Украјинска војна обавјештајна служба тврди да Руси користе терминале Масковог Старлинка

Танјуг
Украјинска војна обавјештајна служба тврди да Руси користе терминале Масковог Старлинка

КИЈЕВ - Украјинска војна обавештајна служба (ДИУ) потврдила је да руске окупационе снаге на бојном пољу користе сателитске комуникационе интернет системе Старлинк Илона Маска, пренијели су данас украјински медији.

ДИУ наводи да је захваљујући пресретању интерних руских комуникација потврђено да су Старлинк терминали инсталирани у циљу успостављања приступа Интернету, поред осталог у 83. самосталној ваздушно-јуришној бригади Оружаних снага Русије која дјелује у Доњецкој области у близини насеља Клишчијевка и Андријевка, преноси украјинска Правда.

ДИУ упозорава да обим употребе терминала Старлинк током рата расте и “постаје системски”.

Из Главне дирекције за обавјештајне послове министарства одбране нису дали детаље о наводним размјерама употребе сателитских комуникационих интернет система Старлинк, нити објашњење како су руске снаге добиле те терминале, наводи Ројтерс.

Маскова компанија Спејс Икс која покреће Старлинк терминале, саопштила је прошле недјеље на платформи Икс да “не нема никакве пословне односе са руском владом или њеном војском” и потврдила да њен сервис не функционише у Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана