Ракета украјинских снага погодила зграду у Запорожју, има жртава

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА/КИЈЕВ – Специјална војна операција у Украјини, дан 372. Конфликт у Украјини се може завршити за две године, изјавила је секретарка америчке војске Кристин Вормут и додала да су се борбена дејства „отегла". Њемачка министарка Аналена Бербок изјавила да Украјина сама мора да одреди критеријуме за мир са Русијом.

Украјинске снаге гађале Курску област Русије

Село Тјоткино у Курској области Русије поново се нашло под ватром украјинских снага, саопштио је губернатор Курске области Роман Старовојт.

„У овом тренутку наставља се још једно гранатирање села Тјоткино у Курској области. Наше оружане снаге узвраћају ватру. Према прелиминарним информацијама, има жртава. Хитне службе спремне су да пруже благовремену помоћ", написао је Старовојт на свом Телеграму.

Према његовим ријечима, у нападу су рањена два мушкарца, један је преминуо прије доласка хитне помоћи, а други у болници.

Он је додао да је забиљежено пет удара граната.

„Према прелиминарним информацијама, три домаћинства су оштећена гелерима. Такође, услијед гранатирања у селу је у прекиду испорука електричне енергије", додао је Старовојт.

Оружане снаге Украјине ће прије или касније напустити Артјомовск (Бахмут), у току су припреме за организовано повлачење, изјавио је члан Одбора за националну безбједност, одбрану и обавјештајне послове украјинске Врховне раде Сергеј Рахмањин.

„Мислим да ће Бахмут највјероватније пре или касније бити остављен, јер са војног становишта, ако погледате карту, када је окружен са обје стране, нема смисла бранити га по сваку цијену", рекао је посланик у интервјуу за украјински радио „НВ".

Група украјинских диверзаната данас се пробила на територију Климовског рејона Брјанске области у Русији, саопштио је губернатор Александар Богомаз.
Они су отворили ватру на један аутомобил при чему је један мушкарац убијен, а дијете рањено.

Губернатор је додао да се у области спроводе све потребне мјере за ликвидацију диверзаната.

Рогов: Украјинске снаге појачале гранатирање Запорошке области

Украјинске трупе појачале су гранатирање насеља у Запорошкој области, изјавио је члан Главног савјета регионалне администрације Владимир Рогов.

„Интензитет гранатирања је појачан. То указује да непријатељи добијају гранате. Гађају Токмак, Пологе, Васиљевку. Генерално, (гађају) све мирне градове и предграђа до којих могу да добаце", рекао је Рогов у емисији „Соловјов уживо".

Према његовим ријечима, украјинске специјалне службе извршиле су масовне рације у граду Запорожју у потрази за проруски настројеним грађанима.

Он је додао и да кијевски режим покушава да застраши становнике града Запорожја.

Рогов је саопштио да је ракета украјинске ПВО пала на вишеспратницу у граду Запорожје.

Како је навео током протекле ноћи, док су руске снаге гађале украјинске војне објекте, једну ракету оборио је украјински ПВО систем и те две ракете пале су на вишеспратницу. 

У току је рашчишћавање разрушене зграде. Спасиоци су испод рушевина пронашли тијела троје погинулих, а три особе су хоспитализоване. Спасено је 11 особа, међу којима и једна трудница, а евакуисано је 17 становника.

Он је нагласио да је десетак станова потпуно уништено и да се срушило три спрата четвороспратнице.

Украјинске снаге изградиле су нове прелазе преко реке Жеребец у близини насеља Макејевка на северу ЛНР, што може бити повезано са руским нападима на главне руте снабдјевања у тој области, изјавио је за Спутњик војни експерт и потпуковник ЛНР у пензији Андреј Марочко.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Дњепропетровској, Полтавској и Харковској области Украјине.

Русија не намјерава да употреби нуклеарно оружје у вези са ситуацијом у Украјини, изјавио је први замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански у интервјуу за портал „Маверик њуз".

„Прије свега, желио бих да кажем да имамо нуклеарну доктрину. И у њој се наводи да нећемо бити први који ће употребити нуклеарно оружје. Оно се може употребити само у случају пријетње постојању Русије", подсјетио је Пољански.

„Наглашавам да не планирамо да употребимо (нуклеарно оружје) у тренутној ситуацији око Украјине", рекао је дипломата, напомињући да „са војног становишта то нема никаквог смисла".

„Али, опет, то зависи од степена укључености НАТО-а и од размјера пријетње са којом ће се Русија суочити", примјетио је Пољански.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана