Оборена ракета изнад Крима, Њемачка слала Кијеву стару технику

ГС/Агенције
Foto: Агенције

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 578 дана. Наставља се рат дроновима Кијева и Москве.У нападу украјинских дронова на Централни округ Курска оштећено је неколико приватних домаћинстава и кровови административне зграде, а повријеђених нема, изјавио је губернатор Роман Старовојт.Руске снаге напале су ноћас Одеску област дроновима Шахед и ракетама Оникс и Калибар,саопштила је команда Југ украјинских оружаних снага.

ПВО дејствује у Курској облати 

Систем ПВО дејствује у Курској области Русије, саопштио је губернатор региона Роман Старовојт на Телеграму.

ДНР: Током 585 дана ескалације, у ДНР је погинуло преко 4.700 цивила, укључујући 139 дјеце

Током 585 дана ескалације, у ДНР је погинуло преко 4.700 цивила, укључујући 139 дјеце, саопштило је представништво републике у Заједничком центру за за контролу и координацију питања у вези са ратним злочинима Украјине.
Оглашена ваздушна опасност у Севастопољу

Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев саопштио је да противваздушна одбрана одбија ракетни напад, једна ракета је оборена у близини аеродрома Белбек на Криму.

”Пажња, свима! Упозорење о ваздушном нападу!” написао је гувернер на свом каналу на “Телеграму”.

Севастопољ је током претходних дана био мета ваздушних напада украјинских снага.

Русија: Оборено седам украјинских дронова изнад Белгородске области

О раду ПВО извјештавају и становници Белгородске области.
Министарство одбране Русије саопштило је да је изнад Белгородске области уништено седам украјинских дронова. 

По ријечима губернатора области Вјачеслава Гладкова, према прелиминарним информацијама у нападу нема повријеђених, утврђује се материјална штета.

Бербок: Њемачка раније испоручивала Кијеву стару технику

Њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок признала је да је Њемачка раније испоручивала Кијеву стару технику.

„Не помаже ако само обећаш, а онда не можеш то да испоручиш, или испоручиш нешто што не функционише... нешто од наше помоћи су били веома стари комади, знали смо то, и говорили на почетку да нешто није радило", рекла је Бурбокова у интервјуу Си-Ен-Ену.

Током интервјуа, Бурбок је такође навела да се испоручено оружје мора испоручити заједно са муницијом, објашњавајући кашњења у испорукама потребом за додатним одобрењем. Она је напоменула да нека техника коју је Берлин послао можда није функционисала јер уз њу није била испоручена одговарајућа муниција.

Она је додала да још не може да каже да ли ће Берлин Кијеву испоручити ракете дугог домета Таурус, јер је потребно разјаснити све детаље и сазнати ко тачно може да управља њима - „за то је потребно вријеме".

Експлозија у Николајеву, саопштиле су власти града.

Рајс: САД би могле испоручити Украјини ракете са касетним бојевим главама 

Сједињене Државе би могле да објаве своју одлуку да Украјини испоруче тактичке ракете АТАЦМС са касетним бојевим главама већ ове недеље, саопштио је Ден Рајс, који је раније био на функцији специјалног помоћника главног команданта Оружаних снага Украјине Валерија Залужног.

Ракете АТАЦМС, које имају домет до 300 км, могу да се лансирати из вишеструког ракетног система Хајмерс.

„Одобрење за касетне ракете за Хајмерс ће вјероватно стићи ове недеље", саопштио је он у интервјуу Њусвику, позивајући се на информације добијене од америчког руководства.

Према Рајсовим ријечима, ова врста оружја би могла да се нађе на бојном пољу „већ следеће недеље".

Прошле недеље, Ен-Би-Си је објавио да је амерички предсједник Џозеф Бајден обећао украјинском лидеру Владимиру Зеленском да ће Вашингтон испоручити малу количину тактичких ракета АТАЦМС властима у Кијеву.

Будимпешта неће враћати у Украјину војне обвезнике

Будимпешта неће враћати у Украјину војне обвезнике, рекао је премијер Виктор Орбан на отварању јесењег заседања парламента.

"Десетине хиљада избјеглица из Украјине нашле су сигурност и дом у Мађарској. Закарпатски Мађари и Украјинци су подједнако добродошли. Избјеглице су нашле сигурност у Мађарској - жене, деца и мушкарци. Саопштавам парламенту да Мађарска на јесен неће прихватити захтјев украјинске владе и нећемо никога на силу враћати у Украјину", рекао је шеф владе.

Истражно тијело УН оптужује Русију за брутална мучења заробљеника

Истражна комисија за Украјину која је обављала рад под мандатом УН саопштила је данас да су неке од жртава у Украјини убијене под тешком тортуром.

Ерик Мозе, предсjедник Истражне комисије за Украјину предочио је Савjету УН за људска права у Женеви да је његов тим „прикупио додатне доказе који указују на то да руске снаге систематично и распрострањено примjењују мучења у областима које контролишу“ пренiо је Ројтерс.

-У неким случајевима мучење је примjењивано са таквом бруталношћу да је то изазвало смрт жртве - рекао је Мозе чија комисија је посетила дијелове Украјине које су раније држале руске снаге као што су области Херсон и Запорожје.

Истражитељи су утврдили да су мучења вршена углавном у притворским центрима под контролом руских власти уз оцјену да се то може сматрати злочинима против човјечности. Русија пориче да је починила злочине или да је угрожавала цивиле у Украјини.

 

“Њујорк тајмс”:Тенкови “абрамс” већ испоручени Кијеву

Први амерички тенкови “абрамс” испоручени су Украјини у суботу, 23. септембра, јавио је данас амерички лист “Њујорк тајмс”.

Лист се позива на изјаве двојице неименованих званичника из америчког сектора државне одбране.

Према писању листа, САД ће испоручити још тенкова Украјини у наредним мјесецима.

САД су Украјини обећале да ће послати укупно 31 тенк “М1 абрамс”.

Једна особа погинула, више њих повријеђено у нападу на град Берисав у Украјини

Најмање једна особа је погинула а било је више повријеђених у нападу руских ваздушних снага на град Берислав у Херсонској области у Украјини, преноси Интерфакс.

''Ујутро је руска авијација напала Берислав. Окупатори су на град бацили четири авионске бомбе. Једна од њих ударила је у зграду канцеларије за одржавање станова. За сада је познат један смртни случај и да има више повређених. Још једна авиобомба уништила је стамбену зграду'', рекао је начелник Регионалне војне управе (ОВА) Александар Прокудин.

Према прелиминарним подацима, у гранатирању је један мушкарац погинуо, а још три цивила су повријеђена, саопштило је тужилаштво у Херсону.

Володин: Украјина осуђена на капитулацију или нестајање

Судбина Украјине је или да капитулира под условима које постави Москва или да престане да постоји као држава, изјавио је предсједавајући руске Државне думе Вјачеслав Володин.

Русија: У нападу украјинских дронова на Курск оштећено неколико кућа

У нападу украјинских дронова на Централни округ Курска оштећено је неколико приватних домаћинстава и кровови административне зграде, а повријеђених нема, изјавио је данас губернатор Роман Старовојт.

Он је на Телеграму написао да је поломљено стакло на стамбеној згради и да је дејствовала ПВО.

Старовојт је додао да је још један дрон пао у Курској области и да је услијед тога разбијено стакло на приватној кући, преноси агенција РИА Новости.

Губерантор Брјанске области Александар Богомаз саопштио је да су ноћас оборене двије украјинске беспилотне летјелице изнад Суражског округа, да нема жртава ни штете.  

Министарство одбране Русије саопштило је да су системи противваздушне одбране уништили двије украјинске беспилотне летјелице изнад Курске области и још двије изнад Брјанске области.

Претходно је Министарство саопштило да су руски системи ПВО уништили четири украјинска дрона изнад Црног мора и Крима.

Украјина: Руске снаге напале Одесу дроновима и ракетама,оштећена лучка инфраструктура

Руске снаге напале су ноћас Одеску област дроновима Шахед и ракетама Оникс и Калибар, украјинска ПВО је оборила све дронове и већину пројектила, али је погођена и оштећена лучка инфраструктура, саопштила је команда Југ украјинских оружаних снага.

Једна жена је повријеђена, преноси агенција Униан.

Како је наведено, руске снаге су лансирале 19 дронова и две суперсоничне ракете Оникс, као и 12 ракета типа Калибр.

Додаје се да је украјинска ПВО оборила 19 Шахеда и 11 ракета Калибр, али је у нападу оштећена лучка инфраструктура. Лука у Одеси је претрпела значајну штету, избио је пожар у згради хотела који не ради већ неколико година, а ватра је одмах угашена.

Поред тога, ракете Оникс су уништиле складишта жита.

Оштец́ене су и запаљене зграде магацина једног од предузећа и приватне куће у предграђу Одесе.

-Ударни таласи су разбили стакла на неколико кућа, једна жена је повријеђена и указана јој је љекарска помоћ - наведено је у саопштењу команде Југ Оружаних снага Украјине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана