТАСС.

Велика Британија такође је осудила “противуставно војно преузимање” власти у Габону и позвала је на обнову владе, саопштила је у сриједу Канцеларија за спољне послове, Комонвелт и развој.

Побуњеници у Габону именовали су шефа Републиканске гарде генерала Бриса Олигија Нгуему за прелазног лидера, пренио је Ројтерс, позивајући се на изјаву коју је један од побуњеника прочитао на националној телевизији.

Група високих официра у оружаним снагама Габона саопштила је на државној телевизији у сриједу да је преузела власт у земљи. Побуњеници не прихватају исход предсједничких избора од 26. августа који су резултирали избором предсједника Али Бонга Ондимбаса за трећи мандат.

Војска је саопштила да је предсједник у кућном притвору окружен породицом и љекарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана