Украјинска војска: Током ноћи оборено 36 руских дронова иранске производње

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 456. дан. Британски и украјнски министри одбране разговарали о снабдијевању Кијева ракетама. Кремљ поручује да руска војска, граничари и релевантне службе раде на заштити територије Руске Федерације од напада. Портпарол Бијеле куће Џон Кирби навео је да провјеравају тврдње да је Украјина користила америчка возила унутар Русије. Украјина неће моћи да се придружи НАТО-у све док у тој земљи траје рат, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

Украјинска војска: Током ноћи оборено 36 руских дронова иранске производње

 Русија је на Украјину током ноћи лансирала 36 иранских дронова типа "шахид", саопштило је украјинско ратно ваздухопловство и навело да су све беспилотне летјелице оборене.

Украјинско ратно ваздухопловство додаје да је руска војска вјероватно циљала кључну инфраструктуру и војне објекте у западним регионима, не поменувши да ли је дошло до оштећења, пренио је "Кијев индепендент".

Украјинска Јужна команда саопштила је да је уништила три дрона изнад Николајевске области и један изнад области Одеса.

Још један дрон је уништен изнад области Чернивци, рекао је регионални гувернер Руслан Запарањук.

Нешто раније, шеф војне администрације Кијева Серхиј Попко рекао је да су руске снаге данас циљале главни град Украјине 12. пут овог мјесеца.

"Противваздушна одбрана оборила је све дронове који су ишли ка Кијеву", рекао је Попко.

Њујорк тајмс: Америчка администрација вјерује да иза напада дроном на Кремљ вјероватно стоји Украјина

Напад дроном на Кремљ раније овог мјесеца вјероватно је организовала нека од украјиснких специјалних војних или обавјештајних јединица, показале су процјене америчких обавјештајних служби, преноси Њујорк тајмс.

Амерички лист је навео да је напад вјероватно требало да буде дио низа тајних операција које су званичнике САД-а, које су највећи снабдевач Украјине војном опремом, довеле у непријатну позицију.

Обавјештајне службе су до те пројцене дошле пресретањем руских и украјинских канала комуникације, преноси Њујорк тајмс.

САД су пресреле украјинске комуникационе канале у којима званичници наводе да вјерују да је њихова земља одговорна за напад, док се из руских канала комуникације могло закључити да није ријеч о некој врсти лажне операције Русије, додаје амерички лист.

Ипак, како преноси Њујорк тајмс, амерички званичници не вјерују да украјински предсједник Володимир Зеленски одобрава све тајне операције и да није разјашњено у којој мјери је он унапред упућен у такве операције.

Напад дроном на Кијев догодио се 3. маја. Русија је оптужила Украјину за покушај убиства предсједника Владимира Путина. Зеленски је навео да Украјина није умијешана у напад. Осим тога, Кремљ је навео да САД стоје иза напада, док је Вашингтон те оптужбе одбацио.

УНХЦР: Од почетка рата из Украјине у европске земље стигло више од 8,2 милиона избјеглица

Од почетка оружаног сукоба у Украјини у европске земље је стигло 8.249.055 избјеглица, подаци су Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР).

Највише избјеглица, њих 2.852.395, забиљежено је у Русији, а слиједи Пољска у коју је отишло 1.605.738 избеглица, затим Њемачка са 1.061.623 и Чешка са 520.234 избјеглица из Украјине.

У Велику Британију отишло је 204.700 избјеглица, у Шпанију 179.884, у Италију 175.107, у Бугарску 159.225, у Румунију 132.362, у Француску 118.994, у Словачку 116.718, а у Молдавију 108.889, док у другим државама број избјеглица из Украјине не прелази 100.000.

Локалне власти: Током ноћи оборено шест дронова на Криму

Сергеј Аксјонов, лидер Крима, објавио је на Телеграму да је противваздушна одбрана током ноћи оборила шест дронова изнад различитих дијелова те области.

Додао је да није било жртава.

Русија је припојила Kрим 2014. године, а Украјина га сматра својом територијом.

Зеленски: Испорука Ф16 Украјини биће сигнал да ће Русија изгубити

Испоруке борбених авиона Ф16 Украјини биће сигнал да ће Русија изгубити, а што пре та одлука буде спроведена, то боље, изјавио је украјински предсједник Володимир Зеленски.

"Први украјински Ф-16 биће један од најјачих сигнала из свијета да ће Русија изгубити свој агресивни рат. Биће додатно слабија и изолована", поручио је Зеленски у свом ноћном видео-обраћању, преноси Ројтерс.

Додао је да су у заштити украјинског неба најзначајнији брзина обуке и снабдевање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана