Украјински министар одбране: Дајте нам милион граната да се одбранимо од Русије

Танјуг
Украјински министар одбране: Дајте нам милион граната да се одбранимо од Русије

СТОКХОЛМ - Украјински министар одбране Олексиј Резников апеловао је данас на колеге из Европске уније да подрже план о куповини милион артиљеријских граната, којим би помогли Украјини да се одбрани од руског напада.

Говорећи пред новинарима уочи министарског састанка у Стокхолму, Резников је рекао да су Украјини хитно потребне гранате да се одбране од руских снага и да покрену контранапад, пренио је Ројтерс.

Он је навео да је подржао приједлог Естоније земљама ЕУ да заједно прикупе новац за куповину 155-милиметарских граната за Украјину ове године, што би укупно коштало четири милијарде евра.

Резников је рекао да је Украјина жељела 90.000 до 100.000 граната мјесечно. Украјинска војска троши гранате брже него што савезници могу да их направе, упозорили су званичници.

-Морамо да дјелујемо што прије - рекао је Резников у присуству естонског колеге Хана Певкуре.

Певкур је рекао да колеге из ЕУ треба да пруже додатни новац за иницијативу, умјесто што користе средства која већ имају раније одређену војну намјену. Насупрот томе, високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел је предложио план у којем би се користио новац који је већ одвојен за Европски фонд за мир.

Упитан о приједлогу Естоније за додатни новац, Борел је одговорио да "новац не пада с неба".

-Сад, зато што једна држава чланица каже да треба да имамо више новца, новац се неће створити неким чудом - поручио је Борел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана