Москва: Руске трупе поразиле снаге Украјине у области Запорожја

ГС/Агенције
Москва: Руске трупе поразиле снаге Украјине у области Запорожја

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 703 дана. Руске трупе су у протекла 24 часа у запорошкој области поразиле бригаду Оружаних снага Украјине код насеља Работин и Нестерјанка, при чему је убијено 20 украјинских војника, саопштило је руско Министарство одбране.лавни приоритет руских снага у Украјини је Авдејевка, али тај град ће вјероватно остати под украјинском контролом у наредним недјељама, објавило је Министарство одбране Велике Британије на платформи ИКс, позивајући се на обавјештајне податке.

Британско министарство: Руси ни наредних недјеља неће моћи да заузму Авдејевку

Главни приоритет руских снага у Украјини је Авдејевка, али тај град ће вјероватно остати под украјинском контролом у наредним недјељама, објавило је Министарство одбране Велике Британије на платформи ИКс, позивајући се на обавјештајне податке.

Како се наводи у саопштењу, Руси су започели троструки напад како би опколили град са југа и сјевера, а боре се и на периферији источне четврти самог града Авдејевке. Међутим, руске снаге су претрпјеле тешке губитке у људству и оклопним возилима, често узроковане украјинским нападима дроновима.

- Украјински контранапади спречавају руске снаге да даље напредују унутар града. Пошто је главни пут снабдијевања остао нетакнут, а украјинске снаге врше локалне контранападе, Авдејевка ће вјероватно остати под украјинском контролом у наредним недјељама - стоји у објави британског Министарства.

Додаје се да руске снаге покушавају да заобиђу украјинска утврђења уласком на ободе града преко сервисних тунела, што је метод инфилтрације који покушавају од октобра 2023.            

Такође се подсјећа да Русија наставља своју офанзиву на више праваца, у складу са својим стратешким циљем да заузме Донбас.

Руске снаге су заузеле засеоке Крохмалне, у Харковској области 21. јануара  и Веселе, у близини Бахмута, 18. јануара, међутим, ови добици су стратешки безначајни, а Украјина је фокусирана на активну одбрану, оцјењује британско Министарство одбране.

Москва: Руске трупе поразиле снаге Украјине у области Запорожја

Руске трупе су у протекла 24 часа у запорошкој области поразиле бригаду Оружаних снага Украјине код насеља Работин и Нестерјанка, при чему је убијено 20 украјинских војника, саопштило је руско Министарство одбране.

-У запорошком правцу, јединице руских трупа, уз подршку артиљерије, поразиле су људство и технику 63. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у рејонима насеља Работино и Нестерјанка, у Запорошкој области. Непријатељ је изгубио до 20 војних лица, борбено оклопно возило и два возила - истакло је руско министарство.

Министарство одбране Русије је додало да су погођене украјинске самоходне артиљеријске јединице Акација и самоходна артиљеријска јединица Гвоздика, преноси ТАСС.

Истовремено, губици Оружаних снага Украјине у доњецком правцу током дана износили су до 250 погинулих и рањених војника, а одбијена су два непријатељска напада у областима насеља Шуми и Богдановка, тврди руско министарство.

Јединице снага Западне групе одбиле су пет удара јуришних група Оружаних снага Украјине у правцу Купјанска и убијено је 25 украјинских војника, саопштило је Министарство одбране Русије.

Руске снаге погодиле украјински ПВО систем С-300 у Черкаској области

Руске снаге погодиле су украјински систем противваздушне одбране С-300 у Черкаској области у Украјини, саопштило је данас руско министарство одбране.

У саопштењу се наводи да су руске снаге погодиле и украјинска складишта горива и наоружање за авијацију.

Истиче се да су те мете погођене у области Кировограда и Дњепропетровској области у Украјини, пренијела је агенција РИА Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана