Умеров: Администрација САД разматра захтjев Кијева за ударе по дубини руске територије

Танјуг
Умеров: Администрација САД разматра захтjев Кијева за ударе по дубини руске територије

КИЈЕВ - Украјински министар одбране Рустем Умеров изјавио је да администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена још увијек разматра захтев Кијева за укидање ограничења у вези са коришћењем оружја далеког домета за ударе по дубини руске територије и потврдио да је у петак, на састанцима са високим званичницима у Вашингтону, представио листу циљева.

-Објаснили смо какви капацитете су нам потребни да заштитимо грађане од руског терора и надамо да су нас саслушали - рекао је Умеров у интервјуу за Си-Ен-Ен.

Упркос поновљеним захтјевима украјинског предсједника Володимира Зеленског, не очекује се да ће САД тренутно ублажити ограничења у вези са могућности да Украјина користи дугометне ракетне системе (АТАЦМС).

-Чули сте нас како кажемо да Украјинци могу користити америчку безбједносну помоћ за одбрану од прекограничних напада, другим ријечима, за контраударе. Али што се тиче дугодометних удара, дубоко унутар руске територије, наша политика се није промијенила -  рекао је прошлог уторка портпарол Пентагона, генерал-мајор Пат Рајдер.

Према ријечима једног америчког званичника, Украјина има ограничене залихе америчких дугодометних ракета, а САД су јасно ставиле до знања да Кијев не би требало да очекује нову, значајну испоруку АТАЦМС због ограниченог броја тих пројектила у америчким војним резервама и дугог времена за производњу тог оружја.

Говорећи пијре састанка америчког министра одбране Лојда Остина и Умерова, амерички званичник је рекао да су многи од украјинских циљева у Русији изван домета ракетних система АТАЦМС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана