Украјински парламент, у првом читању, усвојио приједлог закона о забрани УПЦ

Танјуг
Foto: Илустрација/Анадолија

КИЈЕВ- Украјински парламент усвојио је, у првом читању, приједлог закона о забрани канонске Украјинске православне цркве, која се налази под јурисдикцијом Руске православне цркве, саопштио је посланик Јарослав Железњак.

Он је написао на Телеграму да је у првом читању усвојен приједлог закона о забрани вјерских организација повезаних са Руском Федерацијом, након што је за њега гласало 267 посланика од укупно 450, док је против било 15.

Према тексту образложења објављеном на сајту украјинског парламента, приједлогом закона предвиђају се измјене којима ће бити омогућено "спречавање активности у Украјини вјерских организација чија се управа налази ван Украјине, у држави која врши оружану агресију на Украјину".

Свјетски савјет цркава раније је саопштио да тај приједлог закона у садашњој верзији крши међународне норме о слободи вјероисповести и да би могао да подијели украјинско друштво.

Украјинске власти су током прошле године организовале највећи талас прогона Украјинске православне цркве (УПЦ) у модерној историји земље, пренијела је руска агенција РИА Новости, наводећи да је Служба безбједности Украјине почела да отвара кривичне поступке против свештенства УПЦ и врши претресе епископа и свештеника, цркава и манастира у потрази за наводним доказима о "антиукрајинским активностима".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана