Украјински Центри за мобилизацију радиће даноноћно

Срна
Foto: РТЕ.ие

МОСКВА - Власти у Кијеву одлучиле су да распореде додатно особље како би обезбиједиле несметано функционисање мобилизационих центара који ће од сада бити отворени даноноћно, без прекида, саопштено је из војне управе Кијева.

”Током данашњег састанка Кијевског комитета за одбрану размотрили смо неколико важних питања за град. Једно је било организовање и обезбјеђивање даноноћног ефикасног рада мобилизационих центара. Након пажљивог разматрања, одлучено је да се прошири састав управа центара”, наводи се у саопштењу управе на каналу “Телеграм”.

Мобилизациони центри биће попуњени представницима окружних управа, војних реферата, полиције и медицинара.

Украјинске власти су у фебруару 2024. године одлучиле да оставе војне службе за регрутацију отворене даноноћно усред текуће мобилизације и ванредног стања, укључујући и попис регрута, војно способних мушкараца и резервиста.

Влада је касније усвојила одлуку којом се војним службеницима дозвољава да уручују позиве за војску у било које доба дана, не само на мјесту становања, у школи или на послу, већ и на јавним мјестима, контролним пунктовима и граничним прелазима.

Откако је објавила мобилизацију у фебруару 2022. године, Украјина је неколико пута продужавала ту мјеру, а власти су се потрудиле да спријече мушкарце узраста за регрутацију да избјегавају службу.

У Украјини је 18. маја ступио на снагу закон о строжим правилима мобилизације, који омогућава да стотине хиљада Украјинаца буде регрутовано у војску.

Поред тога, украјински предсједник Владимир Зеленски потписао је закон о регрутацији осуђеника вољних да се прикључе војним снагама, подсјећа ТАСС.

Министар правде Денис Маљуска спекулисао је да би на овај начин у војску могло бити регрутовано додатних 20.000 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана