УН: Број погинулих у земљотресу у Сирији вјероватно ће порасти

Танјуг
УН: Број погинулих у земљотресу у Сирији вјероватно ће порасти

ДАМАСК - Координатор Уједињених нација за хуманитарну помоћ Сирији Муханад Хади изјавио је данас да ће број погинулих у прошлонедељном смртоносном земљотресу вјероватно још порасти.

Према досадашњем извјештају УН, око 6,000 људи је погинуло на теротирији цијеле Сирије, укључујући њих 4,400 који су живјели на сјеверозападу земље, који је под контролом побуњеника, наводи АП.

''Надамо се да се овај број неће много повећати. Али према ономе што видимо, све што је овај земљотрес разорио, не даје нам много наде да је ово крај'', рекао је Хади.

Како наводи агенција, многи су критиковали УН након земљотреса, уз образложење да је реакција била спора и неадекватна, истичући да је први конвој помоћи доспио до сјеверозападне Сирије три дана након земљотреса.

Хади је истакао да је и пре земљотреса на сјеверозападу Сирије било око 4,1 милион људи којима је била потребна хуманитарна помоћ, од којих су многи већ расељени, а након земљотреса су постали бескућници или су поново расељени.

''Увјеравам вас да смо учинили све што смо могли од самог почетка. Замолили смо све стране да интересе људи ставе на прво мјесто. Замолили смо да се хуманитарна ситуација деполитизује и фокусирамо се да дођемо до људи'', рекао је координатор УН.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана