Експлозије у луци Измаил и Кривом Рогу, оштећена трафостаница у Курској области

ГС/Агенције
Експлозије у луци Измаил и Кривом Рогу, оштећена трафостаница у Курској области

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 579. дан. Украјинске власти наводе да су током ноћи и рано јутрос нападнути лука Измаил на Дунаву и Криви Рог. Локалне власти у Курској области тврде да је у нападу украјинског дрона оштећена трафостаница.

Шојгу: У септембру погинуло више од 17.000 украјинских војника

Више од 17.000 украјинских војника је погинуло, а најмање 2.700 комада оружја уништено је од почетка мјесеца у оквиру руске специјалне војне операције у Украјини, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

Он је рекао да је током септембра уништено седам америчких пјешадијских борбених возила “бредли”, 77 америчких артиљеријских система “М777”, 51 самоходна хаубица из Њемачке, Пољске, Француске и САД, као и два њемачка тенка “леопард” и један британски тенк “челенџер”.

Шојгу је нагласио да Оружане снаге Украјине трпе огромне губитке дуж цијеле линије конктакта.

Према његовим ријечима, упркос одсуству било каквих значајнијих резултата украјинске “контраофанзиве”, западне земље не одустају од нехуманог принципа да је “наоружавање пут ка миру”, а такви цинични поступци Запада гурају Украјину у самоуништење, јавио је “Спутњик”.

Шојгу је истакао да САД и њихови савезници предузимају нове кораке ради контролисања Русије и Кине на међународној сцени.

-Како би ојачао свој утицај у Азијско-пацифичком региону, Вашингтон је кренуо у развој војних блокова као што су „АУКУС“ и „Квад“. Како бисмо ми осигурали константну спремност за одбрану националних интереса, Источни војни округ појачава оперативне активности и обуку за борбу - напоменуо је Шојгу.

Шојгу је додао да ће се борбени потенцијал Ваздушно-космичких снага Русије до краја године повећати 1,3 пута, док ће оружани капацитет бити увећан за 20 одсто.

Песков: Тенкови “абрамс” озбиљно оружје, али и они ће да горе

Тенкови “абрамс” који се испоручују Украјини су озбиљно оружје, али и они ће да горе, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-Међу новим испорукама западних држава Украјини нема новог оружја које би могло да промијени однос снага на ратишту. Тенкови „абрамс“ су озбиљно оружје, али и они ће да горе - навео је Песков.

Коментаришући америчке испоруке далекометних тактичких ракетних система Кијеву, Песков је истакао да САД настављају да повећавају своје директно учешће у сукобу у Украјини, а руска војска повећава своје вјештине у супротстављању ракетама које су све већег домета.

Сједињене Америчке Државе неће позвати Путина на самит АПЕК-а

Вашингтон је обавијестио Москву да неће позвати руског предсједника Владимира Путина на самит Азијско-пацифичке економске сарадње (АПЕК) у Сан Франциску, рекао је за РИА Новости амбасадор за посебне налоге Русије и високи званичник у тој организацији Марат Бердијев.

-САД су нас обавијестиле билатералним каналима да ове године неће позвати један број лидера због чињенице да за њих важе ограничења санкција - објаснио је дипломата.

Он је оцијенио да одлука САД да не позову Путина на самит АПЕК-а показује „упорност конфронтационог приступа питањима мултилатералне економске сарадње, политизацију чисто економског форума”, додајући да је такво стање „за жаљење”.

 

Локалне власти: Експлозија у Кривом Рогу

Војна администрација у Кривом Рогу објавила је да је у том граду рано јутрос одјекнула експлозија, пренио је Укринформ.

Према њиховим наводима, у ваздушном нападу погођено је локално предузеће, а није било повријеђених.

У Кривом Рогу огласиле су се и сирене за ваздушну опасност.

 

Начелник Курске области: У нападу дроном оштећена трафостаница

Начелник Курске области у Русији Роман Старовојт тврди да је у нападу украјинског дрона оштећена трафостаница у тој области.

Како је објавио на Телеграму, у нападу није било повријеђених, а без струје је остало седам насеља.

Кипер: Русија извршила удар у региону Измаила, оштећена лучка инфраструктура

Русија је током ноћи извршила удар на Одеску област у Украјини јуришним дроновима, а у нападу је оштећена лучка инфраструктура и двије особе су повријеђене, саопштио је начелник обласне војне администрације Олег Кипер.

Он је рекао да је у региону Измаила погођена лучка инфраструктура И да су повријеђена два мушкарца, возачи камиона, преноси агенција Униан.

- Једном је љекарска помоћ указана на лицу мјеста, други је хоспитализован са тешком повредом руке - написао је Кипер на Телеграму.

Украјински званичник је саопштио и да су оштећене зграде контролног пункта и магацина и око 30 камиона, од којих је шест захваћено пожарима који су, како је навео, угашени.

Према ријечима Кипера, украјинска ПВО је оборила већину руских дронова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана