Улагање у умјетнине све привлачнија инвестиција у Холандији

Танјуг
Foto: Анадолија

ХАГ - У Холандији је посљедњих година улагање у уметнине постала атрактивна инвестиција, а на основу процјена три велике осигуравајуће куће умјетничких дјела, холандски приватници сада посједују дјела вриједна између седам и девет милијарди евра.

Инвеститори у умјетничка дјела надају се да ће профитирати од аукцијске продаје умjетнина.

Поред тога, власништво над умкетничким дјелима често пружа пореске олакшице, како су слике, скулптуре и други умјетнички предмети ослобођени пореза на пријаву имовине.

У теорији, власници умјетничких дјела који их купују искључиво као инвестицију морају да плате порез. Међутим, у пореској служби је довољно да докажу да су ентузијасти, а не инвеститори.

Ствари додатно компликује чињеница да порески сервис нема добар преглед ко посједује које умјетничко дјело, преноси НОС.

Званичници се питају зашто постоји изузеће, будући да, како они тврде, оно доводи до неједнакости у богатству и губитка пореских прихода.

То изузеће датира из времена када су умјетничка дјела углавном куповали ентузијасти, док сада постоји читава индустрија инвестиционих савјетника и пореских стручњака који круже тржиштем умјетнина.

Како наводи осигуравајуча кућа Либерти, велики дио холандске уметности, чува се у посебним трезорима, на примјер, у Луксембургу и Швајцарској.

Високе цијене умјетничких дјела такође чине умјетност све недоступнијом за музеје, тврде директори холадских музеја.

Трошкови осигурања и транспорта обрачунавају се на основу тренутне вриједности слике или скулптуре, због чега је музејима скупо да позајмљујују умјетничка дјела од приватних лица или других музеја за изложбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана