Украјинске компаније пријавиле сајбер нападе, сумњиче руске хакере

Танјуг
Украјинске компаније пријавиле сајбер нападе, сумњиче руске хакере

КИЈЕВ - Неколико великих украјинских државних компанија и агенција је пријавило сајбер нападе на њихове системе, за које извор близак украјинској влади криви руске обавјештајне службе.

Украјинска државна енергетска компанија Нафтогас саопштила је да је један од центара података погођен "сајбер нападом великих размјера" и да су кол центри и вебстајт те фирме недоступни.

С истим проблемом сусрела се и Укртрансбезпека, државна агенција за безбједност саобраћаја, која такође одржава систем граничних прелаза за украјинске возаче.

Украјинска национална поштанска служба Укрпошта известила је "значајан технички квар" у својим ИТ системима, али стручњаци раде на поправци проблема, преноси Ројтерс.

Извор близак украјинској влади рекао је да постоје друге "жртве", углавном у финансијском и банкарском сектору, али да је политика владе да објелодани случајеве само у случају потпуног пада система компанија.

Тај неименовани извор рекао је да напади, иако проблематични, нису на нивоу прошломјесечног сајбер напада на Кијевстар, највећег мобилног оператера у Украјини.

- Украјина се веома обнавља системе. То обично траје неколико дана - нагласио је извор и додао да нападачи су били "готово сигурно хакери повезани са руском обавјештајном службом ФСБ.“

Кијевстар, највећи украјински мобилни оператер, избачен је из мреже прошлог мјесеца у вјероватно највећем сајбер нападу од када је Москва покренула рат против Украјине у фебруару 2022.

Руски хакери су мјесецима били унутар система Кијевстара и изазвали "катастрофално уништење у компанији", рекао је украјински шеф сајбер шпијунаже Илија Витијук за Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана