Украјинци прешли Дњепар; Руси: Чека их пакао

ГС/Агенције
Foto: РГ.ру

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 630. дан. Сукоби су настављени дуж цијеле линије фронта, а обе стране пријављују обарања противничких дронова.

Украјинци прешли Дњепар; Руси: Чека их пакао 

Украјинске трупе прешле су огромну ријеку Дњепар и дошле у окупирана подручја Херсонске области и делују у малим групама, признала је данас Русија.

Русија је додала да је послала још војника да их заустави.

Украјина је у уторак саопштила да је обезбједила упориште на источној обали Дњепра „против свих изгледа“, што је потенцијално велики пораз за руске окупационе снаге на југу, гдје Кијев покушава да отвори нову линију фронта.

Портпарол украјинске војске додао је данас да украјинске трупе покушавају да потисну руске снаге са источне обале ријеке, која служи као велика природна баријера на бојном пољу.

Владимир Салдо, гувернер дијела Херсонске области који контролише Москва, признао је у саопштењу да су украјинске снаге успјеле да пређу реку, али је рекао да им наносе велике губитке.

Украјинске снаге, како је рекао, дјелују у малим групама распоређеним на подручју од жељезничког моста у региону до села Кринки, на удаљености од око 20 км.

„Наше додатне снаге су сада доведене. Непријатељ је заробљен у насељу Кринки и за њих је припремљен ватрени пакао: бомбе, ракете, тешки системи за бацање пламена, артиљеријске гранате и дронови“, рекао је Салдо.

Наводећи оно што је рекао да су информације из прве руке руске војне групације „Дњепар“, рекао је да су украјинске снаге приковане у подрумима и предвидео да ćе украјински напад бити осујећен.

Село Кринки лежи близу Дњепра, око 30 км сјевероисточно од града Херсона, који је Украјина поново заузела прије скоро тачно годину дана.

Зеленски: Очекујем проширење мисија за обуку украјинских пилота за управљање борбеним авионима Ф-16

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да очекује проширење мисија за обуку украјинских пилота за управљање борбеним авионима Ф-16, пошто је тренутни обим обуке недовољан.

„Што се тиче Ф-16, обуке су почеле. За сада су, са мог становишта, минималне. Желимо да их убрзамо и повећамо“, рекао је Зеленски на састанку са новинарима из афричких земаља.

Зеленски је истовремено примјетио да Украјина осјећа недостатак пилота, па не може истовремено да пошаље велики број њих на обуку у иностранство. Према његовим речима, недостатак искусних пилота у земљи могао би да доведе до губитка постојеће украјинске флоте војних авиона.

Кирби: Одсуство даље веће помоћи САД имаће штетан утицај на одбрамбене способности Украјине

Одсуство даље веће помоћи Сједињених Америчких Држава имаће штетан утицај на одбрамбене способности Украјине, изјавио је координатор за стратешке комуникације у Савјету за националну безбједност Бијеле куће Џон Кирби, коментаришући недостатак сагласности америчког Конгреса за пружање даље помоћи, укључујући војну, Кијеву.

Он је додао и да се нови пакети америчке помоћи Украјини смањују због престанка договорених средстава за подршку Кијеву.

Кирби је истакао да финансирање Украјине пресушује, због чега САД морају да доносе „тешке одлуке“.

Портпарол је навео да се амерички пакети помоћи смањују, јер „покушавамо да разумно располажемо средствима која су нам тамо остала“.

Медведев: Крај се ближи, долази вријеме да САД препусте кијевски режим забораву

Замјеник руководиоца Савјета безбједности Русије Дмитриј Медведев сматра да се америчка подршка кијевском режиму ближи неизбежном крају, иако се то неће догодити моментално, али је тенденција јасна, написао је он на Телеграму.

„Амерички законодавци ометају финансирање војних трошкова Израела и Украјине ове године. Разлози су технички, али и не само технички. Јасно је да ће се све наставити у новој години. Ипак, то је важан симптом развоја болести“, написао је он.

Према његовом мишљењу, „прича са Израелом је очигледно техничке природе“, док је „са украјинским режимом све компликованије“.

„Како је више пута истицано на овом каналу, Америка с лакоћом издаје 'своје кучкине синове' када постану бескорисни. Изгледа да тај период дефинитивно долази за Кијев“, нагласио је Медведев.

Он је оцијенио да се подршка САД Кијеву неминовно ближи крају и да ће пре окончања бити још новца, шизоидних тврдњи о демократији, бравурозних увјеравања о предстојећој победи на земљи, као и лажљивих уверавања о савезништву за сва времена и тако даље.

Али, закључио је Медведев, ситуација је јасна, долази вријеме да још један „амерички гад“ оде у заборав.

 

Шолц: Њемачка ће наставити да пружа помоћ кијевским властима

Њемачка ће наставити да пружа помоћ кијевским властима, изјавио је канцелар ове земље Олаф Шолц говорећи у Бундестагу.

„Солидарност Њемачке са Украјином и наша подршка да би она могла да се брани је нераскидива. Важна, можда и најважнија порука је да ћемо подржавати Украјину док год буде потребно, Украјина се на то може ослонити“, истакао је Шолц.

Укупан обим помоћи Њемачке Украјини – хуманитарне, финансијске и војне – у протеклих годину и по дана износио је око 24 милијарде евра.

Њемачка је планирала да 2024. године подржи Украјину у износу од 4 милијарде евра, а сада се очекује да ће се овај износ удвостручити.

Украјина: Убијена једна особа у ракетирању стамбене зграде

Најмање једна особа убијена је током ноћашњег руског ракетирања стамбене зграде на истоку Украјине, саопштиле су украјинске власти.

Пет особа, укључујући и дијете, су извучени, али се вјерује да је једна особа остала затрпана испод рушевина, навео је министар полиције Игор Клименко на Телеграму.

Напад се догодио у граду Сељидово, сјеверозападно од Доњецка, а погођена је четвороспратница, наводи Ројтерс.

Украјина:Руске снаге не одустају од покушаја опкољавања Авдејевке

Руске снаге не одустају од покушаја опкољавања Авдијевке, саопштила је данас украјинска војска.

Како се наводи у објави на Фејсбук страници Генералштаба Оружаних снага Украјине, у протекла 24 сата дошло је до више од 60 војних окршаја, преноси Униан.

-Ваздушни удари изведени су на 19 насеља у Харковској, Луганској, Доњецкој, Запорошкој и Херсонској области. Више од 140 насеља ових региона, као и Черниговске, Сумске и Николајевске области нашло се под артиљеријском ватром - саопштила је украјинска војска.

Руски ПВО оборио украјински дрон изнад Смоленске области

Руски системи противваздушне одбране оборили су украјински дрон изнад Смоленске области, саопштило је Министарство одбране 

-15. новембра око 7:30 часова заустављен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад беспилотном летјелицом типа авиона на објекте на територији Руске Федерације. Дежурни ПВО системи уништили су је над територијом Смоленске области - наводи се у саопштењу, преноси РИА Новости.

Украјинске трупе готово свакодневно покушавају да нападну граничне и централне регионе Русије беспилотним летјелицама које пресрећу системи противваздушне одбране. Дан раније су оборена четири дрона изнад територије Московске, Тамбовске, Брјанске и Орловске области, наводи руска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана