Фон дер Лајен позива ЕУ да настави с подршком Украјини "колико год је потребно"

ГС/Агенције
Фон дер Лајен позива ЕУ да настави с подршком Украјини "колико год је потребно"

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 658. дана. Предсједница Европске комисије Урусла фон дер Лајен позвала је чланице блока да наставе с подршком Украјини "колико год је потребно", прије самита Европске уније ове недјеље.

Број повријеђених у руским нападима на Кијев повећао се на 53

Број повријеђених у руским ракетним и нападима дроновима на престоницу Украјине, Кијев, извршених рано јутрос, повећао се на 53, објавио је Кијев индепендент, наводећи да је најмање 20 особа пребачено у болницу, укључујући двоје деце. Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да ће “бити одговора” на те руске нападе.

Руске снаге лансирале су 10 балистичких пројектила и 10 дронова типа “шахид” на Кијев рано јутрос, а украјинска противваздушна одбрана оборила је све ракете и беспилотне летјелице, али су фрагменти погодили зграде у граду, укључујући дјечију болницу, изазивајући пожаре и другу штету и повреде најмање 53 особе. Зеленски је рекао да је Русија “још једном доказала да је одвратна земља која ноћу испаљује ракете”, покушавајући да погоди стамбена насеља, обданишта и енергетске објекте током зиме. Он је крајем октобра рекао да ће Украјина ове године “не само да се брани, већ и да одговори” на руске нападе на критичну инфраструктуру. Русија је у касну јесен 2022. године започела нападе на енергетску инфраструктуру Украјине којој је нанела значајну штету.

Фон дер Лајен позива ЕУ да настави с подршком Украјини "колико год је потребно"

Предсједница Европске комисије Урусла фон дер Лајен позвала је чланице блока да наставе с подршком Украјини "колико год је потребно", прије самита Европске уније ове недјеље.

-Како се рат (у Украјини) одуговлачи, морамо да покажемо шта значи подржавати Украјину колико год је потребно - изјавила је фон дер Лајен.

Европска комисија је предложила да се на самиту донесе одлука о почетку преговора о чланству Украјине у ЕУ, када Кијев буде испунио четири претходно затражена услова, од којих је, према ријечима фон дер Лајен, преостао само још један који се тиче олигархије у земљи, преноси Ројтерс.

Мађарска се противи почетку преговора с Украјином, назвавши украјинско чланство "црвеном линијом" за Будимпешту, док ЕУ и мађарски званичници тврде да би могли да постигну договор око мађарског противљења да се до 2027. године Украјини додијели 50 милијарди евра економске помоћи.

Један од услова за пристанак Мађарске на помоћ Кијеву може бити одмрзавање средстава ЕУ за финансирање Мађарске у вриједности од 30 милијарди евра, које је блок раније ускратио Будимпешти због незадовољавања демократских стандарда Уније.

Украјинска војска: Оборено 10 дронова које је лансирала Русија

Украјинске снаге су током ноћи обориле 10 дронова Шахед „камиказе” и 10 балистичких пројектила које је лансирала Русија, извијестила је украјинска војска.

Како се наводи, беспилотне летјелице су лансиране са окупираног Крима, а скоро све су оборене изнад Одеске области, преноси Кијев индепендент.

Украјинска војска је саопштила да су и балистичке ракете неутврђеног модела лансиране на Кијев ноћас око три сата по локалном времену. Све ракете су оборене. Најмање 45 људи у кијевском Дњепровском округу је повређено у нападу на Кијев, саопштио је градоначелник Виталиј Кличко на Телеграму Делови пројектила који су падали такође су нанели материјалну штету у граду, изазвали су пожар у бројним приватним кућама и оштетили болницу. Кличко је навео да екипе Хитних служби раде на лицу места на санацији штете. (Крај) ај/дрм

Украјина: Најмање 45 повријешених у руском нападу на Кијев, оштећена дјечија болница

Најмање 45 особа повријеђено је рано јутрос у руском ракетном нападу на Кијев, а оштећене су неке зграде, дјечија болница и водовод, рекли су украјински званичници.

Навели су да је 18 особа хоспитализовано, укључујући двоје дјеце.

Украјинска противваздушна одбрана оборила је све ракете које су биле испаљене на Кијев рано јутрос, али остаци пројектила довели су до повре да и оштећења објеката, написао је шеф кијевске војне администрације Серхиј Попко.

Попко је рекао да је 15 људи, укључујући четворо дјеце, евакуисано из стамбене зграде након што су остаци ракета изазвали пожар, пренео је Ројтерс.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко написао је на Телеграму да су разбијени прозори на дјечијој болници, али, да према првим извештајима, није било жртава.

У руском ракетном нападу на Кијев у понедјељак ујутру повријеђене су четири особе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана