Умало постао комичар: Ко је харизматични генерал кога Зеленски жели да смијени

ГС
Умало постао комичар: Ко је харизматични генерал кога Зеленски жели да смијени

КИЈЕВ - Генерал Валериј Залужни, популарни командант украјинске војске, позван је у кабинет предсједника Володимира Зеленског гдје је му је речено да ће бити смијењен, објавио је ЦНН.

Америчка телевизија наводи да се то десило у понедјељак и позива се на два извора упућена у тему.

Наводи се да се ова информација појавила након недјеља све већих спекулација везаних за напет однос Зеленског и првог човјека оружаних снага Украјине.

ЦНН наводи да званичне објаве смјене још увек нема, али да је један од извора казао да се предсједнички декрет о томе очекује до краја ове недјеље.

Наводи се да би то била највећа кадровска ј у украјинској војсци коју је Зеленски спровео од почетка рата прије скоро двије године.

Гардијан се такође бави односом Зеленског и Залужног и констатује да за једног предсједника који ту функцију обавља у ратно вријеме једина политичка пријетња која је већа од популарног генерала била би популарни генерал који је смијењен без церемонија.

Британски лист наводи да је то ризик са којим је Зеленски наизглед спреман да се носи, пошто није успио да убиједи Залужног да сам поднесе оставку.

Наводи се да је Зеленски неспорно најпознатије лице Украјине у свијету, али да му је код куће Залужни ривал по популарности.

Лик Залужног се налази на безбројним постерима широм Украјине и интернет мимовима које шерују људи из те земље.

На једном је он приказан како лично испоручује руског предсједника Владимира Путина Међународном суду правде у Хагу.

Олексиј Гончаренко, опозициони посланик и савезник Залужног, каже да је то ривалство сама суштина актуелне кризе између Зеленског и кршног генерала.

"Ту се ради о личним односима између њих. Не мислим да је у питању начин на који се води рат. Зеленски је био, не заборавите то, глумац и он као да жели да буде једина звијезда шоуа. А обојица су емотивно истрошени након протекле двије године", оцјењује Гончаренко.

Гардијан наводи да је 50-годишњи генерал виђен као отјелотворење војне трансформације Украјине од совјетског поштовања хијерархије до модерних оружаних снага у западном стилу гдје се млађим официрима дозвољава да доносе праве одлуке у жару борбе умјесто да чекају наређења претпостављених.

Наводи се да је Залужни буквално дијете старог система, пошто је на свијет дошао 1973. у совјетској касарни на сјеверу Украјине гдје је његов отац служио.

Ипак, како је одрастао, хтио је да се ослободи тог војног насљеђа и у почетку му је жеља била да постане комичар, што је иста професија којом се и Зеленски бавио прије него што је ушао у политику.

Ипак, породична традиција је превагнула и Залужни је са највишим оцјенама 1997. дипломирао на Институту копнених снага у Одеси, преноси Курир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана