Украјинци позвани да бјеже у Mоскву

Срна
Украјинци позвани да бјеже у Mоскву

МОСКВА - Руска Спољна обавјештајна служба позвала је раднике украјинских дипломатских мисија у иностранству да побјегну у Москву како би осигурали своју безбједност усљед “чистке” запослених који нису лојални властима у Кијеву, речено је агенцији ТАСС у прес-служби те агенције.

- Обраћамо се запосленима у украјинским дипломатским мисијама и представништвима у иностранству. Дођите у Москву ако осјећате одговорност за судбину домовине и осигуравање мира и стабилности у Европи и ако сте под притиском криминалног режима у Кијеву, који води Украјину у националну катастрофу. Осигураћемо вашу и безбједност ваших породица - поручује руска Спољна обавјештајна служба.

Директор Службе Сергеј Наришкин изјавио је да посљедице континуиране деградације унутрашње политичке, социјалне и економске ситуације у Украјини, као и репресивне административне методе које примјењује кијевски режим, све више утичу на особље украјинских представништава у иностранству.

- Масовне чистке дешавају се унутар украјинских дипломатских мисија, са циљем да се идентификују они који нису лојални кијевском режиму и да се осигура то да они буду послати кући прије истека мандата - истиче се у саопштењу Службе.

Служба наводи да се, под таквим условима и у тандему са масовним егзодусом украјинске радне снаге из Украјине, све мање радника украјинског Министарства спољних послова, Министарства одбране и специјалних служби враћа у своју земљу након завршетка дугорочне мисије.

- Служба је добро упозната са великим бројем запослених у украјинским мисијама у иностранству који су већ донијели такве одлуке или ту опцију сматрају најприкладнијом за себе и своје породице - наглашено се у саопштењу, уз напомену да се на такав корак одлучује већина запослених у украјинским мисијама акредитованим у ЕУ.

У саопштењу се истиче да све више дипломата након мисије остаје у другој земљи и мијења дипломатски статус у избјеглички.

- Руска Спољна обавјештајна служба има сличне информације о украјинским дипломатским мисијама у азијско-пацифичком региону - додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана