Умро Џејмс Ловсон, вођа америчког покрета против сегрегације

Телеграф
Умро Џејмс Ловсон, вођа америчког покрета против сегрегације

Џејмс Ловсон, истакнути вођа покрета за грађанска права чије је заговарање ненасилних протеста утицало на Мартина Лутера Кинга и 1960-их помогло у обликовању покрета за укидање дискриминације у САД-у, умро је у 95. години, потврдила је његова породица.

Ловсон, којег је Кинг једном описао као "водећег теоретичара и стратега ненасиља у свијету", умро је у недјељу од срчаног застоја на путу до болнице у Лос Анђелесу.

Као млади методистички свештеник, 1952. отпутовао је у Индију, гдје је на њега утицао рад Махатме Гандија. Када се Ловсон вратио у САД, постао је водећи заговорник ненасилног протеста као стратегије за покрет за грађанска права у САД.

Од студентских дана водио је ненасилне протесте у знак подршке расној интеграцији, због чега је био избачен са Универзитета Вандербилт, те је 1960-их учествовао у низу протеста против сегрегације у којима су се црнци и бијелци заједно возили аутобусима кроз амерички југ.

Кинг је на Ловсонов захтјев дошао у Мемфис, гдје је убијен 1968. године.

Рад вођа покрета за грађанска права попут Ловсона резултирао је доношењем Закона о грађанским правима из 1964. који забрањује дискриминацију на темељу расе, боје коже, вјере, пола или националног поријекла.

Ловсон је рођен 1928. године и стекао је дипломе на факултету Болдвин-Волас у Охају и на Универзитету Бостон. Био је у затвору 13 мјесеци јер је одбио да се одазове након што је регрутован у америчку војску.

Касније је служио као пастор у Уједињеној методистичкој цркви Холман у Лос Анђелесу од 1974. до 1999. године.

Био је међу седам вођа покрета за грађанска права којима је часопис "Тиме" дао признање уочи инаугурације првог црног предсједника САД-а Барака Обаме, преноси "Телеграф".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана