Украјински нациста из Канаде стављен на међународну потјерницу

Спутњик
Foto: Принтскрин

За украјинским нацистом Јарославом Хунком издата је међународна потјерница, саопштило је Генерално тужилаштво Русије.

„Украјински нациста Хунка стављен је на међународну потерницу. Још у децембру прошле године канадским властима послат је захтјев за изручење бившег есесовца умијешаног у убиства најмање 500 совјетских цивила. Међутим, страни надлежни органи одбили су да га изруче, кршећи принцип неминовности казне. Без обзира на неспремност неких земаља да се боре против нацизма, Генерално тужилаштво успјело је да постигне позитивну одлуку да се Хунко стави у базу података Интерпола. Међународна потрага за оптуженим за геноцид се наставља. Уколико се његова локација утврди на територији других држава, руска надзорна агенција ће послати захтев за његово изручење“, наводи се у саопштењу објављеном на Телеграму, а преноси Спутњик.

На сједници парламента Канаде је у част посете украјинског предсједника Владимира Зеленског 22. септембра 2023. године, између осталих, присутан био и 98-годишњи Јарослав Хунка, кога је предсједавајући Доњег дома парламента уз аплауз представио као „борца за независност Украјине од Руса током Другог свјетског рата“. 

Испоставило се да је Хунка бивши припадник добровољачке дивизије „Галиција“ СС трупа, у којој су били украјински неонацисти и која не само да се борила против Црвене армије, већ је била позната и по звјерствима над Јеврејима, Пољацима, Бјелорусима и Словацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана