Украјина тврди да су њене специјалне снаге извршиле десант на Крим

ГС/Агенције
Украјина тврди да су њене специјалне снаге извршиле десант на Крим

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 547 дана. Министарство одбране Русије саопштило је да је руски ПВО ноћас оборио три украјинска дрона - изнад Брјанске и Калушке области. Портпарол украјинске војске Андриј Јусов тврди да је украјинска војна обавјештајна агенција ГУР успјела да приволи руског војног пилота да слети својим хеликоптером Ми-8 на украјински аеродром.

Украјина:Сви циљеви операције на Криму испуњени,непријатељу нанијети губици

Украјинска морнарица и војна обавјештајна служба извели су током ноћи “специјалну операцију”, у којој су се јединице искрцале на Крим који је под руском окупацијом, саопштила је данас Главна обавjештајна управа (ХУР) Министарства одбране.

Кратки и не најјаснији видео снимци који су постављени уз изјаву, приказују мали моторни чамац који се креће кроз воду током ноћи у близини обале, преноси Ројтерс уз напомену да није могао независно да потврди наводе о украјинској операцији на Криму, који је Русија присајединила 2014.

ХУР је саопштио да је мјесто искрцавања било на западном дијелу Крима, у близини насеља Оленивка и Мајак.

Специјалне јединице на чамцима искрцале су се на обалу у том подручју насеља Оленивка и Мајак”, наводи се у саопштењу ХУР-а. Саопштено је и да су „сви циљеви” постигнути и „губици нанијети непријатељу“, али нису наведени детаљи.

Такође, саопштено је да се “државна застава поново завијорила на украјинском Криму” без навођења гдје се тачно то догодило.

Русија се није оглашавала поводом извјештаја Кијева, који се поклопио са Даном независности Украјине.

Раније је представник Главне обавејштајне управе Министарства одбране Украјине Андриј Јусов изнио тврдњу да су украјински војници јутрос извршили десант на Крим и да је дошло до битке уз учешће пловних објеката и авијације.

Украјина тврди да су њене специјалне снаге извршиле десант на Крим

Представник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Андриј Јусов тврди да су украјински војници јутрос извршили десант на Крим и да је дошло до битке уз учешће пловних објеката и авијације.

- Јединице Главне обавештајне управе Министарства одбране извршиле су десант у оквиру специјалне операције, сви задаци су извршени - рекао је Јусов за Хромадске Радио.

Он је одвојено за украјински јавни сервис Суспилне навео да се специјална операција одвијала у сарадњи са морнарицом и да су циљеви постигнути, а да међу украјинским људством није било жртава.

-Непријатељ има губитака у људству и техници. Информације о броју губитака се прецизирају - рекао је Јусов.

Представници Главне обавјештајне управе рекли су за РБК Украјина да се украјинска војска већ вратила након специјалне операције, пошто је извршила постављене задатке.

 Русија је прогласила припајање Крима 2014. године, што Украјина не признаје, истичући да је Крим њена територија.

МО Русије: Оборена три украјинска дрона изнад Брјанске и Калушке области

Министарство одбране Русије саопштило је да је руски ПВО ноћас оборио три украјинска дрона - изнад Брјанске и Калушке области, наводећи да нема повријеђених нити штете.

-Две беспилотне летјелице су уништили системи ПВО изнад територије Брјанске области. Још једну украјинску беспилотну летјелицу су открили и уништили системи ПВО над територијом Калушке области - наведено је у саопштењу, преноси Интерфакс.

Повријеђених и оштећења инфраструктуре није било.

Брјанска област се налазио на западу Русије, на граници са Украјином.

Калушка област се на сјевероистоку граничи са Московском облашћу.

Јусов: Обавјештајна служба убиједила пилота руског хеликоптера да слети у Украјину

Украјинска војна обавјештајна агенција ГУР успјела је да приволи руског војног пилота да слети својим хеликоптером Ми-8 на украјински аеродром, изјавио је данас портпарол украјинске војске Андриј Јусов.

- Ово је била операција ГУР. Хеликоптер се кретао у складу са планом - рекао је Јусов за Ројтерс.

Украјинска Правда цитирала је неименовани украјински обавјештајни извор који је рекао да је војна обавјештајна агенција ГУР радила више од шест мјесеци да убиједи пилота да сарађује и долети својим хеликоптером у Украјину.

Лист наводи да „успјешна операција слијетања у Украјину руског хеликоптера са пилотом представља храбар потез Украјине који омогућава да се повећа број ратних летјелица украјинског ратног ваздухопловства, али и да се дође до потенцијално вриједних обавјештајних података о руској ратној авијацији“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана