Лидери ЕУ постигли договор о помоћи Украјини

ГС/Агенције
Лидери ЕУ постигли договор о помоћи Украјини

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 708. дан. Руска ПВО оборила је шест украјинских дронова изнад руских региона Белгород и Вороњеж, саопштило је данас руско Министарство одбране. Током ноћи руске снаге напале су са четири дрона област Харкова, од којих је украјинска ПВО уништила два, извијестило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине. Њемачки канцелар Олаф Шолц позвао је данас на једногласно доношење одлуке свих 27 држава чланица ЕУ о договору о заједничком плану којим се Украјини нуди стабилно финансирање у наредним годинама.

Лидери ЕУ постигли договор о помоћи Украјини

Лидери ЕУ постигли су договор о издвајању 50 милијарди евра у оквиру макрофинансијске помоћи Украјини, саопштио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

- Свих 27 лидера сагласило се око додатних 50 милијарди евра пакета подршке Украјини у оквиру буџета ЕУ - написао је Мишел на платформи “Икс”.

Он је навео да је тиме потврђено постојано, дугорочно и предвидљиво финансирање за Украјину.

-ЕУ преузима вођство и одговорност у подршци Украјини, знамо који је улог -  додао је Мишел.

Шолц: Сада је вријеме за доношење одлуке око помоћи Украјини

Њемачки канцелар Олаф Шолц позвао је данас на једногласно доношење одлуке свих 27 држава чланица ЕУ о договору о заједничком плану којим се Украјини нуди стабилно финансирање у наредним годинама.

-Вјерујем да је сада право вријеме за доношење одлуке - рекао је Шолц новинарима по доласку на самит лидера ЕУ у Бриселу.

Он је додао да ће веома напорно радити како би се дошло до споразума свих 27 чланица.

Премијерка Естоније Каја Калас рекла је, уочи самита, да би државе чланице требало да се договоре око дугорочног пакета помоћи Украјини, преноси Ројтерс.

Како је мађарски премијер Виктор Орбан једини међу 27 лидера који није сагласан са договором и тражи да се сваке године гласа о помоћи Украјини на дуги рок, Калас је рекла да “образац поновних преговора” око помоћи Украјини не би требало да се врати. Самит Европског савјета сматра се посљедњом приликом за постизање договора око четворогодишњег плана за давање финансијске помоћи Украјини од 50 милијарди евра.

Де Кро: Увјерен сам да ћемо постићи компромис о подршци Украјини

Белгијски премијер Александер Де Кро изјавио је данас да је увјерен да ће свих 27 држава чланица током данашњег самита Европског савјета доћи до компромиса у вези са пружањем финансијске помоћи Украјини.

-Имамо само један циљ и циљ је да дођемо до договора 27 - рекао је Де Кро новинарима по доласку на самит.

Он је истакао да је ријеч о веома важном ванредном самиту који се врти око једне главне теме, а то је како да се настави подршка Украјини.

-Кључно је да дођемо до договора свих 27 земаља - рекао је Де Кро и истакао да је на посљедњем самиту у децембру постигнут договор 26 чланица ЕУ.

-Увјерен сам у наше способности да постигнемо компромис са свих 27 земаља - поручио је Де Кро.

Русија оборила шест украјинских дронова изнад региона Белгород и Вороњеж

Руска ПВО оборила је шест украјинских дронова изнад руских региона Белгород и Вороњеж, саопштило је данас руско Министарство одбране. Како је наведено, око 6:30 по локалном времену дежурне јединице противваздушне одбране пресреле су и уништиле украјинске беспилотне летелице, изнад Белгородске области четири дрона и два изнад Вороњешке области, преноси ТАСС.

Гувернер Вороњешке области Александар Гусев је известио да, према прелиминарним информацијама, није било жртава или штете у паду делова дронова оборених изнад региона.

Кијев: Русија напала област Харкова са четири дрона, оборена два

Током ноћи руске снаге напале су са четири дрона област Харкова, од којих је украјинска ПВО уништила два, извијестило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине , преноси Укринформ.

-Непријатељ је ове ноћи испалио четири беспилотне летјелице типа Шахед-136/131. Два су уништена у области Харкова - наводи се у извјештају на Телеграму.

Раније је гувернер Харковске области Олех Синехубов саопштио да су у руском нападу на болницу на сјевероистоку Украјине повријеђене четири особе.

Он је на Телеграм налогу навео да је из зграде у граду Велики Бурлук, сјевероисточно од Харкова, евакуисано 38 особа.

Четири повријеђене особе добиле су помоћ на лицу мјеста.

У гранатирању је оштећена фасада болнице, као и прозори и кров.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана