Вашингтон: Украјинци настављају офанзиву и током зиме

ГС/Агенције
Foto: Aгенције

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 593. дан. На украјинском фронту су настављени ракетни напади. Руска ПВО уништила је двије украјинске беспилотне летјелице изнад Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране.

Кијев: Преговори о чланству Украјине у ЕУ у првој половини 2024.

Преговори о чланству Украјине у Европској унији могли би почети у првој половини 2024. године, изјавио је замјеник шефа канцеларије украјинског предсједника Игор Жовква.

„Управо током предсједавања Белгије Савјету Европске уније – у првој половини 2024. године – почињу фактички преговори о чланству Украјине у ЕУ“, написао је Жовква на Фејсбуку (друштвена мрежа забрањена у Русији као екстремистичка).

Вашингтон тврди: Украјинци ће наставити офанзиву и током зиме

Украјина жели да настави офанзивна дејства током предстојеће зиме, изјавио је предсједник Уједињеног комитета начелника штабова Оружаних снага САД Чарлс Браун.

„Разумјем да ће зимски месеци бити тежи, али Украјина има намеру да настави своја офанзивна дејства током зимских месеци“, рекао је он новинарима у Бриселу.

Браун је обећао Украјинцима разне видове помоћи од САД и њихових савезника, који су разматрали даље војне испоруке Кијеву на састанку у белгијској пријестоници.

Сједињене Америчке Државе за сада немају шта да објаве у вези с могућношћу слања ракета АТАЦМС Кијеву, изјавио је шеф Пентагона Лојд Остин.

САД ће предводити коалицију за помоћ у стварању украјинске војне авијације

Сједињене Америчке Државе ће предводити коалицију земаља које ће помагати Украјини да развија сопствену војну авијацију, изјавио је шеф Пентагона Лојд Остин.

„С поносом објављујем да ће САД иступити напред поново да би помогле у предвођењу коалиције земаља које раде с Украјином на развоју њених војно-ваздухопловних снага“, рекао је Остин новинарима у Бриселу.

У центру пажње коалиције, у којој ће на лидерским позицијама бити и Данска и Холандија, биће помоћ Украјини у производњи америчких ловаца Ф-16.

Остин је саопштио да ће Естонија и Луксембург бити на челу коалиције земаља која ће помоћи Украјини да јача своју сајбер безбедност, а Литванија ће јој помагати у уклањању мина.

Уништен још један дрон изнад Брјанске области Русије

Руски ПВО системи уништли су поподне још једну беспилотну летјелицу изнад Брјанске области Русије, саопштио је руски војни ресор. Изнад те области данас је већ оборен један дрон.

Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:

- На аеродрому Долгинцево у Дњепропетровској области уништен је борбени авион Су-25 Ваздухопловних снага Украјине;

- ПВО Русије је током претходног дана уништила 41 украјински дрон;

- Оружане снаге Русије одбиле су на купјанском правцу 10 напада украјинске војске;

- Оружане снаге Русије су на доњецком правцу побољшале положај дуж линије фронта на подручју Авдејевке;

- Група „Центар“ одбила је два напада Оружаних снага Украјине на краснолиманском правцу, поражене су специјалне снаге „Азов“ (терористичка организација забрањена у Русији);

- Оружане снаге Русије побољшале су положај дуж линије фронта на доњецком правцу;

- Оружане снаге Русије уништиле су резерве украјинске војске на подручју Очеретина у ДНР, противник је изгубио готово 90 војника;ПВО Русије је током протеклог дана пресрела три бомбе „јдам“, седам ракета „харм“ и четири пројектила система „хајмарс“;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су на доњецком правцу готово 330 војника;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су на купјанском правцу готово 280 војника;

- Украјинска војска изгубила је на јужнодоњецком правцу готово 155 војника;

- Оружане снаге Русије уништиле су људство и технику украјинске војске код 

- Угљедара и Водјаног у ДНР,Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције јединице страних плаћеника украјинске војске на подручју Волчанска у Харковској области.

Белгија ће формирати фонд за помоћ Кијеву од 1,7 милијарди евра уз коришћење замрзнуте руске имовине

Савјетник шефа ДНР Јан Гагин изјавио је да су у протекла 24 часа руске снаге у Марјинки напредовале за више од 400 метара.

Украјински предсједник Владимир Зеленски затражио је од чланова контакт-групе за испоруке оружја Кијеву у формату Рамштајн да предају Украјини системе за противваздушну одбрану дугог домета.

„ПВО дугог домета може да обезбједи коридор на Црном мору и дунавском региону. ПВО дугог домета је увјерење да... можемо решити проблем руских вођених бомби. Стога нам је потребан корак напред у нашој противваздушној одбрани“, рекао је Зеленски.

Руски предсједник Владимир Путин је недавно рекао да Украјина не би могла да преживи више од „једне седмице“ без западне војне помоћи.

Бортников: За Украјину ратује 13 приватних европских војних компанија

Припадници 13 приватних војних компанија из Европе и девет страних паравојних формација учествују у војним операцијама против Русије у Украјини, изјавио је директор руске Федералне службе безбједности (ФСБ) Александар Бортников.

- Регистровали смо запослене 13 европских приватних војних центара и девет страних паравојних формација - рекао је Бортников на састанку Савјета шефова безбједносних агенција и специјалних служби чланица Заједнице независних држава.

Он је додао да су, осим тога, утврђени идентитети 794 плаћеника из 35 земаља који се боре против Русије у Украјини.

Белгија ће испоручити Украјини неколико авиона Ф-16

Белгија ће до 2025. године испоручити Украјини неколико авиона Ф-16, најавила је министарка одбране те земље Лудовин Дедондер.

Министарка је такође истакла да ће Брисел наставити да обучава украјинске пилоте.

Синоћ је украјински министар одбране Рустем Умеров разговарао са министарком одбране Белгије о испоруци авиона Ф-16 и обуци украјинских пилота, пише Гардијан.

Руси оборили два украјинска дрона изнад Брјанске области

Руска ПВО уништила је двије украјинске беспилотне летјелице изнад Брјанске области, саопштило је руско Министарство одбране, преноси Спутњик.

САД ће сутра објавити нови пакет помоћи Украјини у износу од 200 милиона долара

ВАШИНГТОН- Сједињене Америчке Државе објавиће сутра нови пакет војне помоћи Украјини, који ће укључивати гранате за ХИМАРС и оружје за противваздушну одбрану.

САД ће Украјини пружити додатну војну помоћ у износу до 200 милиона долара у пакету који се очекује већ у сриједу, преноси Глас Америке.

Како се наводи,  Пентагон наставља да шири свој арсенал помоћи Украјини, упркос чињеници да је Конгрес искључио нову помоћ Украјини.

Пакет  укључује ракете АИМ-9 Сидевиндер за противваздушну одбрану, артиљеријску муницију за високо покретне артиљеријске ракетне системе (ХИМАРС), противтенковске ракете ТОВ, гранате од 155 и 105 милиметара.

Такође укључује муницију за малокалибарско оружје, високоексплозивну муницију за превазилажење руских препрека, опрему против беспилотних летјелица и опрему за електронско ратовање.

Ово је 48. пут да су САД искористиле предсједничко овлашћење да украјинској војсци обезбеде опрему из америчких залиха.

САД су обезбедиле око 44 милијарде долара безбедносне помоћи Украјини од почетка руске инвазије Русије, подсјећа Глас Америке.

Зеленски и Јоханис потврдили подршку суверенитету Украјине у признатим границама

Предсједници Украјине и Румуније Володимир Зеленски и Клаус Јоханис потврдили су безусловну подршку и приврженост суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету Украјине унутар њених међународно признатих граница, наводи се у заједничкој изјави коју су двојица лидера потписала након састанка у Букурешту.

-Украјина је захвална Румунији на значајном пакету помоћи одбрани који је обезбијеђен од почетка инвазије великих размјера - наводи се у изјави, преноси Укринформ.

Како се додаје, румунски предсједник је најоштрије осудио агресорски рат Руске Федерације против Украјине, и сагласио се са обавезом да настави практичну помоћ украјинској држави докле буде потребно "за побједу над државом агресором и успостављање свеобухватног, праведног и одрживог мира".

Јоханис је изразио пуну подршку Формули мира предсједника Зеленског и констатовао спремност да се настави и продуби сарадња на јачању безбједности у црноморском региону и обезбеди слобода пловидбе Црним морем.          

Они су се сагласили са значајем покретања обуке украјинских пилота у специјалном центру за обуку Ф-16 у Румунији и истакли да је ово, уз учешће украјинске војске у другим центрима за обуку у Румунији, значајан допринос Румуније јачању одбрамбених способности Украјине.

Предсједници су потврдили потребу да се процесуирају сви злочини почињени у Украјини, укључујући и злочин агресије.

У том контексту, поздравили су истраге које води Међународни кривични суд, активности Заједничке истражне групе и стварање Међународног центра за кривично гоњење злочина агресије против Украјине.

Такође су нагласили да санкције које су ЕУ и међународна заједница увеле против Руске Федерације треба задржати и јачати све док се суверенитет и територијални интегритет Украјине, укључујући територију Крима, не обнови у потпуности, преноси Укринформ.

Констатована је чврста подршка Румуније ка стратешком циљу пуноправног чланства Украјине у Европској унији и интеграцији у НАТО.

Они су истакли потребу да се до краја 2023. године усвоји политичка одлука о почетку преговора о приступању Украјине и Републике Молдавије ЕУ, закључује се у изјаву коју су потписали Зеленски и Јоханис.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана