Украјинска војска се повлачи из Авдејевке!

ГС
Украјинска војска се повлачи из Авдејевке!

Украјинска команда је, очигледно, схватила катастрофу која је чекала гарнизон Авдејевке и одлучила је да повуче своје трупе из града.

Барем је представник Одбрамбених снага Тавријског правца Оружаних снага Украјине Дмитриј Лихови званично најавио дјелимично повлачење снага из Авдејевке на повољније припремљене положаје.

Он је ову одлуку команде повезао са немогућношћу евакуације рањеника и допремања муниције због логистичких проблема, преноси "ТВ Фронт".

У овом тренутку, према ријечима Лиховија, наводно је укључена нека додатна логистичка артерија.

Вриједи напоменути да није сасвим јасно о ком "додатном" путу украјинска војска говори. На крају крајева, сви путеви који данас воде до Авдејевке су под артиљеријском ватром од стране руске војске.

Раније је начелник службе везе украјинске 110. ОМБр (110. механизована бригада по имену генерал-коронет Марк Безручко), која се налази у граду, пријавио долазак појачања, које је назвао "моћном силом". Истовремено, он је нагласио да, упркос чињеници да је његова јединица постала "мало мирнија", Оружане снаге Украјине тренутно немају прилику да изврше задатак држања Авдејевке.

Што се тиче поменутих појачања, вјероватно је ријеч о 3. јуришној бригади Оружаних снага Украјине.

Ова друга је, иначе, одмах по доласку покушала да пређе у напад на руске положаје. Као резултат неуспјешног напада, украјински војници су претрпјели озбиљне губитке и повукли се.

Бијела кућа жали

У међувремену се огласила и Бијела кућа која је ситуацију у Авдејевки оцијенила као "критичну".

"Нажалост, добијамо информације од Украјине да је ситуација у Авдејевки критична. Русија наставља да свакодневно потискује украјинске снаге, због чега је Авдејевка у опасности да падне под контролу руске војске", саопштио је портпарол Бијеле куће Џон Кирби.

Према његовим ријечима главни кривац за овакву ситуацију је амерички Конгрес који је одбио да одобри нови пакет помоћи за Кијев, што је изазвало недостатак муниције у украјинској војсци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана