MO Русије: ПВО уништила два украјинска дрона

ГС/Агенције
MO Русије: ПВО уништила два украјинска дрона

МОСКВА, КИЈEВ -Рат у Украјини ушао еј у 578. дан.У нападу украјинског дрона оштећена је административна зграда у центру Курска у Русији, рекао је начелник Курске области Роман Старовојт. Адвокати организација за људска права у сарадњи са украјинским државним тужилаштвом раде на припреми досијеа о ратним злочинима за Међународни кривични суд (МКС), којима се Русија оптужује да наводно намјерно изазва глад у Украјини током 18-мјесечног сукоба, пише лондонски Гардијан.

Руска ПВО уништила два украјинска дрона

Руска противваздушна одбрана уништила је данас двије украјинске беспилотне летјелице изнад Белгородске и Курске области, саопштено је из Министарства одбране Русије.

- Руске снаге противваздушне одбране осујетиле су покушај кијевског режима да изведе терористички напад на објекте на руској територији помоћу дронова типа авиона - наводи се у саопштењу.

Министарство наводи да су уништена два украјинска дрона изнад Белгородске и Курске области.

Украјина:Двије особе погинуле, а три повријеђене у руским нападима на Херсон

Двије особе су погинуле, а три су повријеђене данас у руским ваздушним нападима на регион Херсона на југу Украјине, изјавио је начелник региона Олександр Прокудин.

Прокудин је навео да је једна жена погинула, а да су три особе рањене, укључујући полицајца, када су руске снаге напале град Берислав и уништиле неутврђени број приватних кућа. Он је рекао и да је погинуо 67-годишњи мушкарац у селу Љвове у руском нападу, пренео је АП.

У региону Доњецка уведен полицијски час

Предсједник самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин објавио је данас декрет којим се уводи петочасовни полицијски час.

Декретом се забрањује присуство цивила на улицама и јавним мјестима од 23.00 до 04.00 часа у периоду од понедјељка до петка, преноси Ројтерс.

Забрањени су сви скупови и демонстрације, као и други масовни догађаји у свим дијеловима ДНР под руском контролом, осим уколико супротно не одобри Оперативни штаб за одговор на војну пријетњу.

Указом који је потписао Пушилин 18. септембра уведена је “војна цензура поштанске преписке, телефонских разговора и порука које се преносе преко телекомуникационих система”.

Русија је у септембру прошле године прогласила припајање четири региона Украјине - самопроглашених Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области.

Зеленски разговарао са бизнисменима у САД о могућностима улагања у Украјину

Украјински предсједник Володимир Зеленски потврдио је данас да се током двонедјељне посјете Сједињеним Америчким Државама састао са водећим америчким предузетницима и финансијерима и да је с њима разговарао о могућностима улагања у Украјину.

Зеленски је рекао да су бизнисмени, међу којима су били и Мајкл Блумберг, Лари Финк и Бил Акман, изразили спремност да одобре велика улагања у обнову Украјине након рата са Русијом, преноси Ројтерс.

-Амерички предузетници и финансијери су потврдили своју спремност за велике инвестиције у нашој земљи непосредно по завршетку рата и добијања безбједносних гаранција. Радимо на побједи и обнови Украјине - написао је Зеленски на свом Телеграм каналу, уз фотографије са састанка са америчким бизнисменима.

Русија: У нападу украјинског дрона оштећена административна зграда у Курску

У нападу украјинског дрона оштећена је административна зграда у центру Курска у Русији, рекао је начелник Курске области Роман Старовојт.

Старовојт је написао на Телеграму да је у нападу мало оштећен кров управне зграде, пренијела је агенција РИА Новости.

Украјинске оружане снаге готово свакодневно гранатирају руске пограничне територије и изводе нападе беспилотним летјелицама, додаје агенција.

Запад и Украјина оптужују Русију да намјерно изазива глад у Украјини

Адвокати организација за људска права у сарадњи са украјинским државним тужилаштвом раде на припреми досијеа о ратним злочинима за Међународни кривични суд (МКС), којима се Русија оптужује да наводно намјерно изазва глад у Украјини током 18-мјесечног сукоба, пише лондонски Гардијан.

Лист наводи да је циљ да се документују случајеви у којима је Русија користила глад као ратно оружје, обезбјеђујући на тај начин доказе за МКС да покрене прво кривично гоњење те врсте које би могло да резултира оптужницом против руског предсједника Владимира Путина.

Јусуф Кан, виши адвокат у адвокатској фирми Глобал Рајтс Комплајанс, рекао је да се ускраћивање хране одвија у три фазе и то од почетка инвазије, када су украјински градови били опкољени, а залихе хране смањене.

Навео је да је међу документованим инцидентима и онај када је убијено 20 цивила у Черњигову 16. марта 2022. године, када су руске бомбе експлодирале испред супермаркета у граду у којем су Украјинци чекали у редовима за хљеб и храну.

- Истражитељи се такође фокусирају на опсаду Маријупоља - рекао је Кан.

Према његовим ријечима, друга фаза укључује уништавање залиха хране и воде, као и извора енергије широм Украјине током борбених дејстава, а такви напади су злочини почињени са намјером.

-Ако нападате објекте који су потребни цивилима, попут енергетске инфраструктуре усред зиме, постоји предвидљивост намјере ваших акција - навео је Кан.

Додао је да трећу фазу представљају покушаји Русије да спријечи или ограничи извоз украјинске хране.

- Видјели смо како Русија напада објекте за складиштење житарица на Дунаву и учествује у ометању транспорта житарица црноморским коридором -рекао је Кан, позивајући се на извјештаје украјинских званичника да је 270.000 тона хране уништено крајем јула и почетком августа.

Он је додао да је на тужилаштву у Хагу да одлучи да ли ће наставити процедуру подизања оптужнице.

Лавров: Украјински мировни план и оживљавање споразума о житу нису реални

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да ни украјински мировни план ни најновији приједлози Уједињених нација за оживљавање Црноморске иницијативе за извоз житарица нису реални.

Папа Фрањо: Војна индустрија кључни покретач патње украјинског народа

Папа Фрањо данас је изјавио да је војна индустрија кључни покретач патње украјинског народа у рату са Русијом, рекавши да ће чак и ускраћивање оружја сада наставити њихову патњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана