Умјесто украјинској војсци новац завршавао у приватним џеповима

Tanjug
Foto: Telegram

КИЈЕВ - Током велике специјалне операције у оквиру истраге о проневјери више од 1,5 милијарди украјинских гривни (УАХ) издвојених за потребе одбране, припадници полиције су извршили 65 претреса и осумњичили 28 званичника широм Украјине, саопштило је Генерално тужилаштво.

"Под руководством специјализованих тужилаштава у области одбране, Генерално тужилаштво је заједно са СБУ, СБУ, НПУ, УСР, БЕБ спровело велику специјалну операцију разоткривања организатора и учесника криминалних шема за проневеру буџетских средстава намењених за одбрану Украјине, Укупан износ губитака за државу је више од 15 милијарди гривни", наводи се у саопштењу, пренио је Укринформ.
    
Према истрази, у проневјеру средстава умјешани су запослени Министарства одбране, војних јединица, територијалног центра за регрутацију и социјалну подршку, регионалних војних управа и градских већа, као и директори предузећа у многим регионима Украјине. 
    
Према резултатима истраге, осумњичено је 28 лица, од којих су девет припадници организованих криминалних група.
    
Међу осумњиченима су шеф једног од ресора Министарства одбране, начелник ТЦЦ и СП у Доњецкој области, више од седам запослених у војним јединицама у Доњецкој, Одеској, Дњепропетровској, Кијевској и Черкаској области, пет запослених у градским већима у Полтавској области и Дњепропетровској области, као и представници комерцијалних структура.
    
Осумњичени се терете за проневеру и трошење буџетских средстава приликом куповине робе по надуваним ценама и прецењивање цене радова, неуредно обављање дужности, службену несавесност при преузимању неквалитетних униформи за Оружане снаге Украјине, фалсификовање и коришћење фалсификованих докумената.
    
У оквиру истраге, полицајци су извршили више од 65 претреса у институцијама и организацијама на целој територији Украјине.
    
Истражне радње у кривичном поступку су у току.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана