Уљанов: Финска ће бити прва жртва у случају сукоба између Русије и НАТО

Танјуг
Уљанов: Финска ће бити прва жртва у случају сукоба између Русије и НАТО

БЕЧ - Москва не види никакву корист за Финску од уласка у НАТО, јер ће у случају војне ескалације између Русије и алијансе, та земља прва страдати, рекао је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов у интервју за РИА Новости.

Москва је, према ријечима Уљанова, на свог сусједа традиционално гледала као на “неутралну и, уопште, пријатељску земљу” са којом има добросусједске односе.

Међутим, каже, улазак Финске у НАТО подстакао је Русију да предузме одређене кораке, а прије свега да поново успостави Лењинградски и Московски војни округ.

-Увијек ће бити узвратних мјера. Само не разумијем какве користи Финска има од овога. Живјели смо у миру и одједном смо се нашли између Русије и НАТО, као саставног дијела алијансе, али они су нам сусједи, и не дај Боже ако дође до погоршања, онда ће прва страдати сама Финска. Ја то заиста не бих желио, наравно - рекао је Уљанов.

Дипломата је такође подсјетио да су Сједињене Америчке Државе и Финска потписале споразум о сарадњи у области одбране, према којем ће америчка војска имати приступ војним објектима на територији свог савезника.

-Ово је већ озбиљан изазов - нагласио је Уљанов.

Финска је постала чланица НАТО 4. априла ове године, а средином децембра Хелсинки је потписао споразум са Вашингтоном о јачању одбрамбене сарадње. Након тога, амбасадор Финске Анти Хелантер је позван у Министарство спољних послова Русије, гдје му је саопштено да Москва неће оставити без одговора нагомилавање војног потенцијала алијансе на својој граници, као и да ће предузети неопходне мјере за спорне одлуке Хелсинкија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана