Украјинска ПВО не може да се избори са новим руским ударима

Танјуг
Украјинска ПВО не може да се избори са новим руским ударима

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 699 дана. Све је више информација да нема довољно ракета за украјински противваздушни систем одбране, што је директно посљедица ситуације у Конгресу САД који ни до дан данас одобрио новац.

Украјинци немоћни?

Украјинска ПВО није у стању да се избори са новим руским ударима, рекао је у емисији канала "Велт“ њемачки новинар Паул Ронцхајмер.

"У Кијеву страхују да неће бити ракета за ПВО“, рекао је он и додао да у Украјини нема довољно ни ракета за систем "патриот“.

Има све више информација да нема довољно ракета за тај систем, што је директно посљедица ситуације у Конгресу САД који ни до дан данас одобрио новац, навео је новинар.

У Холандији ухапшене три особе осумњичене за кршење санкција према Русији

Холандска управа за сузбијање криминала ФИОД саопштила је данас да је ухапсила три особе осумњичене за заобилажење спровођења санкција према Русији као део међународне мреже шверца.

У саопштењу се наводи да су ухапшена двојица мушкараца старих 56 односно 57 година из Димена, односно Хага, као и 54-годишња жена из Хага због сумње да су кршили санкције уведене против Русије на тај начин што су били део међународне мреже шверца, односно да су незаконито извозили технолошку и лабораторијску опрему која би могла да се користи у војне сврхе.

 

Око 60 одсто годишњег буџета Украјине отишло у војне сврхе

Према украјинском Министарству финансија, власти у Кијеву су 2023. године потрошиле око 60 одсто буџета на војску и рат.

Војна потрошња Украјине 2023. години износила је скоро 50 милијарди долара, а то, према разним процјенама, износи од 57 одсто до 61 одсто укупног буџета Украјине током прошле године.

Према наводима из Министарства финансија Украјине, буџетски дефицит Украјине износи око пет милијарди долара мјесечно, а покрива се највећим дијелом из иностраних кредита.

Предсједник Украјине Володимир Зеленски наводи да су 24 милијарде долара обезбиједиле САД, а да је помоћ подијељена у 34 војна пакета.

Те милијарде укључују не само директне готовинске “ињекције”, већ и залихе у натури: тенкове “абрамс”, разна оклопна возила, гранате, пројектиле (као што је АТАКАМС), опрему за уклањање мина, америчке противваздушне ракетне системе “патриот” и друге испоруке...

Пакет помоћи ЕУ Кијеву за 2023. године износио је 18 милијарди евра, што данас одговара суми од 19,6 милијарди долара.

Како наводе економски портали, може се само нагађати колики је дио ових средстава заправо отишао у војне сврхе.

Медији подсјећају да је корупција у Украјини енормна и да велики дио новца заврши у приватним џеповима.

Помпео: САД ће наставити да подржава Украјину ако се Трамп врати на власт

Бивши амерички државни секретар Мајк Помпео рекао је данас да ће Сједињене Америчке Државе вјероватно наставити да пружају финансијску и војну подршку Украјини у њеној борби против руске инвазије уколико се бивши републикански предсједник Доналд Трамп врати у Бијелу кућу.

Помпео је у говору током посјете Токију рекао да “никада није видио” да се Вашингтон “удаљио” од својих савезника и партнера током Трамповог предсједништва од 2017. до 2021. године, упркос ставовима да ће његов бивши шеф прекинути или зауставити помоћ Кијеву ако се врати на власт послије предсједничких избора који ће се одржати у новембру ове године, преноси Кјодо.

Помпео је истакао да чланови Републиканске партије имају много различитих политичких ставова, али да су они увијек разумјели улогу САД у свијету и њене одговорности.

Он је рекао и да ће Трамп, који не воли рат, дати америчком народу и свијету најбољу прилику да поново постане “мирније мјесто и просперитетнији свијет”, као и да ће радити на успостављању добрих односа са пријатељским нацијама ако поново постане предсједник.

Додао је и да је мало вјероватно да ће се промијенити “структурне идеје” из Трамповог првог мандата, као што је смањење билатералног трговинског дефицита са Кином, захијтевање од чланица НАТО-а да плате “правичан дио” и слично.

Помпео је био државни секретар САД скоро три године од 2018. под Трамповом администрацијом, а претходно је био директор ЦИА-е.

Украјина: Нови руски ракетни удари на Кијев и Харков

Русија је извела ракетне ударе на Кијев и други по величини град у Украјини, Харков, саопштили су данас украјински званичници.

"Експлозије у граду! Детаљи касније. Не напуштајте склоништа", написао је градоначелник Кијева Виталиј Кличко на Телеграму.

Сергеј Попко, шеф војне администрације региона саопштио је да су системи противваздушне одбране ангажовани на одбијању руског ракетног напада.

Попко је навео да се као посљедица напада запалило неколико аутомобила у кијевском округу Свјатошин, западно од центра престонице, преноси Ројтерс.

Свједоци агенције су рекли да су чули неколико таласа експлозија у Кијеву и око града.

Градоначелник Харкова Ихор Терехов објавио је на Телеграму да је Русија извршила удар и на тај град.

"Поново гађају Харков, већ је било неколико експлозија“, навео је Терехов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана