Украјинци ухапшени у вези с уништавањем највећег авиона на свијету

ГС
Foto: Принтскрин/Твитер

КИЈЕВ - Украјинске власти извијестиле су у петак да је неколико највиших званичника из државне компаније за производњу авиона Антонов осумњичено да су ометали законите активности украјинских оружаних снага и тиме омогућили уништење највећег авиона на свијету, An-225 Mriya.

Према Украјинској "Правди", истрага је покренута против бившег генералног директора Антонова, Сергија Бичкова, његовог замјеника Михајла Харченка и водиоца одјела за сигурност авиона у компанији, Александра Нетесова.

Украјинске сигурносне службе саопштиле су да су двојица осумњичених ухапшени, а један је стављен на савезну потјерницу. "Правда" је објавила да је Нетесов напустио Украјину. Сва тројица осумњичених наводно се суочавају с казном до 15 година затвора.

Званичници украјинске сигурносне службе вјерују да су у периоду од јануара до фебруара 2022. званичници компаније спријечили војску да успостави одбрану на аеродрому "Хостомел" гдје је била ускладиштена Мриyа. Због тога су, према инспекторима, руске снаге успјеле се преузети контролу над аеродромом и околним подручјима те уништити летјелицу, преноси "Медуза".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана