Умро други узбуњивач Боинга ове године

Tанјуг
Foto: Урми.орг

ВАШИНГТОН - Узбуњивач који је упозорио на грешке у производњи Боинга 373 Макс, Џошуа Дин, преминуо је након кратке болести, а он је други узбуњивач те компаније који је умро ове године.

Дин (45) је бивши ревизор квалитета за добављача Боинга, Спирит Аеросистемс, а претходно је поднио жалбу америчкој Федералној управи за ваздухопловство (ФАА) наводећи ''изразито недолично понашање вишег менаџмента квалитета производње линије 373'' у Спириту. 

Спирит је прошле године отпустио Дина, након чега је он упутио жалбу Министарству рада, наводећи да је отказ био освета због изражавања забринутости за безбједност, преноси Гардијан. 

Амерички медији су јавили да је Дин хоспитализован због респираторних проблема,  након што је имао проблема са дисањем.  

Био је интубиран, а добио је упалу плућа и инфекцију прије него што је преминуо две недјеље касније. 

Дина је заступала иста адвокатска канцеларија као другог узбуњивача Бинга Џона ''Мича“ Барнета, који је, како су медији јавили, у марту извршио самоубиство. 

Он је радио за Боинг готово три деценије, а за Њујорк тајмс је 2019. рекао да је пронашао ''металне комаде” који висе преко жица у команди лета и који су могли да изазову ''катастрофално” оштећење да су продрли у жице. 

Навео је да је управа игнорисала његове притужбе и премјестила га у други дио фабрике. 

Прошлог мјесеца је још један Боингов узбуњивач, Сем Сејлфур, рекао пред америчким Конгресом да у компанији ''не постоји безбједносна култура“ и навео да су запослени који су подигли узбуну ''игнорисани, маргинализовани, угрожени, стављени на страну и горе“.  

Истакао је да се плаши ''физичког насиља“ након што је јавно изнио своју забринутост. 

Током 2018. и 2019. године два авиона 737 Макс су се срушила, а у несрећама   је погинуло 346 људи. 

Амерички регулатори воде истрагу у Боингу, након експлозије плоче врата на Боингу 737 Макс 9 у ваздуху, до које је дошло у јануару. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана