Аљохин: Ускоро жесток удар на Купјанск

ГС/Агенције
Foto: Аif.ru

МОСКВА, КИЈЕВ -Наставља се рат дроновима између Русије и Украјине.Сједињене Америчке Државе биће "одговорне за пораз Украјине" уколико Конгрес не одобри нов захтјев Бајденове администрације за вишемилионско финансирање ратом разорене земље, изјавила је Секретар финансија Џенет Јелен, након што је украјински предсједник Володимир Зеленски отказао обраћање америчком Конгресу.

 

Руски војни аналитичари ускоро очекују најјачи удар руске војске и то на харковском правцу - руске снаге сада напредују према Купјанску и улазе у мјесто Сињковку, градић који се сматра "вратима Харкова".

Московски војни експерт Генадиј Аљохин истиче да се офанзивне операције великих размјера могу изводити у било које доба године.

"Одсијецање Харкова код Богодухова са изласком на Полтаву значило би одсијецање цијеле донбаске групације Оружаних снага Украјине. Чини ми се да се овај правац будуће офанзиве сам по себи намеће.

Са уништењем украјинских снага у Авдејевки отвара се још један правац за напредовање. А ту је и херсонски фронт" - сматра Аљохин.

Он напомиње да без руске офанзиве не би било могуће реализовати задатке Специјалне војне операције.

"Наша војска већ држи дио Сињковке, а непријатељ свим силама покушава да задржи мостобран на лијевој обали ријеке Оскол да би имао времена да изгради одбрамбени систем у Купјанску" - објашњава он.

У изградњу одбрамбеног система већ су укључени специјалисти из Њемачке - инжењерци и минери.

"Лијеву обалу украјинске снаге неће предати без борбе. Посебно ће се борити за жељезнички чвор Купјанска" - процјењује Аљохин.

Он закључује да на харковском фронту ускоро никоме неће бити досадно, јер је руска војска спремна за напад - наводе руски портали, које преносе "Факти"

САД: Велика вјероватноћа да Украјина без додатне помоћи претрпи пораз

У САД оцјењују да постоји велика вјероватноћа да Украјина без додатне помоћи претрпи пораз у актуелном сукобу, изјавио је координатор Бијеле куће за стратешке комуникације Џон Кирби.

„Постоји велики ризик да Украјина може да изгуби“, рекао је Кирби, коментаришући могућност да се амерички Конгрес не договори о даљем финансирању Кијева.

Такође је напоменуо да ће предсједник САД Џозеф Бајден данас разговарати са партнерима из Г7. Кирби је сигуран да ће на дневном реду бити питање даље подршке Кијеву.

Оштећен објекат инфраструктуре у Дњепропетровској области

У Никопољском округу Дњепропетровске области Украјине оштећен је објекат инфраструктуре, саопштио је шеф регионалне администрације Сергеј Лисак. 

„Инфраструктурни објекат је оштећен“, написао је он на свом Телеграм каналу.

Раније је украјински портал „Страна“ саопштио да су експлозије одјекнуле у граду Дњепропетровску.

Бивши посланик украјинске Раде пронађен мртав - траг води у Кијев

Тијело бившег посланика Врховне раде Иље Киве пронађено је у Подмосковљу. Траг води у Кијев, преносе руски медији.

Попов највероватније погинуо у експлозији његовог аутомобила у Луганску

Посланик Народног савета ЛНР Олег Попов највероватније је погинуо у експлозији његовог аутомобила у Луганску, рекао је извор за Спутњик.

Новим антируским санкцијама које је увела Велика Британија обухваћено је 31 физичко и правно лице, повезано са војно-индустријским комплексом Русије, саопштило је британско Министарство спољних послова.

На листи је и конструктор дрона „ланцет“ Александар Захаров и његова породица.

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране Русије:

- Током претходног дана оборени су украјински авиони Су-25 и МиГ-29, уништено је 76 дронова;

- На купјанском правцу одбијено је пет напада на подручју Синковке, Ивановке и језера Лиман, противник је изгубио готово 140 припадника, тенк, три борбена оклопна возила;

- На крансолиманском правцу одбијен је напад на подручју Григоровке, Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 290 војника, два борбена оклопна возила;

- На доњецком и јужнодоњецком правцу Оружане снаге Украјине изгубиле су укупно готово 465 припадника, три тенка и 8 борбених оклопних возила;

- На запорошком и херсонском правцу изведени су напади на људство Оружаних снага Украјине, ликвидирано је готово 135 војника.

Камерон ће поново потврдити подршку Украјини током прве посјете САД

Британски министар спољних послова Дејвид Камерон потврдиће важност подршке и хуманитарног финансирања Украјини, али и одржавања добрих односа између Вашингтона и Лондона током његове прве посјете Вашингтону откако је преузео своју функцију прошлог мјесеца, саопштено је из британске канцеларије за иностране послове.

-Министар спољних послова најавио је нови зимски пакет хуманитарне помоћи у вриједности од 36,52 милиона долара за Украјину и додатних 9,76 милиона долара за хуманитарне активности - наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова. Британски министар спољних послова, се током свог првог путовања откако је дошао на функцију, састао са украјинскм предсједником Володимиром Зеленским у Кијеву.

Раније је најављено да ће Камерон имати низ билатералних састанака са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном, као и републиканским и демократским члановима Конгреса.

Бивши британски премијер ће се са америчким колегама поред пружања подршке Украјини, фокусирати и на деескалацији тензија и пружању помоћи на Блиском истоку.

Конгрес САД одобрио је више од 110 милијарди долара за Украјина од руске инвазије у фебруару 2022, али није одобрио одвајање додатних средстава откако су републиканци преузели контролу над Представничким домом предсједника Џоа Бајдена у јануару.

Лидери Г7 одржаће данас онлајн састанак са Зеленским

Лидери земаља Групе 7 (Г7) одржаће данас онлајн састанак са предсједником Украјине Володимиром Зеленским, преноси Ројтерс.

-Министри спољних послова седам земаља ће на састанку разговарати о ситуацији у Украјини и на Блиском истоку, али и о вјештачкој интелигенцији - најавио је главни секретар кабинета Јапана Хироказу Мацуно на конференцији за новинаре.

Бијела кућа раније је најавила да ће састанак, који ће бити затворен за медије, бити одржан данас у 9:30 часова.

Јелен: САД ће бити "одговорне за пораз Украјине" ако помоћ не прође у Конгресу

Сједињене Америчке Државе биће "одговорне за пораз Украјине" уколико Конгрес не одобри нов захтјев Бајденове администрације за вишемилионско финансирање ратом разорене земље, изјавила је Секретар финансија Џенет Јелен, након што је украјински предсједник Володимир Зеленски отказао обраћање америчком Конгресу.

Она је у уторак у разговору новинарима у Мексико Ситију оцијенила да је финансирање, нарочито општег државног буџета Украјине, "потпуно неопходно" и да представља предуслов да подршка Међународног монетарног фонда (ММФ) настави да стиже Украјини. Јелен је рекла да је финансирање Украјине од суштинског значаја за све америчке савезнике у Европи, који су пружали помоћ тој земљи да побиједи у својој борби против руске инвазије.

Шеф кабинета украјинског предсједника Володимира Зеленског рекао је раније да је одлагање помоћи Сједињених америчких држава створило "велики ризик" да ће Украјина изгубити тај скоро двогодишњи рат.

Лидер Украјине касније је отказао планове да се обрати Конгресу са захтјевом за директну америчку помоћ, док су конгресмени расправљали око републиканског захтјева да се та помоћ повеже са измјеном америчке имиграционе и граничне политике.

Кијев: Русија током ноћи лансирала 48 дронова на Украјину, оборен 41

Русија је током ноћи лансирала укупно 48 дронова на Украјину, а већина их је оборена, саопштиле су данас украјинске ваздухопловне снаге.

У саопштењу се додаје да су украјински системи противваздушне одбране уништили 41 дрон пре него што су стигли до циља, преноси Ројтерс.

Украјинска војска је саопштила да су све уништене беспилотне летјелице "Шахид", иранске производње, биле камиказе.

Није прецизирано шта се догодило са дроновима који нису оборени, нити да ли је било штете и жртава у овим нападима, наводи британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана