Украјинске снаге испалиле касетне гранате на Горловку

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 594 дана. Три особе су страдале, међу којима и једно дијете, у украјинском нападу дроном на Белгород, саопштио је данас гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков. Украјински званичници ревидирали су број погинулих у руском ракетном удару на школу у граду Никопољу у централној украјинској области Дњепропетровск са три на четири.

Украјинске снаге испалиле касетне гранате на Горловку

Украјинске снаге испалиле су у 14.50 четири касетне гранате калибра 155 милиметара на Горловку, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.

Украјина: Број погинулих у руском нападу на Грозу повећан на 59

Број погинулих у руском ракетном нападу на село Гроза на сјевероистоку Украјине повећао се на 59, након што је полиција завршила идентификацију жртава, рекао је украјински министар унутрашњих послова Игор Клименко.

Украјина је саопштила да је руска ракета прошле седмице погодила кафић у селу у области Харкова, када су се људи окупили поводом погибије једног украјинског војника.

"Све жртве су мјештани, били су пензионери, медицинари, пољопривредници, наставници, предузетници. Сви су били цивили. Погинуле су цијеле породице од неколико генерација", навео је Клименко.

Број жртава у Грози је један од највећих међу цивилима од почетка рата у Украјини. Форензичари су радили даноноћно шест дана да би идентификовали све жртве. 

Украјинска служба безбједности оптужила је двојицу мјештана, за које кажу да су побегли у Русију, да су помогли у навођењу ракетног удара.

Украјинске снаге испалиле су у 14.50 четири касетне гранате калибра 155 милиметара на Горловку, саопштило је представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања везаних за ратне злочине Украјине.

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:

Оружане снаге Русије ликвидирале су готово 105 украјинских војника на купјанском правцу;

Оружане снаге Русије су нападима борбене авијације уништиле људство и технику украјинске војске код Авдејевке, Белогоровке, Курдјумовке и Марјинке;

Оружане снаге Русије одбиле су седам контранапада украјинске војске на купјанском правцу;

ПВО Русије је током претходног дана пресрела шест ракета "хајмарс" и уништила 39 украјинских дронова;

Оружане снаге Русије су на запорошком правцу одбиле два напада борбених авиона украјинске војске на подручју Работина;

Оружане снаге Русије одбиле су три напада украјинске војске на краснолиманском правцу;

Оружане снаге Русије одбиле су на доњецком правцу три напада јуришних група украјинске војске, противник је изгубио готово 340 војника;

Оружане снаге Русије уништиле су складишта авијационог наоружања Ваздухопловних снага Украјине у Полтавској и Дњепропетровској области;

Оружане снаге Русије гађале су украјинску војску на подручју Урожајног и Новомихајловке, противник је на јужнодоњецком правцу изгубио готово 165 војника;

Оружане снаге Русије уништиле су станицу за радиоелектронску борбу и складиште муниције на подручју града Берислава у Херсонској области;

На подручју града Измаила у Одеској области уништено је складиште војне технике Оружаних снага Украјине;
На подручју насеља Солончаки у Николајевској области уништен је хангар са десантним чамцима Оружаних снага Украјине.

У Николајеву на југу Украјине одјекнула је експлозија, јављају украјински медији.

„Експлозија у Николајеву. Узбуна за ваздушну опасност објављена је послије ње. Ваздушне снаге упозориле су на ракетну опасност за јужне области", саопштио је портал „Клименко тајм".

У Кировоградској, Николајевској и Одеској области Украјине објављена је узбуна за ваздушну опасност.

Кијев: Русија ноћас напала дроновима "шахед", уништено 28 летјелица

Руске снаге су током ноћи напале Украјину дроновима. Лансирано је више од 30 дронова "шахед", од којих је противваздухопловна одбрана оборила 28, тврди Кијев.

Према подацима украјинског ратног ваздухопловства, руске снаге су извеле напад јуришним беспилотним летјелицама типа "шахед" из сјеверног и јужног правца – Белгородске области и са рта Чауда на Криму, пренео је Унијан.

"Укупно су лансирана 33 дрона. Непријатељске беспилотне летелице су летјеле у различитим правцима, тако да је противваздушна одбрана дјеловала у најмање шест региона Украјине. Биле су укључене авијација, противваздухопловне ракетне снаге, покретне ватрене групе, јединице за електронско ратовање и одбијање ваздушног напада", наведено је у саопштењу.

Снагама и средствима Ратног ваздухопловства, у сарадњи са ПВО украјинских одбрамбених снага, уништено је укупно 28 непријатељских дронова, тврди Кијев.

Данска и Чешка послаће војну технику Оружаним снагама Украјине 

Данска и Чешка послаће војну технику Оружаним снагама Украјине из чешких фабрика и складишта, саопштило је данско Министарство одбране.

„Ово је значајна донација технике која је веома тражена у Украјини", рекао је министар одбране Троелс Лунд Поулсен.

Како се наводи у саопштењу данског Министарства одбране, наредних мјесеци, Данска и Чешка ће испоручити украјинским снагама борбена возила пешадије, тенкове, тешко наоружање и друге врсте наоружања са производних линија и складишта у Чешкој.

Према саопштењу, Чешка намјерава да у првој партији испоручи око 50 борбених возила пјешадије и тенкова, опрему за електронско ратовање и артиљеријску муницију. Напомиње се да ће међу испорученим системима бити модерно чешко наоружање.

Осим тога, земље намјеравају да испоруче седам хиљада комада противтенковског оружја и „значајан број" противдронских система, додаје се у саопштењу.

Русија ноћас напала Украјину дроновима

Руске снаге су током ноћи поново напале Украјину дроновима, лансирано је више од три десетине дронова “Шахед”, од којих је противваздушна одбрана оборила 28.

Према подацима украјинског ратног ваздухопловства, руске снаге су извеле напад јуришним беспилотним летелицама типа “Шахед” из сјеверног и јужног правца - Белгородске области и са рта Чауда на Криму, пренио је Униан.

-Укупно су била лансирана 33 „Шахеда“. Непријатељске беспилотне летјелице су летјеле у различитим правцима, тако да је противваздушна одбрана дјеловала у најмање шест региона Украјине. Биле су укључене авијација, противваздушне ракетне снаге, покретне ватрене групе, јединице за електронско ратовање и одбијање ваздушног напада - наводи се у саопштењу.

Снагама и средствима Ратног ваздухопловства, у сарадњи са ПВО украјинских одбрамбених снага, уништено је укупно 28 непријатељских дронова.

Истовремено, Јужне одбрамбене снаге су навеле да је ноћни напад непријатеља био усмјерен на лучку инфраструктуру Дунавског региона.

У удару су оштећене зграде магацина у лучкој области на југу области Одеса, као и приватне куће, док су пожаре који су избили, ватрогасци одмах угасили.

За сада се зна да је један цивил рањен у нападима.

Према ријечима начелника Одеске регионалне војне управе Олега Кипера једна жена, рођена 1935. године, задобила је опекотине и у болници добија неопходну медицинску негу.

Зеленски: Украјинске снаге одбијају руске нападе у Авдијивки

Украјински предсједник Володимир Зеленски навео је данас да украјинске трупе одбијају нападе у источном граду Авдијивки, гдје су се ове недјеље интензивирале борбе против руских снага.

-Авдијевка. Држимо се. Украјинска храброст и јединство ће одредити како ће се овај рат завршити - написао је Зеленски на Телеграму, преноси Ројтерс.

Украјински званичници су раније саопштили да су руске снаге покренуле офанзиву на Авдијивку. Према писању америчких медија, украјинска војска је ове недјеље одбила тенковске нападе у једном од најжешћих напада у посљедњих неколико мјесеци.

Антонов: Америка може лако ријешити сукоб обуставом испорука оружја

САД могу лако да постигну рјешење оружаног сукоба у Украјини заустављањем испорука војне помоћи Кијеву, изјавио је руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов.

Он је коментарисао пакет помоћи од 200 милиона долара који су САД издвојиле за потребе одбране Украјине.

-САД могу лако и брзо да ријеше конфликт заустављањем испорука војне помоћи Украјини - навео је Антонов у саопштењу које је Амбасада објавила на “Телеграму“.

Гладков: У паду украјинског дрона страдале три особе, међу њима и дијете

Три особе су страдале, међу којима и једно дијете, у украјинском нападу дроном на Белгород, саопштио је данас гувернер Белгородске области Вјачеслав Гладков.

-Усљед пада беспилотне летјелице уништене су двије стамбене зграде, док је оштећено неколико објеката и аутомобила. Три особе су погинуле, од којих је једна мало дијете - написао је Гладков на Телеграму, преноси ТАСС.

Навео је да су још двије особе у критичном стању и да се налазе на интензивној њези.

- Љекари чине све да спасу животе рањених - навео је Гладков.

Број погинулих у Никопољу порастао на четири

Украјински званичници ревидирали су број погинулих у руском ракетном удару на школу у граду Никопољу у централној украјинској области Дњепропетровск са три на четири, наводи  Гардијан.

-У руском удару погинуле су четири особе – 72-годишњи мушкарац и три жене од 69, 67 и 60 година - рекао је министар унутрашњих послова Ихор Клименко на Телеграму.

Двјема повријеђенима је указана љекарска помоћ, додао је Клименко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана