Небензја: Кијев добија више помоћи него Сирија и Авганистан

ГС/Агенције
Foto: РБК.ру

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 569 дана. Украјинске трупе заузеле су село Андријевка, које је било под руском контролом, у близини града Бахмута на истоку земље, тврде војне власти Кијева.Министар одбране Украјине Рустем Умеров и високи представник Европске уније Јозеп Борел разговарали су телефоном о побољшању снабдијевања Украјине оружјем и муницијом.

Писторијус: Ускоро одлука о слању далекометних ракета Кијеву

Влада Њемачке могла би да у наредним седмицама донесе одлуку о потенцијалној испоруци далекометних крстарећих пројектила “таурус” Украјини, изјавио је њемачки министар одбране Борис Писторијус.

Он је на конференцији посвећеној Вестфалском миру рекао да слање ракета није питање повјерења Украјинцима, већ осигуравања безбједности.

-Ми - канцелар, ја и сви остали у Кабинету - заклели смо се да ћемо спријечити наношење штете њемачком народу. То је наш задатак, а у исто вријеме желимо да заштитимо Украјину. Уколико буде потребна седмица или двије за доношење одлуке, нека буде тако - навео је Писторијус.

Вестфалски мир је збирни назив за два споразума којима је завршен Тринаестогодишњи рат, који је у бившем Светом римском царству трајао од 1618. до 1648. године.

Небензја: Кијев добија више помоћи него Сирија и Авганистан

Украјина је од почетка године добила више од 1,8 милијарди долара помоћи од УН, што је за милијарду долара више од помоћи свјетске организације за Авганистан, рекао је стални представник Русије у УН Василиј Небензја.

"Украјина је и даље прва када су у питању донације. Само ове године, УН су већ добиле 1,83 милијарде долара хуманитарне помоћи за Украјину", изјавио је Небензја током дискусије у Савјету безбједности УН.

Према његовим ријечима, то је за 300 милиона долара више од захтјева за подршку народу Сирије и милијарду долара више него за становништво Авганистана, које је "из прве руке" искусило "експерименталну демократизацију" коју су спровели Америка и НАТО.

Он је истакао да су становници тих земаља очајни до те мјере да су продавали органе, а поједине породице и дјецу како би могли да прехране породице, пренио је ТАСС.

"Неке од наших колега не воле да говоре о томе. Ја волим да нагласим ситуацију у афричким државама, гдје бивше колонијалне силе свјесно деценијама ограничавају независни економски и пољопривредни развој", додао је Небензја.

Запад против Русије искористио цијели арсенал

Запад је против Русије искористио цјелокупан свој арсенал, између осталог, и информациона средства, изјавио је секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев.

Како је рекао, Запад је увек тежио да ослаби Русију бојећи се њене величине и моћи и желећи да завлада њеним богатим ресурсима.

„Зато и не чуди одакле да сва силна русофобија након покретања специјалне војне операције", додао је.

Руска војска одбила три напада на јужнодоњецком правцу

Руска војна групација „Исток" одбила је три напада украјинских снага на јужнодоњецком правцу, саопштио је начелник прес центра Олег Чехов.

Како је рекао, украјинска војска била је принуђена да се повуче након што је претрпила губитке у људству.

Такође, осујећен је покушај украјинске војске да изведе ротацију у близини Новодоњецка, а том приликом губици украјинске војске забиљежени су и у људству и у војној техници.

Руске артиљеријске снаге гађале су и положаје 72. механизоване бригаде украјинске војске у Угљедару, а том приликом уништена су и два складишта за муницију као и једна сателитска станица „Старлинк".

Авијација уништила упориште Кијева код Красног Лимана

Руска авијација уништила је упориште кијевских снага навођеним пројектилима у правцу Красног Лимана, саопштило је Министарство одбране Русије.

То је извела посада руског јуришног бомбардера Су-25СМ, а у нападу су коришћене високоексплозивне гранате које омогућавају ефикасније уништавање лаких објеката и људства.

Кијев: Заузета Андријевка, Русија има тешке губитке код Бахмута

Украјинске трупе заузеле су село Андријевка, које је било под руском контролом, у близини града Бахмута на истоку земље, тврде војне власти Кијева.

-У току јуришних операција заузета је Андријевка у области Доњецка - наводи се у данашњем извејштају Генералштаба украјинских оружаних снага, преноси Ројтерс.

Андријевка се налази јужно од Бахмута, мјеста једне од најкрвавијих битака од почетка руског напада на Украјину, у фебруару прошле године.

Генералштаб је такође извијестио о „дјелимичном успјеху” у близини другог села јужно од града, Клишчијевке.

Високи војни званичници у Кијеву тврде да Украјина наноси тешке губитке руским снагама на јужном фронту у настојању да поврати територију у близини Бахмута.

Украјински извјештаји говоре о борбама у многим дијеловима источног фронта, али су без потврда о значајним продорима у тромјесечној контраофанзиви, преноси Ројтерс.

Украјински напредак је много спорији од оног који је забиљежен прошле године, када је Кијев повратио територије на сјевероистоку, а предсједник Украјине Володимир Зеленски и други званичници одбацују западне критике да је тромјесечна офанзива преспора и ометана стратешким грешкама, попут погрешног распоређивања трупа, наводи британска агенција.

Министарство одбране Русије саопштило је да су руске снаге одбиле осам напада у областима јужно од Бахмута.

Замјеница министра одбране Украјине Хана Маљар рекла је да су украјинске снаге заузеле три села јужно од Бахмута, укључујући Андријевку.

-Тамо је постигнут напредак - саопштила је Маљар на Телеграму. Руске снаге заузеле су Бахмут у мају након вишемјесечних борби које су оставиле град у рушевинама.

Украјинске снаге од тада нападају руске положаје, посебно јужно од Бахмута.

Маљар није помињала градове Авдијевку и Маринку, јужније у Доњецкој области, дан након што је саопштила да су оба била изложена снажним руским нападима.

На јужном фронту, гдје су се украјинске снаге фокусирале на заузимање већег броја села у напредовању ка Азовском мору, Маљар је саопштила да су руске трупе претрпјеле „значајне губитке” током напада на важне градове.

Руске жртве, рекла је Маљар, “значајно смањују њихову способност да се бране”, преноси Ројтерс.

Умеров и Борел разговарали о набавци оружја за Украјину

Министар одбране Украјине Рустем Умеров и високи представник Европске уније Јозеп Борел разговарали су телефоном о побољшању снабдијевања Украјине оружјем и муницијом.

- Консултовали смо се о томе како да побољшамо снабдијевање Украјине оружјем и муницијом. Слобода се може заштитити само колективним јделовањем, што захтијева ефикасну заједничку безбједносну архитектуру у Европи. Радимо на томе - написао је Умеров на Фејсбуку.

ЕУ је у септембру потписала прве уговоре о заједничкој набавци муниције калибра 155 милиметара за Украјину.

Умеров је претходно разговарао са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом о примјени споразума са самита у Виљнусу и ситуацији на фронту.

-Одржао сам продуктивне преговоре са Јенсом Столтенбергом, генералним секретаром НАТО-а. Разговарали смо о имплементацији споразума постигнутих на самиту у Виљнусу и нашем заједничком раду са НАТО-ом на Мапи пута за интероперабилност - написао је Умеров на друштвеној мрежи Икс.

Он је такође информисао Столтенберга о оперативној ситуацији на ратишту и резултатима украјинске офанзивне операције.

Медији: Зеленски ће се састати са Бајденом сљедеће седмице

Предсједник Украјине Володимир Зеленски планира да се састане са америчким предсједником Џозефом Бајденом сљедеће седмице када буде отпутовао у САД на Генералну скупштину УН, преноси NBC њуз, позивајући се на високог украјинског званичника.

Истовремено, NBC њуз наводи да се још не зна гдје ће састанак бити одржан - у Њујорку, гдје ће бити одржана Генерална скупштина, или у Бијелој кући, пренијела је агенција РИА Новости.

И Ројтерс, позивајући се на неименованог америчког званичника, такође, преноси да ће се предсједник САД и Зеленски састати послије Генералне скупштине.

Посљедњи пут Бајден и Зеленски су се састали у јулу на самиту НАТО у Виљнусу.

Бриселски портал Политико, је раније позивајући се на дипломате, јавио да би се Зеленски сљедеће недјеље могао појавити на састанку Савјета безбједности УН за истим столом са представником Русије.

Како је порталу рекао високи званичник украјинске владе, Зеленски се нада да ће добити подршку многих земаља током свог говора на Генералној скупштини УН, као и током састанака са страним лидерима.

Засједање Генералне скупштине УН биће одржано од 19. до 26. септембра.

Изасланик папе разговарао у Пекингу са званичником кинеске владе о миру у Украјини

Изасланик папе Фрање, кардинал Матео Зупи, одржао је отворене и срдачне разговоре у Пекингу са званичником кинеске владе о потреби проналаска начина за мир у Украјини, објавио је Ватикан.

Саставши се с Лијем Хуијем, посебним кинеским изаслаником за евроазијска питања, италијански кардинал такође је изнио питање безбједности хране и блокираног извоза житарица из Украјине, преноси Ројтерс.

-Састанак, који је одржан у отвореној и срдачној атмосфери, био је посвећен рату у Украјини и његовим драматичним посљедицама - саопштено је из Ватикана.

Двије стране подвукле су потребу заједничких настојања за подстицањем дијалога и проналаска путева који ће довести до мира, додао је Ватикан.

Прије своје мисије у Пекингу, Зупи је посетио Кијев и Москву у јуну, а Вашингтон у јулу, у склопу засад неуспјешних настојања Свете Столице да доведе Украјину и Русију ближе преговарачком столу.

Кинеска спремност за преговоре с папиним изаслаником значајан је искорак, с обзиром на компликоване односе Пекинга и Ватикана.

Ватикан има билатералне односе с Тајваном, али не и с Кином која то острво сматра саставним дијелом своје територије. Ватикан је једина држава у Европи која признаје Тајпеј.

Односи Ватикана и Кине такође су затегнути због несугласица по питању именовања бискупа у Кини. Ватикан се жали да је Пекинг именовао бискупе једнострано и то неколико пута и да је тиме прекршио кључни споразум из 2018. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана