Изазови украјинскe војскe: Дезертерство, пад морала, недисциплина...

Срна
Изазови украјинскe војскe: Дезертерство, пад морала, недисциплина...

КИЈЕВ - Након више од двије године интензивних сукоба, морал украјинских снага драстично је опао, а војници и команданти свједоче о разорним губицима и немогућности да ефикасно узврате руској војсци - наводи Си-Ен-Ен.

Дима, бивши командант батаљона, говори о размјерама исцрпљености и деморализације међу војницима.

Он је био одговоран за око 800 људи, од којих је већина погинула или тешко рањена у борбама. Сада ради у канцеларији, а одлуку да напусти фронт дијели са многим украјинским војницима.

Си-Ен-Ен је разговарао са шест официра који су потврдили да дезертерство и непослушност постају велики проблеми, посебно међу новим регрутима који су присиљени да иду у рат без искуства.

"Не напуштају сви мобилизсани војници положаје, али већина њих то чини. Кад дођу нови момци - виде колико је тешко", објашњава један украјински командант, говорећи анонимно због своје безбједности.

Они регрути који преживе први излазак на ратиште често одбијају да се врате или траже начин да напусте војску - наводи он.

Проблеми са дисциплином почели су још прошле зиме, када је кашњење војне помоћи Запада довело до несташице муниције, чиме су украјински војници постали беспомоћни пред руским нападима.

"Били смо на одличним положајима, али без граната. Гледали смо како непријатељ напредује, знајући да не можемо узвратити", рекао је Андриј Хоретски, украјински официр који се сада бори у Часовом Јару.

Ситуација на источном фронту,посебно у близини стратешког града Покровска, постала је критична посљедњих мјесеци. Покровск је кључна тачка украјинске одбране на истоку, а руске снаге полако напредују у намјери да преузму контроле над тим подручјем.

Осим спољних пријетњи, украјинске јединице боре се и с унутрашњим проблемима. Лоша комуникација између различитих јединица доводи до несигурне ситуације на фронту.

"Један батаљон остао је изложен руским нападима јер војници из сусједних јединица нису пријавили своје повлачење. Неки се боје пријавити стварно стање на терену. јер се боје да ће их сматрати лошим борцима", наводи још један неименован официр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана