Штаб Црноморске флоте у Севастопољу погођен ракетама

ГС/Агенције
Штаб Црноморске флоте у Севастопољу погођен ракетама

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 576. дан. Сједињене Америчке Државе данас су објавиле детаље новог пакета војне помоћи Украјини од 325 милиона долара. Украјинске власти саопштиле су да је у више руских напада током ноћи, погинула једна особа, а повријеђено најмање 13. Руска ПВО је уништила двије украјинске беспилотне летјелице у близини обале Крима и изнад Краснодарског краја, саопштило је јутрос Министарство одбране Русије.

Штаб Црноморске флоте у Севастопољу погођен ракетним ударом

На штаб Црноморске флоте у Севастопољу извршен је ракетни удар, саопштио је гувернер Михаил Развожајев.

-Непријатељи су извели ракетни удар на штаб флоте. Дио пројектила је пао у близини позоришта Луначарски- навео је он на свом Телеграм каналу.

На лице мјеста стигле су све службе Хитне помоћи, а информације о томе да ли има настрадалих се провјеравају, преноси агенција РИА Новости.

Развожајев је такође позвао становнике да на друштвеним мрежама не постављају фотографије и видео-записе са лица мјеста.

Уништени украјинска ракета и двије беспилотне летјелице код обале Крима

Руске снаге противваздушне одбране уништиле су украјинску ракету и двије беспилотне летјелице код обале Крима, саопштило је данас Министарство одбране Русије.

- Дежурни системи противваздушне одбране код западне обале полуострва Крим открили су и уништили једну украјинску вођену ракету и две беспилотне летјелице - наведено је у саопштењу. Додаје се да су ракета и дронови оборени данас око 10.30 сати по московском времену.

Зеленски: Ослободићемо Бахмут и још два кључна украјинска града, имамо план

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да ће украјинске снаге од руских трупа ослободити источни град Бахмут и још два кључна украјинска града.

-Деокупираћемо Бахмут. Мислим да ћемо деокупирати још два града - рекао је Зеленски током разговора са новинарима у Вашингтону, преноси CNN.

 Додао је да неће рећи који су то градови.

- Нећу вам рећи које градове, извините. Имамо план. Веома, веома свеобухватан план - додао је Зеленски.

 Украјина: Најмање једна особа погинула у руском гранатирању Херсона

Најмање једна особа је погинула данас у руском гранатирању града Херсона на југу Украјине, саопштио је регионални гувернер Олександр Прокудин.

Он је на Телеграму навео да је један 25-годишњи мушкарац погинуо, а још једна особа рањена, у нападу на стамбене четврти у граду, близу линије фронта, преноси Ројтерс.

-Гранатирање је изазвало пожаре у кући и гаражи -  рекао је украјински званичник.

Зеленски стигао у посjету Канади, Трудо га дочекао на аеродрому

Украјински предсjедник Володимир Зеленски допутовао је у прву посету Канади од почетка рата, а канадски премијер Џастин Трудо га је дочекао на аеродрому у Отави, преноси BBC позивајући се на канадске медије.

Украјински предсједник долази у Канаду, како би се састао са премијером Џастином Трудоом и обратио се канадском парламенту у Отави, саопштено је из кабинета канадског премијера, преноси Ројтерс.

Зеленски ће такође посетити Торонто, како би се састао са канадским пословним лидерима и разговарао о улагањима приватног сектора у будућност Украјине, саопштио је кабинет канадског премијера.

-Канада остаје непоколебљива у својој подршци народу Украјине док се бори за свој суверенитет и своју демократију, као и наше заједничке вриедности попут поштовања владавине права, слободе и самоопредјељења - навео је Трудо у саопштењу.

Зеленски је у четвртак боравио у Вашингтону, гдје се састао са предсједником САД Џозефом Бајденом и другим америчким званичницима, дан након што се лично обратио Савјету безбједности УН, први пут од руског напада на Украјину.

САД шаљу Кијеву наоружање у вриједности 325 милиона долара

Сједињене Америчке Државе данас су објавиле детаље новог пакета војне помоћи Украјини од 325 милиона долара.

Овај пакет укључује, између осталог, касетну муницију, противтенковско наоружање и ракете за ХИМАРС системе противваздушне одбране, саопштила је америчка администрација.

- Отпорност, храброст и одлучност Украјине инспирисали су свиет и подстакли напоре САД и свијета да јој помогну да се одбрани и обезбеди своју будућност. Послије најаве предсједника Бајдена о новом пакету безбједносне помоћи Украјини, у складу са предсједниковим делегирањем овлашћења, одобравам додатну безбједносну помоћ Украјини, која ће обезбиједити 128 милиона долара вриједно америчко наоружање и опрему из залиха Министарства одбране. Пентагон ће такође обезбиједити наоружање и опрему у вредности 197 милиона, као дио претходно договорених транши - саопштио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.

У саопштењу Стејт департмента се наводи да наоружање и опрема укључују додатну противваздушну муницију која ће помоћи у јачању украјинске ПВО од ваздушних напада из Русије сада и током наредне зиме, када ће Москва вјероватно обновити своје нападе на украјинску виталну инфраструктуру.

Саопштено је да пакет помоћи садржи артиљеријску и противоклопну муницију, као и касетну муницију, што ће, како је наведено, додатно побољшати капацитет Украјине да настави своју контраофанзиву против руских снага.

У саопштењу се наводи и да су САД и Украјина успоставиле партнерство које је јаче него икад, као и да су у протеклој години, украјинске снаге повратиле више од 50 одсто територије коју су руске снаге заузеле од фебруара 2022.

 Министарство одбране САД у саопштењу је навело да шаље додатни пакет безбједносне помоћи како би се задовољиле виталне безбједносне и одбрамбене потребе Украјине.

Истакнуто је да је то четрдесет седма транша опреме, које је Бајденова администрација обезбиједила из залиха америчке војске за Украјину од августа 2021.

Прецизирано је да овај пакет помоћи, у вриједности до 325 милиона долара, укључује између осталог, ракете АИМ-9М за противваздушну одбрану, додатну муницију за мобилне ракетне системе ХИМАРС и системе противваздушне одбране Авенгер.

У новом пакету су и противоклопни системи Џавелин и АТ-4, још 59 тактичких возила, преко три милиона комада муниције за малокалибарско оружје, резервни дијелови, опрема за одржавање и друго, саопштио је Пентагон.

Кијев: Више руских напада током ноћи, погинула једна особа повријеђено најмање 13

У руском нападу на град Курахово, западно од Доњецка, повријеђено је 13 људи, међу њима и особа извучена испод рушевина, саопштио је данас градоначелник Роман Падун.

Он је украјинским медијима саопштио да су била два удара на град, што је изазвало пожар, преноси Ројтерс.

Украјински званичник није изнио детаље о томе које оружје коришћено у нападу, а на фотографијама објављеним на друштвеним мрежама види се неколико зграда у пламену, наводи британска агенција, уз напомену да није могла независно да провери извјештаје.

Курахово се налази у близини Маринке, града на линији фронта који је под украјинском контролом и руским нападима већ мјесецима.

У јужном региону Херсона, гувернер Олександр Прокудин је на Телеграму саопштиле да су руске снаге гранатирале град Зеленивка, и да је у нападу погинула једна жена, која је извучена испод рушевина њеног дома.

Јужна група украјинске војске, која такође објављује извештаје на Телеграму, саопштила је да је руска ракета погодила рекреативни објекат,  југозападно од црноморске луке Одеса, а у овом нападу нема пријављених жртава, преноси Ројтерс.

МО Русије: Два дрона уништена изнад Крима и Краснодарског краја

Руска ПВО је уништила двије украјинске беспилотне летјелице у близини обале Крима и изнад Краснодарског краја, саопштило је јутрос Министарство одбране Русије.

-Ноћас је спријечен покушај кијевског режима да изведе терористички напад помоћу беспилотних летјелица на објекте у Русији. Дежурни ПВО системи уништили су двије украјинске беспилотне летјелице изнад Црног мора, у близини југоисточне обале Крима и изнад Туапсинског округа Краснодарског краја - наведено је у саопштењу, преноси агенција РИА Новости.

Бајден Зеленском: САД остају посвећене пружању подршке у одбрани од Русије

Амерички предсједник Џозеф Бајден рекао је на почетку разговора са украјинским предсједником Володимиром Зеленским у Бијелој кући да су САД и даље посвећене пружању подршке у напорима Кијева да се одбрани од руске инвазије.

Хан Џенг: Прекид ватре једини пут ка рјешењу украјинског сукоба

Прекид ватре и почетак мировних преговора једини су начин за рјешавање украјинске кризе, изјавио је потпредсједник Кине Хан Џенг.

- Комуникација и дијалог су важна средства за постизање међународне сарадње у области безбједности. Исто је и са сукобљеним странама. Прекид ватре и почетак мировних преговора једини су начин да се ријеши украјинска криза - поручио је Хан на 78. засједању Генералне скупштине УН у Њујорку, преноси РИА Новости.

Према његовим ријечима, Кина подржава све напоре усмјерене на мирно рјешење украјинске кризе и наставиће да игра конструктивну улогу у постизању мира што је прије могуће.

Такође је напоменуо да су безбедносна питања у свим земљама међусобно повезана и утичу једно на друго.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана