Пољска више не наоружава Украјину

ГС/Агенције
Пољска више не наоружава Украјину

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 575 дана.Најмање 14 људи повријеђено је у руским нападима на градове широм Украјине током ноћи, саопштиле су украјинске власти. Премијер Пољске Матеуш Моравјецки саопштио је да та земља више не шаље оружје Украјини, након што су односи двие државе погоршани због проширења пољске забране на увоз украјинског жита.

Зеленски тражи више ПВО система након руског напада

Предсједник Украјине Володимир Зеленски поручио је данас да је његовој земљи потребно више система противваздушне одбране, након што су руске снаге извеле један од највећих напада посљедњих недјеља.

-Руски терористи су синоћ покренули још један велики напад на нашу инфраструктуру. Већина пројектила је оборена, али само већина, не сви - навео је Зеленски на Телеграму, преноси Ројтерс. Додао је да је управо због тога Украјини потребно више ПВО система.

-Више ваздушне одбране. Више санкција. Више подршке украјинским војницима на линији фронта - поручио је Зеленски. Украјински предсједник је данас стигао у посјету Вашингтону гдје ће се састати са америчким колегом Џозефом Бајденом. Како раније најавио, једна од тема разговора биће и испорука ПВО система Украјини.

Кијев: Успјешан напад на руску ваздушну базу на Криму

Украјинска служба безбједности и морнарица извршили су током ноћи напад на ваздушну базу Саки на Криму, нанијевши руским трупама “озбиљну штету”, саопштио је Ројтерсу извор из украјинске обавјештајне службе.

Британска агенција је навела да није могла независно да провјери ове информације.

Руска војска је истовремно саопштила да је уништила 19 украјинских дронова изнад Крима и Црног мора, али није износила детаље о евентуалним жртвама или штети.

Снаге противваздушне одбране Русије су током ноћи обориле двије беспилотне летелице које су гађале погоне за гориво и енергетске погоне у централној руској Орловској области, саопштио је гувернер Андреј Кличков на Телеграму, преноси ТАСС.

Сасин: Пољска тренутно не снабдијева Украјину оружјем, размотриће будуће испоруке

Пољска тренутно не снабијдева Украјину оружјем, а тек ће размотрити будуће испоруке, изјавио је данас пољски министар државне имовине Јацек Сасин.

Сасин је за приватни радио Плус рекао да је тренутно како је премијер рекао, а да ће се у будућности видјети како ће бити даље, пренио је Ројтерс.

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки саопштио је да та земља више не шаље оружје Украјини, након што су односи двије државе погоршани због проширења пољске забране на увоз украјинског жита.

Моравјецки је за ТВ Полсат рекао да Пољска помаже у побједи над “руским варваром”, али да не може да пристане на дестабилизацију сопственог тржишта увозом украјинског жита.

-Наравно да ћемо задржати транзит украјинске робе. Пољска због тога не сноси никакве трошкове. Напротив, могло би се рећи да ми од тога зарађујемо - навео је он, преноси агенција ПАП.

Додао је да му је жао што су, како је рекао, украјински олигарси “прогурали своје жито на пољско тржиште”, што је довело до пада цијене и навело владу да забрани увоз жита из Украјине.

Он је истакао да, умјесто да шаље оружје у Украјину, Пољска сада активно наоружава своје снаге најмодернијим оружјем.

-Украјина се брани од бруталног руског напада и ја разумијем ту ситуацију, али ми морамо да бранимо властиту државу”, - рекао је Моравјецки.

 

Кијев: Најмање двије особе погинуле, 21 повријеђена у руским нападима широм Украјине

Најмање двије особе су погинуле, а 21 је повријеђена данас у руским нападима на градове широм Украјине, а на десетине особа је вјероватно затрпано под рушевинама, саопштиле су власти.

-Двије особе су погинуле, а најмање пет је повријеђено данас у руском нападу на јужни град Херсон, када је погођена стамбена зграда - рекао је регионални начелник Олександр Прокудин. Мишел: Слањем оружја бранимо Украјину, не нападамо Русију

ЕУ обезбјеђује оружје Украјини како би јој помогла да се брани, изјавио је предсједник Европског савјета Шарл Мишел.

-Подржавамо Украјину и помажемо јој да се брани, да одбрани своју територију. Никада нисмо имали намјеру да нападнемо Русију. Зато је толико важно да се поштују споразуми које имамо са Украјином: да шаљемо војну опрему да помогнемо Украјинцима да се одбране - рекао је Мишел новинарима на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку.

Он је поновио да ће ЕУ помагати Украјини "докле год буде потребно", пренио је ТАСС. Белгија разматра испоруку Ф-16 Украјини

Белгија разматра да ли да испоручи своје борбене авионе Ф-16 Украјини, рекао је премијер Александар Де Кру.

Белгија замјењује своје Ф-16 борбеним авионима Ф-35, а њено министарство одбране је раније рекло да су Ф-16 престари да би их Украјина користила у борби, иако је Де Кру навео да би могли да буду од користи, на примјер у обуци пилота.

-Замолио сам министарство одбране да види какву би користи наши Ф-16 могли да имају у Украјини - рекао је Де Кру белгијској телевизији ВРТ говорећи на маргинама генералног састанка УН.

- Морамо да размотримо све опције - навео је Де Кру.

Посљедњих мјесеци, Норвешка, Данска и Холандија су рекле да ће Украјини испоручити Ф-16 када њене ваздушне снаге буду спремне да их користе.

Кијев: Најмање 14 људи повријеђено у руским нападима широм Украјине

Најмање 14 људи повријеђено је у руским нападима на градове широм Украјине током ноћи, саопштиле су украјинске власти.

-У Кијеву је повријеђено седам особа, укључујући деветогодишњу дјевојчицу. Остаци ракета пали су у централном Кијеву и оштетили нестамбене зграде на истоку, што је изазвало пожар - рекао је градоначелник Виталиј Кличко, наводећи да су оштећене и неке стамбене и пословне зграде.

Регионални начелник Олег Сињегубов изјавио је да су најмање двије особе повријеђене у шест руских напада на Слобидски округ у Харкову када је оштећена и цивилна инфраструктура.

- Пет особа је повријеђено, а најмање једна особа је затрпана под рушевинама у граду Черкаси, гдје је оштећена зграда социјалне инфраструктуре - рекао је начелник области Игор Табурец, пренио је АП.

Званичници и локални медији такође су саопштили да су се експлозије догодиле у и Хмељничкој области, Виници, Лавову и Ивано-Франкивском региону.

У граду Ривне у западној Украјини нестала је струја у појединим дијеловима, па се претпоставља да је у руским нападима оштећена енергетска инфраструктура.

Моравјецки: Пољска више не наоружава Украјину

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки саопштио је да та земља више не шаље оружје Украјини, након што су односи двие државе погоршани због проширења пољске забране на увоз украјинског жита.

Моравјецки је за ТВ Полсат рекао да Пољска помаже у побједи над “руским варваром”, али да не може да пристане на дестабилизацију сопственог тржишта увозом украјинског жита.

-Наравно да ћемо задржати транзит украјинске робе. Пољска због тога не сноси никакве трошкове. Напротив, могло би се рећи да ми од тога зарађујемо - навео је он, преноси агенција ПАП.

Додао је да му је жао што су, како је рекао, украјински олигарси "прогурали своје жито на пољско тржиште", што је довело до пада цијене и навело владу да забрани увоз жита из Украјине.

Он је истакао да, умјесто да шаље оружје у Украјину, Пољска сада активно наоружава своје снаге најмодернијим оружјем.

-Украјина се брани од бруталног руског напада и ја разумием ту ситуацију, али ми морамо да бранимо властиту државу - рекао је Моравјецки.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана