Украјинска војска тврди да је напредовала на ободима Бахмута, Шојгу посјетио руске трупе у Украјини

ГС/Агенције
Украјинска војска тврди да је напредовала на ободима Бахмута, Шојгу посјетио руске трупе у Украјини

МОСКВА; КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 487. дан. Mинистар одбране Русије Сергеј Шојгу посетио је руске војнике у Украјини, што је његово прво јавно појављивање након побуне групе „Вагнер“. У Москви су и данас појачане мјере безбједности, док Дума спрема закон о приватним војним компанијама. Украјинска војска тврди да је напредовала између 600 и 1.000 метара на јужним и сјеверним ободима Бахмута, града који су „Вагнерове“ снаге заузеле у мају.

Њемачка се противи намјери ЕУ да заплијени руску имовину у корист Украјине

Њемачка се противи намјери ЕУ да заплијени замрзнуту имовину руске централне банке (ЦБРФ) у иностранству и искористи је за обнову Украјине.

Према данас објављеном чланку листа Фајненшл тајмс (ФТ), Њемачка и неке друге европске земље сматрају да је приједлог Европске комисије (ЕК), који предвиђа овај корак, правно сумњив и да представља ризик за будућност.

Представник Министарства спољних послова Немачке је за ФТ рекао да Москва “мора да плати за штету коју је нанијела Украјини”, али коришћење замрзнутих руских актива у ту сврху је везано са “компликованим финансијским и правним питањима”.

Други службеник њемачког Министарства спољних послова је саопштио да је министар правде ове земље Марко Бушман простудирао приједлог ЕК о заплени руске имовине и закључио да је она “правно неизводива”.

Представник ЕК Кристијан Виганд је 25. маја изјавио да су државе ЕУ замрзле руску имовину вриједну више од 200 милијарди евра, пренеле су агенције.

ЕУ одобрила издвајање 3,5 милијарди евра за војну помоћ Украјини

Министри спољних послова земаља чланица ЕУ, одобрили су данас издвајање 3,5 милијарди евра за фонд из којег Брисел додјељује новац за снабдијевање Украјине оружјем.

-Савјет (ЕУ) је данас усвојио одлуку о повећању укупне финансијске границе Европског мировног фонда ЕПФ за 3,5 милијарди, на основу ранијег споразума од 20. марта 2023. Ова одлука има за циљ да обезбиједи финансијску одрживост ЕПФ-а на дужи рок, и очува обим и способност ЕУ да спријечи кризе и сукобе и брзо реагује на њих - наводи се у саопштењу.

Како преноси Ројтерс, позивајући се на неименоване изворе у ЕУ, специјални изасланик ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел затражио је да с подигне граница фонда, који је до сада већ додијелио око 4,6 милијарди евра војне помоћи Украјини.

Столтенберг: Побуна указује на стратешку грешку Москве

Обустављена побуна приватне војне групе "Вагнер" у Русији показује да је Москва починила стратешку грешку водећи рат против Украјине, изјавио је данас генерални секретар НАТО савеза Јенс Столтенберг.

Он је новинарима током посјете Вилњусу рекао да су догађаји који су се догодили током викенда унутрашња руска ствар и још једна демонстрација велике стратешке грешке коју је предсједник Русије Владимир Путин направио оним што је Столтенберг назвао "нелегалном анексијом Крима и ратом против Украјине".

Столтенберг је додао да је "још важније" на НАТО настави да подржава Украјину "док Русија наставља свој напад", јавио је Ројтерс.

Маљар: Украјина повратила додатну територију дуж јужне линије фронта

Украјина је повратила додатну територију дуж јужне линије фронта, а ситуација се на ратишту мало промијенила током протекле седмице, изјавила је данас замјеница украјинског министра одбране Хана Маљар.

Маљар је навела да су украјинске снаге ослободиле око 130 квадратних километара на југу Украјине од почетка украјинске контраофанзиве.

Она је прије недјељу дана рекла да је у контраофанзиви ослобођено 113 квадратних километара.

Маљар је за украјински јавни сервис прецизирала да је прошле седмице било око 250 сукоба дуж источног дијела линије фронта, који обухвата правце Лиман, Бахмут, Авдијевку и Маринку, наводећи да се на том подручју и даље воде тешке борбе.

Украјинска војска саопштила је данас да је напредовала између 600 и 1.000 метара на јужним и сјеверним ободима Бахмута, града који су снаге "Вагнера" заузеле у мају.

Украјинска војска је извијестила о напредовању и у суботу, у вријеме док су снаге руске паравојне организације током побуне, марширале према Москви, преноси Гардијан.

Није било могуће потврдити те извјештаје. Украјинске власти су указале да је побуна "Вагнера" у суботу дала прилику да украјинска војска напредује у контраофанзиви.

Албанезе: Аустралија даје нови пакет војне помоћи Украјини од 73,5 милиона долара

Аустралијска влада обезбиједиће нови пакет војне помоћи Украјини у вриједности од 73,5 милиона долара, укључујући 70 војних возила, изјавио је данас премијер Аустралије Ентони Албанезе.

Албанезе је на брифингу за новинаре у Канбери рекао да најновији пакет помоћи Украјини није подстакнут догађајима у Русији током викенда.

Најновији пакет војне помоћи укључиваће 28 М113 оклопних возила, 14 возила за специјална дејства, 28 средњих камиона и 14 приколица, прецизирао је Албанезе.

У циљу подршке економије и трговине Украјине, Аустралија ће продужити бесцарински режим за увезену робу из Украјине за још 12 мјесеци, рекао је Албанезе, пренио је Ројтерс.

Он је рекао да његова влада поздравља одлуку високог суда Аустралије да одбије приговор Русије да спријечи савезну владу да преузме контролу над земљиштем закупљеним за изградњу нове руске амбасаде у близини зграде парламента у Канбери.

-Очекујемо да cће Руска Федерација дјеловати у складу са судском пресудом - навео је Албанезе.

Аустралија је 15. јуна отказала Русији закуп за изградњу нове амбасаде, позивајуcћи се на националну безбједност. Кремљ је саопштио да тај потез Канбере одражава њен антируски став. Аустралија је једна од земаља која је упутила највећу војну помоћ Украјини, а нису чланице НАТО. Аустралија је увела санкције према око 1.000 руских физичких и правних лица.

Шојгу извршио контролу истуреног командног мјеста групације трупа "Запад"

Руски министар одбране Сергеј Шојгу извршио је контролу истуреног командног мјеста групације трупа "Запад", у зони специјалне војне операције, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

На командном мјесту Шојгу је саслушао извјештај команданта групе генерал-пуковника Јевгенија Никифорова о тренутној ситуацији, карактеру непријатељских дејстава и извршавању борбених задатака руских трупа на главним тактичким правцима, саопштило је Министарство.

Никифоров је извјестио Шојгуа и о формирању и текућој борбеној координацији новоформираних резервних пукова Западне групе снага, пренијеле су РИА Новости.

То је прво појављивање Шојгуа у јавности посијле неуспјеле побуне приватне војне групе "Вагнер" у суботу.

Украјинска војска тврди да је напредовала на ободима Бахмута

Украјинска војска саопштила је данас да је напредовала између 600 и 1.000 метара на јужним и сјеверним ободима Бахмута, града који су „Вагнерове“ снаге заузеле у мају.

Украјинска војска је извјестила о напредовању и у суботу, у вријеме док су снаге руске приватне војне компаније, током побуне, марширале према Москви, преноси Гардијан.

Није било могуће потврдити те извјештаје.

Украјинске власти су указале да је побуна "Вагнера" у суботу дала прилику да украјинска војска напредује у контраофанзиви.

Зеленски телефонски разговарао са Бајденом, Трудоом и Дудом

Украјински предсједник Володимир Зеленски и министар одбране Олексиј Резњиков саопштили су да су „одржали низ телефонских разговора са савезницима Кијева о ситуацији у Русији и украјинској контраофанзиви, након неуспјелог покушаја побуне руске војне организације 'Вагнер'“.

-Свијет мора да врши притисак на Русију док се не успостави поштовање међународног поретка - рекао је Зеленски послије телефонског разговора са предсједником САД Џозефом Бајденом, објавио је Ројтерс.

Зеленски је рекао да је захвалио Бајдену на великој подршци Украјини, посебно на испоруци "патриот" система.

Он је написао на „Твитеру“ да је захвалио Бајдену и због најављене испоруке авиона Ф-16 Украјини.

Зеленски и Бајден разговарали су и о проширењу украјинских залиха далекометног оружја,

-Захвалан сам на спремности Америке и народа САД да стану уз Украјину до потпуног ослобађања свих наших територија унутар међународно признатих граница - поручио је Зеленски.

Предсједник Украјине рекао је да је захвалио премијеру Канаде Џастину Трудоу у телефонском разговору за посјету Кијеву и свим Канађанима за "континуирану подршку Украјини".

Зеленски је навео да је пренио Трудоу да су руске снаге, како је навео, направиле пријетећу ситуацију у нуклеарној електрани у Запорожју.

Зеленски је оцијенио да је недовољна реакција свијета на разарање бране хидроелектране Каховка и на покушај уништења бране у Кривом Рогу.

-Партнери морају да демонстрирају снажан одговор, посебно на самиту НАТО у Вилњусу - истакао је Зеленски.

Украјински предсједник је рекао да је са пољским предсједником Анџејем Дудом разговарао о недавним догађајима у Русији и ситуацији у вези са нуклеарном електраном у Запорожју, пренио је ТАСС.

-Разговарали смо о најновијим догађајима у Русији и о томе како би они могли да утичу на напредак војних операција и ситуацију у региону - написао је Зеленски у Телеграму.

Резњиков је рекао да је са министром одбране САД Лојдом Остином разговарао о украјинској контраофанзиви и наредним корацима за јачање украјинских снага.  

-Ствари се крећу у добром правцу - написао је Резников на Твитеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана