Уљанов: Кијев није спреман да обећа да неће гранатирати нуклеарку

Г.С.
Уљанов: Кијев није спреман да обећа да неће гранатирати нуклеарку

Рат у Украјини – 402. дан. Жестоке борбе за Бахмут Володимир Зеленски је оцијенио као "посебно вруће".

Власти у Кијеву објавиле план за Крим "након што поврати контролу над тим полуостровом." Руска војна власт у Запорошкој области тврди да је украјинска војска гранатирала Мелитопољ. Лавров и Блинкен разговарали о ухапшеном новинару "Волстрит џорнала". У експлозији бомбе у Санкт Петербургу погинуо утицајни руски војни блогер.

Кијеву предато пет рањених украјинских војника

Русија је предала Украјини петорицу рањених војника украјинских Оружаних снага, изјавила је руски комесар за људска права Татјана Москалкова.

"Данас је пет рањених војника украјинских Оружаних снага враћено у Украјину. Настављамо да радимо у том смјеру", рекла је Москалкова за ТАСС.

Према њеним ријечима, украјинска страна је на крају марта предала Москви петорицу рањених руских војника који су тренутно на лијечењу.

"Желим им брз опоравак и вјерујем да ће се они ускоро вратити породицама и пријатељима, који ће их дочекати као стварне хероје", додала је Москалкова.

Москалкова је о питању трансфера рањеника између Русије и Украјине разговарала са комесарима за људска права из Украјине и Турске, Дмитром Лубинецом и Серефом Малкоцом.

Она је касније саопштила да се са Лубинецом током разговора сагласила да помогну у размјени неколицине тешко рањених војника.

Уљанов: Кијев није спреман да обећа да неће гранатирати нуклеарку

Украјина није спремна да обећа и гарантује да неће гранатирати територију Запорошке нуклеарне електране, изјавио је стални представник Русије при Међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

Коментаришући иницијативу генералног директора Међународне агенције за атомску енергију Рафаела Грозија да се осигура безбједност нуклеарке, Уљанов је за телевизију "Русија 24" рекао да се од Украјинаца тражи доста мање него од Руса, а то је да једноставно потврде да преузимају политичку обавезу да не гранатирају електрану, али да украјинска страна има проблем са тим.

"Истина, Украјинци од 20. новембра не гранатирају територију нуклеарке, али нису спремни да дају релевантно обећање", истакао је Уљанов.

Он је навео да је у току припрема документа у којем се наводи да је за заштиту нуклеарке неопходно да се осигура то да се не врше напади на постројења нити територију електране, пренио је ТАСС.

"Ми немамо проблем с тим, не вршимо било какве војне операције против украјинске стране на територији нуклеарке. Штавише, тамо нема борбених јединица. Тамо су снаге радијацијске, хемијске и биолошке заштите, а остатак особља чине чланови `Росгвардије` која није војна јединица. Код нуклеарке нема ни тешког оружја нити муниције", нагласио је Уљанов.

Уљанов је поновио да Русија нема проблем да подржи постулат да не треба да се врше напади са територије нуклеарке.

Руске снаге у Украјини добијају бацаче пламена Солнцепек

Министарство одбране Руске Федерације саопштило је да су Ваздушно-десантне снаге први пут добиле тешке системе бацача пламена „Солнцепек" и да ће их користити јединице које се упућују у Украјину.

„Предаја унапређених борбених возила ТОС-1А Солнцепек је први пут у историји Ваздушно-десантних снага. Посаде које одлазе у зону специјалне војне операције показале су спремност возила и људства за извршавање борбених задатака", наведено је у саопштењу, преноси Интерфакс.

Предаја тешких система „Солнцепек" Ваздушно-десантним снагама извршена је у Саратовској области у једној од јединица радијационе, хемијске и биолошке заштите (РХБЗ).

Начелник Службе РХБЗ у Ваздушно-десантним снагама Алексеј Гончаров изјавио је да тим системима „нема равних у арсеналу колективног Запада", и да они "сију панику код непријатеља", преноси РИА Новости.

"Солнцепек" циљеве уништава масовном употребом невођених термобаричних и запаљивих пројектила. Систем је конструисан за уништавање лаких оклопних возила, објеката и људства у њима на удаљености до шест километара.

Руски амбасадор у Минску: Нуклеарно оружје биће близу границе НАТО земаља

Руски амбасадор у Белорусији Борис Гризлов изјавио је да ће руско тактичко нуклеарно оружје бити распоређено близу бјелоруске границе са НАТО суседима.

Изјава Гризлова дошла је након што је руски предсједник Владимир Путин недавно рекао да планира да постави тактичко нуклеарно оружје на територију савезничке Бјелорусије.

Путин је истакао да ће контрукција складишта за тактичко нуклеарно оружје у Бјелорусији бити готова 1. јула и додао да је Русија помогла да се модернизују бјелоруски ратни авиони, како би могли да носе нуклеарно оружје.

Гризлов је, говорећи за бјелоруску државну телевизију, рекао да ће руско нуклеарно оружје бити "постављено ближе западној граници наше савезничке државе", али није дао прецизну локацију.

"То ће проширити наше дефанзивне способности и биће урађено без обзира на галаму у Европи и САД", додао је Гризлов, пренио је АП.

Бјелорусија дели 1.250 километара границе са чланицама НАТО-а – Летонијом, Литванијом и Пољском.

Тактичко нуклеарно оружје има релативно карак домет и знатно мању снагу у поређењу са нуклеарним бојевим главама које су уграђене у стратешке ракете дугог домета.

Пригожин: Руска застава се вијори над градском управом Бахмута

Руска застава истакнута је изнад градске куће Артјомовска, град који у Украјини зову Бахмут, рекао је осничав приватне војне компаније "Вагнер" Јевгениј Пригожин.
"Та руска застава је за Владлена Татарског, руског ратног извјештача. На застави је написано жу знак сјећања и захвалностиж. Технички ми смо заузели Бахмут", објавио је синоћ Пригожин на свом "Телеграм" каналу.

Он је рекао да још има непријатеља у западним дијеловима града, преноси ТАСС.

Татарски, руски ратни извјештач и блогер, убијен је јуче у експлозији у кафићу у Санкт Петербургу.

Руска и украјинска војска мјесецима воде борбу око Артјомовска. /крај/дд

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана