Украјински поморски дронови, од Одесе до Кримског моста

ГС
Foto: Агенције

Два украјинска дрона експлодирала су нешто након три часа послије поноћи, што је руским снагама распоређеним око моста онемогућило да их на вријеме открију и покушају да униште.

Свега два дана раније, два украјинска поморска дрона уништена су током напада на луку Севастопољ. Осим поморских, у овој акцији уоптребљено је и седам беспилотних летјелица. Ипак, сав поморски саобраћај био је обустављен на неколико сати.

Три фактора показала су се кључним у досадашњим нападима украјинских поморских дронова - манварске способности, брзина пловила у слаба видљивост у време операција.

Серија напада украјинских поморских дронова

Прошле ноћи, два украјинска поморска дрона успјела су да неопажено доплове до Кримског моста и озбиљно оштете коловоз, што ће имати озбиљне посљедице по снабдијевање руских снага на линијама фронта.

Од почетка рата, Украјинцу су у четири наврата покушали да изведу нападе поморским дроновима. Посљедњи пут крајем априла, када су на Севастопољ упућена два оваква пловила, од којих је један уништен ватром са руских бродова, док је други експлодирао без јасног објашњења.

Најжешћи напад регистрован је крајем октобра прошле године, када су Украјинси са девет беспилотних летјелица и седам дронова покушали да нападну руске бродове укотвљене у Севастопољу, али без резултата

Крајем марта, у близини ове луке уништена су три украјинска поморска дрона.

Нејасно је, међутим, да ли су у свим овим нападима употребљавани исти типови пловила.

Руски официри су, у међувремену, у неколико наврата упозоравали на потенцијалну опасност коју представљају украјински поморски дронови, прије свега због покретљивости и брзине.

"Ова пловима скачу преко таласа непрестано мењајући курс. Опасан су противник и треба озбиљно приступити дефинисању контрамера", рекао је у марту московској Правди руски капетан Максим Климов.

Најпознатји напад ове врсте извели су Хути крајем јануара 2017. године, када су тешко оштетили саудијску фрегату Ел Медина. Иако се првобитно сматрало да се ради о самоубилачком нападу, као што је би сслучај са америчким разарачем Кол неколико година раније, каснијим анализама утврђено је да је брод нападнут даљински вођеним глисером, односно поморским дроном.

Сви досадашњи напади украјинских дронова покретани су из луке Одеса, али је тактика временом мијењана, па су послије серије неуспјеха обустављене акције по дневном свјетлу.

Суштински најважнији напади до сада извођени су пет и по метара дугим глисерима који аутономно могу да плове до 60 сати, или преплове око 400 километара. Способни су да понесу бојеву главу тешку око 200 килограма, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана