Москва потврдила: Руске снаге извршиле низ ваздушних удара на мете у Украјини

Танјуг
Москва потврдила: Руске снаге извршиле низ ваздушних удара на мете у Украјини

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 672. дан. Руске снаге извеле су рано јутрос у неколико таласа масовне нападе ракетама и дроновима на украјинске градове Кијев, Лавов и Харков.

Руске снаге извршиле низ ваздушних удара на мете у Украјини

Руско Министарство одбране потврдило је да су руске снаге извршиле низ ваздушних удара на вишеструке мете у Украјини у протеклих седам дана.

У саопштењу се истиче да је извршено 50 “групних” удара и један “масовни” бараж помоћу прецизних пројектила и дронова.

Министарство је описало мете као “локације одбрамбене индустрије, војну аеродромску инфраструктуру и складишта артиљеријске муниције, поморских дронова, оружја и горива за војна возила”, као и положаје трупа.

"Сви мете су успјешно погођене", додаје се у саопштењу.

Главнокомандујући украјинских оружаних снага Валериј Залужни изјавио је раније данас да су украјинске трупе регистровале најмање 158 одвојених лансирања синоћ и јутрос.

 Он је додао да је пресретнуто 27 дронова и 87 крстарећих пројектила.

Портпарол украјинских ваздухопловних снага Јуриј Игнат рекао је да никада нису видјели толико циљева истовремено на својим мониторима, пренијела је "Раша тудеј".

Званичници у различитим дијеловима земље саопштили су да је причињена штета на неколико складишта и на подземној жељезници у Кијеву.

Украјина: Русија током ноћи напала са 158 ракета и дронова, најмасовнији напад

Русија је, према прелиминарним подацима, ноћас и јутрос напала Украјину са 158 ракета и дронова, саопштио је командант Оружаних снага Украјине Валериј Залужњи.

Навео је да је украјинска ПВО пресрела 87 ракета и 27 дронова типа Шахед, преноси Интерфакс Украјина.

Према наводима Залужњог, руске снаге су прво напале дроновима “Шахед” из сјеверног и југоисточног правца, а затим су услиједили напади из правца запада.

Командант украјинског ваздухопловства Никола Олешчук написао је на свом Телеграм каналу да је ово био најмасовнији ваздушни напад од почетка руског напада на Украјину у фебруару 2022. године, наводи АП.

Према украјинским ваздухопловним снагама, претходни највећи напад био је у новембру 2022. године, када је Русија испалила 96 пројектила на Украјину.

Зеленски: У руским нападима испаљено око 110 ракета, највећи број оборен

У данашњим масовним руским нападима широм Украјине испаљено око 110 ракета, а већина је оборена, саопштио је предсједник Украјине Володимир Зеленски.

-Данас је Русија гађала готово свим што има у арсеналу: “Кинжали”, С-300, крстареће ракете и беспилотне летјелице. Стратешки бомбардери лансирали су X-101/X-505 - навео је Зеленски.

Истакао је да све надлежне службе раде појачано и пружају неопходну помоћ људима, преноси Интерфакс Украјина.

Зеленски је изразио саучешће породицама погинулих и додао да ће Украјина “дефинитивно одговорити на нападе терориста”.

Потпарол Ваздухопловства Оружаних снага Украјине Јуриј Игнат саопштио је да је Русија користила око 16 стратешких бомбардера Ту-95. У данашњим руским ракетним нападима на више украјинских градова погинуло је 12, а повријеђено око 70 људи, саопштио је претходно министар унутрашњих послова Украјине Игор Клименко.

Клименко: 12 погинулих у данашњим руским нападима, око 70 повријеђених

У масовним руским ракетним нападима на више области Украјине данас је, према прелиминарним подацима, погинуло 12 људи, а повријеђено око 70, саопштио је министар унутрашњих послова Украјине Игор Клименко.

Навео је да су у Кијеву погинуле двије особе, а 18 повријеђено и да је оштећена цивилна инфраструктура, аутомобили, складишта.

У ракетним нападима на град Лавов погинула је једна, а повријеђено девет особа, рекао је Клименко и додао да је оштећена стамбена зграда и инфраструктура, преноси Интерфакс Украјина.

У Дњепропетровској области погинуло је пет, а повријеђено 15 људи, погођен је тржни центар и породилиште.

Клименко је навео да су у Одеси две особе погинуле, а 15 повријеђено. Спасене су 23 особе из стамбене зграде са 17 спратова. Према ријечима Клименка, у одеској области погођена је троспратна зграда и под рушевинама можда има људи. У Харковској области једна особа је погинула, а девет повријеђено, док је у руском ракетном нападу на инфраструктурне објекте у Запорожју једна особа погинула, а 10 повријеђено.

Клименко је истакао да спасиоци, полицајци и припадници националне граде тренутно отклањају посљедица руских напада широм Украјине. Руске снаге извеле су рано јутрос у неколико таласа масовне нападе ракетама и дроновима на више области Украјине.

Директор UNRVA: Конвој хуманитарне помоћи нашао се под паљбом израелских снага

Директор Агенције УН за помоћ палестинским избјеглицама на Блиском истоку (УНРЊА) Томас Вајт рекао је данас да се конвој хуманитарне помоћи нашао под паљбом израелских одбрамбених снага (ИДФ) у Појасу Газе, али да није било жртава.

Према Вајту, хуманитарни конвој УН враћао се са сјевера Појаса Газе, дуж руте која је утврђена управо за хуманитарну помоћ када је нападнут.

-Наш међународни конвој и њихов тим нису повријеђени, али је дошло до оштећења на возилу. Хуманитарни радници не би требало никада да буду мета - навео је Вајт на платформи Икс.

Украјина: У ракетним нападима најмање девет погинулих

Руске снаге извеле су рано јутрос у неколико таласа масовне нападе ракетама и дроновима на украјинске градове Кијев, Лавов, Харков, Дњепар и Одесу, у којима је погинуло најмање девет људи. Градоначелинк Кијева Виталиј Кличко саопштио је да су, према првим информацијама, у нападима на Кијев погинуле двије особе, јавља Ројтерс.

Кличко је претходно саопштио да је у нападима на Кијев повријеђено седам особа.

Навео је да су погођене стамбене зграде, складиште, као и зграда метро станице Лукјановска која је коришћена као склониште. У руском нападу на Дњепар четворо људи је убијено, док је више од 10 повријеђено, док је у Харкову погинула једна особа, а осморо повријеђено.

Градоначелник Ихор Терехов саопштио је да су у неколико напада оштећени болница, стамбене зграде, као и индустријски објекат. У Лавову је, након што је погођена стамбена зграда, погинула једна особа, док су три повријеђене, саопштио је начелник те области Максим Козицки.

У овом граду погођен је тржни центар, као и породилиште и још једна медицинска установа, из које су пацијенти безбједно евакуисани.

У јужном украјинском граду Одеса, након што су ракете погодиле стамбени објекат, двоје људи је погинуло, а најмање 15 особа повријеђено, међу којима је и двоје дјеце.

Због ракетних напада, четири области на сјеверу и југу Украјине суочавају се са искључењима струје.

Премијер Украјине Денис Шмихал изјавио је да је Русија у данашњим нападима циљала кључну инфраструктуру, користећи хиперсоничне и балистиче ракете које је тешко пресрести.

Масовни руски ракетни напади на Кијев, Лавов и Харков

Руске снаге извеле су рано јутрос у неколико таласа масовне нападе ракетама и дроновима на украјинске градове Кијев, Лавов и Харков. Градоначелинк Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је, према првим информацијама, у нападима на Кијев повријеђено седам особа, преноси Интерфакс Украјина.

Навео је да су погођене стамбене зграде, складиште, као и зграда метро станице Лукјановска која је коришћена као склониште.

У руским нападима на Харков погинула је једна особа, док је осморо повријеђено, наводи Ројтерс.

Градоначелник Ихор Терехов саопштио је да су у неколико напада оштећени болница, стамбене зграде, као и индустријски објекат. У Лавову је погођена стамбена зграда, а начелник области Максим Козицки саопштио је да има повријеђених.

Русија током ноћи извршила ударе ракетама и дроновима на Харков и Лавов

Руске снаге напале су јутрос ракетама украјински град Харков, а регистровано је најмање шест експлозија, саопштио је градоначелник Ихор Терехов.

Истовремено, украјинска противваздушна одбрана била је активна у граду Лавову, на западу земље, који је био на удару руских дронова, написао је регионални гувернер Максим Козицки на Телеграму.

Руски стратешки бомбардери способни да испаљују ракете дугог домета откривени су у руском ваздушном простору у близини Сумске области у Украјини, преноси Кијев индепендент.

Званичници у Кијеву позвали су током ноћи становнике да иду у склоништа јер су руске беспилотне летјелице откривене и у тој области.

Становницима Полтаве, Миргорода и Черкасија, градова у централној Украјини, такође је саветовано да ису у склоништа, наводе украјински медији.
Дијелови дрона пали на вишеспратницу у Одеси, избио пожар

Током руског напада дроновима у Одеси, фрагмент обореног дрона пао је на вишеспратницу и изазвао пожар, саопштио је начелник регионалне Војне управе Одесе Олег Кипер.

- Крхотине обореног дрона оштетиле су вишеспратницу у Одеси. Избио је пожар. Специјалисти раде. Подаци о жртвама се утврђују - написао је он на Телеграм каналу, преноси Укринформ.

Кипер је нагласио да је напад и даље у току. Он је позвао становнике Одесе да остану у склоништима.

У низу региона Украјине забиљежено је кретање јуришних дронова које је лансирала руска војска из северног и јужног правца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана