ММФ одобрио исплату до 900 милиона долара Украјини

ГС/Агенције
Foto: РБК.ру

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 656. дана. Руске трупе нападају украјинске положаје око Херсона, Купјанска и Авдејевке.

ММФ одобрио исплату до 900 милиона долара Украјини

Међународни монетарни фонд (ММФ) саопштио је данас да је одобрио другу ревизију кредитног програма за Украјину, што омогућава исплату 900 милиона долара.

„Извршни одбор ММФ-а закључио је данас консултације у вези са чланом четири за 2023. годину и завршио другу ревизију аранжмана за Украјину. Завршетак друге ревизије омогућава властима да одмах повуку износ од око 900 милиона америчких долара“, наводи се у саопштењу, преноси РИА.

Бланар: Украјина ће моћи да се приближи уласку у Европску унију тек по окончању сукоба

Украјина ће моћи да се приближи уласку у Европску унију тек по окончању сукоба, изјавио је министар спољних и европских послова Словачке Јурај Бланар после састанка министара спољних послова земаља ЕУ.
„За Украјину је најважније да се бави тражењем мирног решења сукоба“, истакао је он.

Конгрес САД неће разматрати захтјев о помоћи Кијеву, упркос посјети Зеленског

Представнички дом америчког Конгреса не планира да разматра захтјев администрације о новој помоћи Кијеву током ове недеље пре одласка на паузу због божићних и новогодишњих празника, произлази из распореда законодавног органа.

Претходно је саопштено да ће се украјински предсједник Владимир Зеленски, према очекивањима, у уторак састати са предсједником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом и председником Представничког дома Мајком Џонсоном.

Борељ: Војна помоћ Украјини остаје блокирана

Министри спољних послова Европске уније нису договорили издвајање нове транше војне помоћи Кијеву у вриједности од 500 милиона евра из Европског мировног фонда, изјавио је шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ на крају састанка министара спољних послова ЕУ.

„Сада није вријеме за слабљење подршке Украјини, напротив, вријеме је да се интензивира. Због тога је важно да усвојимо одлуку о осмој транши војне помоћи Кијеву из Европског мировног фонда, која остаје блокирана, као и о пет милијарди (предвиђених за следећу годину). Очекујем да ће се о овим питањима расправљати на овонедељном самиту“, истакао је Борељ.

Он је нагласио да је ЕУ покренула дијалог са Украјином о будућим безбједносним гаранцијама и додељивању војне помоћи, као и о предвидивом и дугорочном финансирању, те и да ће се о томе дискутовати на самиту ЕУ 14-15. децембра.

Европска комисија планира да прикупи до 15 милијарди евра за подршку Украјини од прихода од замрзнутих средстава Централне банке Руске Федерације

Европска комисија планира да прикупи до 15 милијарди евра за подршку Украјини од прихода од замрзнутих средстава Централне банке Руске Федерације, објавио је „Фајненшел тајмс“, позивајући се на изворе.

Како наводе извори листа, прво ће Европска комисија предложити да се приход од замрзнуте имовине Русије усмери на одвојене рачуне, а затим ће та средства отићи у буџет Европске уније намењен за помоћ Кијеву.

Како наводи „Фајненшел тајмс“, ради се само о приходима од замрзнутих средстава Централне банке Русије. Према проценама Европске комисије, они достижу око 3 милијарде евра годишње. Тако ће, према прелиминарним проценама, сума бити 15 милијарди евра до 2027. године, али се може изменити у зависности од каматне стопе.

Лист примјећује да ће земље ЕУ морати једногласно да подрже план и даље кораке за његову реализацију прије него што новац стигне у Кијев.

Након почетка специјалне операције у Украјини, Европска унија и земље Г7 замрзле су скоро половину руских девизних резерви у износу од око 300 милијарди евра.

У Одеској области Украјине одјекнуле су експлозије, јавила је телевизија „Обшчествено“.

Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Одеској, Черкаској, Кировоградској, Дњепропетровској и Николајевској области, као и у дијеловима Запорошке и Херсонске области под контролом Кијева.

Сијарто: Питање о чланству Украјине у Европској унији није довољно разрађено

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је одржао састанак са украјинском колегом Дмитријем Кулебом и саопштио да, по мишљењу Будимпеште, питање о чланству Украјине у Европској унији није довољно разрађено, као и да то није тактичко, већ питање од историјског значаја за целу ЕУ.

„Довољно је сјетити се неријешених проблема, изазваних претходном одлуком Европске комисије о транзиту жита или укидања услова за издавање дозвола за украјинске камионе. ЕК није обавила припремне радове који би гарантовали да ће Украјина преговарати о приступању ЕУ на узајамно корисној основи“, оценио је он на друштвеним мрежана.

У украјинском Дњепропетровску одјекују експлозије, јављају локални медији.

Бербок: „Замрзавање“ сукоба би било контрапродуктиван корак и изазвало би обрнут ефекат

Упркос причама да је Европска унија уморна од украјинског сукоба, његово „замрзавање“ би било контрапродуктиван корак и изазвало би обрнут ефекат, изјавила је министарка спољних послова Њемачке Аналена Бербок.

„Замрзавање звучи технички готово стерилно. Заједно са њим, наступио би миран зимски период и тишина. Заправо, замрзавање сукоба значило би обрнуту ситуацију“, написала је Бербокова у ауторском чланку за издање „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

Она је нагласила да би замрзавање за Украјину значило само губљење „суверенитета и идентитета“.

Сирски: Руси нападају на свим фронтовима

Руска војска напада украјинске положаје у свим дијеловима прве линије, саопштио је командант копнених снага украјине Александар Сирски.

Он је на “Телеграму” објавио да је оперативна ситуација на истоку и даље тешка и да Русија не обуставља офанзиву дуж цијелог фронта.

Сирски је навео да је одржао састанак са другим украјинским командантима, који су “у дефанзиви у источном правцу”, како би анализирали ситуацију и планирали даље кораке, јавила је “Раша тудеј”.

-Донесене су одлуке да се осигура одрживост наше одбране, сачувају животи наших војника и рационално користи муниција -додао је Сирски.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је крајем прошлог мјесеца да ће украјинске снаге са напада прећи на изградњу утврђења и признао да је украјинска контраофанзива завршена без успјеха.

Према процјенама Русије, Украјина је у посљедњих шест мјесеци изгубила више од 125.000 војника и 16.000 комада тешке опреме.

Зеленски се прошлог мјесеца жалио да је испорука западне артиљерије Кијеву значајно смањена од почетка израелске операције у Гази, која је одговор на напад Хамаса на Израел 7. октобра.

Администрација предсједника САД Џозефа Бајдена недавно је упозорила да су средства за Кијев готово пресушила, након што су републиканци блокирали издвајање 106 милијарди долара за Израел и Украјину.

Неименовани украјински артиљерац рекао је “Тајмсу” прошле седмице да је престао да гађа мање руске јединице, како би сачувао гранате, које се сада користе “само у критичним ситуацијама”.

С друге стране, предсједник Русије Владимир Путин изјавио је јуче да је руска војна индустрија “ухватила замах” и да може да вишеструко повећа производњу усљед сукоба са Украјином.

Украјина: Сумњичавост према оптимистичним говорима Зеленског

Војни и цивилни украјински званичници, али и савјетници за комуникације у предсједничком кабинету сматрају да, комуникациона стратегија званичног Кијева ствара неслагање између предсједничке администрације и војног руководства.

То су оцијенили на основу тога што је Украјина ове године имала мало војних успјеха, а западна војна и политичка подршка званичном Кијеву јењава, преноси Фајненшел тајмс.

Политички ривали су почели отворено да критикују Зеленског, а градоначелник Кијева Виталиј Кличко недавно је оптужио предсједника за ауторитаризам и чак га упоредио са руским лидером Владимиром Путином.

Украјински предсједник Владимир Зеленски редовно и свакодневно се обраћа нацији хвалећи украјинске војне снаге, славећи напредовања на линијама фронта, потврђујући одлучност у суочавању са руском агресијом.

Његова порука је увијек праћена покличем “идемо напријед”, са циљем да се одржи оптимизам и у Украјини и у иностранству.

-У комуникације морамо додати више реализма. Морамо да будемо храбри у вези са тим као што смо били 24. фебруара прошле године - рекла је за амерички дневник неименована особа упозната са стратегијом комуникација предсједничког кабинета.

У међувремену, украјински војни лидери указују да званичне поруке о ситуацији на терену више нису убједљиве и као такве више не мотивишу ни Украјинце ни западне партнере.

Зеленски ипак сматра да су оптимистичке поруке једини начин да се отклоне или умање сумње и у земљи и у иностранству и оснажи повјерење украјинске привреде која је витални извор пореских прихода који се користе за ратне напоре.

Разлике су избиле на видјело прошлог мјесеца, када је највиши украјински генерал Валериј Залужњи рекао за угледни британски недјељник Економист да је копнени рат у “застоју”, ријеч која се у Кијеву сматра табуом.

Залужњијева искреност изненадила је многе Украјинце, а неки западни лидери су чак позвали Кијев да би провјерили да ли то значи да су преговори сада приоритет, каже једна украјинска званичница.

Ирина Золотар, савјетници и шефица бироа за комуникације бившег украјинског министра одбране Олексија Резникова, рекла је да је стратегија оптимизма у почетку функционисала, помажући Украјинцима да вјерују у себе и своју способност да се одупру инвазији, али такав оптимизам сада креира збуњујући наратив. Према њеним ријечима, због овакве стратегије државних комуникација јавност на западу почиње да се пита зашто и даље давати новац пореских обвезника ако је Украјина увек “на корак до победе”.

ФСБ: Спријечено 18 "терористичких" напада на Криму

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је да је током ове године спријечила 18 "терористичких напада".

-Спријечени напади укључивали су покушаје атентата на шефа Крима, којег је именовала Москва, Сергеја Аксјонова и бившег проруског посланика украјинског парламента Олега Царјова - наводи ФСБ.

ФСБ истиче и да је приведено 18 агената који су радили за украјинске безбедносне службе, као и њихови саучесници.

Зеленски: Искрен разговор са Орбаном

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је у Аргентини имао "искрен" разговор са мађарским премијером Виктором Орбаном.

-Било је што је могуће искреније – и очигледно се радило о нашим европским пословима - рекао је Зеленски у свом ноћном видео-обраћању објављеном на Телеграм каналу.

Орбанов шеф за штампу Берталан Хаваси потврдио је да су Зеленски и мађарски лидер имали састанак на маргинама инаугурације аргентинског предсједника.

-Што се тиче придруживања Украјине ЕУ, Виктор Орбан је сигнализирао да земље чланице Европске уније континуирано разговарају о том питању - навео је Хаваси.

Кличко: Четири особе повријеђене током ракетног напада Русије на Кијев

Најмање четири особе повријеђене су након што је украјински ПВО систем пресрео осам балистичких ракета које су руске снаге у току ноћи испалиле на Кијев, саопштио је градоначелник Кијева Виталиј Кличко.

Навео је да су повријеђени хоспитализовани и додао да је мушкарац стар 21 годину задобио повреде обе руке од гелера, док су три жене имале акутне реакције на стрес, преноси Ројтерс.

Кличко је додао да је у југозападном округу Холосијевски избио пожар када је дио пројектила пао на кров стамбене зграде и да је он угашен.

Украјинско војно ваздухопловство је саопштило да су све ракете које је Русија лансирала оборене и да су ПВО системи уништили и свих 18 руских дронова ''Шахед'' које су руске снаге лансирале на јужне дијелове Украјине.

Зеленски у уторак у Бијелoj кући

 Предсједник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден угостиће украјинског предсједника Володимира Зеленског у уторак у Бијелој кући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана