Украјински генерал признао надмоћ руске војске у различитим правцима

ГС/Агенције
Украјински генерал признао надмоћ руске војске у различитим правцима

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао je у 512. дан. У нападу украјинског дрона на северозападу Крима погинула је једна особа, саопштио је данас шеф администрације Крима Сергеј Аксјонов.Најмање 18 људи је данас рањено у руском нападу на украјински лучки град Николајев саопштио је регионални гувернер Виталиј Ким, а власти у Одеси извијестиле о новим ударима на тај регион.

САД увеле нове антируске санкције

Сједињене Америчке Државе увеле су санкције против 18 појединаца и десетак организација, са циљем да блокирају Русији приступ производима који су јој потребни за рат против Украјине, саопштило је данас америчко министарство финансија.

Додаје се да су нове мјере осмишљене да „смање приход Русије од рударства и да поткопају њене будуће енергетске капацитете и отежају јој приступ међународном финансијском систему“, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

„Ове мјере представљају још један корак у нашим напорима да ограничимо војне способности Русије, њен приступ војним залихама и њене економске капацитете“, поручио је замјеник америчког министра финансија Воли Адејемо.

Украјински генерал признао надмоћ руске војске у различитим правцима

Командант украјинске Копнене војске Александар Сирски признао је да Русија има предност у различитим борбеним правцима.

„Никада није довољно ни војске, ни наоружања, ни муниције. За сваког војника то је, по правилу, велики проблем. За нас посебно, јер је зона гдје се воде борбе веома велика. Борбена дејства се воде у различитим правцима. Уопштено гледано, руске снаге имају предност“, рекао је Сирски у интервјуу за „Би-Би-Си Украина“.

Како је додао, Кијев планира активна офанзивна дејства у оквиру опште одбрамбене операције.

„Не треба потцјењивати руску војску. Наравно, она има предност у бројности, довољно је опремљена, првенствено средствима електронског ратовања, има довољно артиљерије, муниције, значајан број ракетних система. Такође има надмоћ у авијацији. Ни то не треба занемарити“, рекао је Сирски.

Украјинска контраофанзива на јужно-доњецком, артјомовском и, прије свега, запорошком правцу почела је 4. јуна. Кијев је укључио у борбе бригаде које је обучио НАТО и које су наоружане западном техником, укључујући тенкове „леопард“.


Вашингтон пост: Украјина почела да користи касетну муницију против руских снага 

Украјина је почела да користи касетну муницију, коју су јој испоручиле САД против руских снага на југоистоку земље, објавио је данас „Вашингтон пост“, позивајући се на неименоване украјинске званичнике. 

Према писању америчког листа, украјинска војска користи касетну муницију против добро утврђених положаја руске војске због којих је успорена летња контраофанзива. 

Украјински пуковник Олександр Бакулин ове недјеље је поручио да је Кијеву касетна муниција потребна како би се „непријатељској пјешадији нанијела максимална штета“. 

Подаци Уједињених нација показују да је Русија већ 24 пута користила касетну муницију у насељеним дијеловима Украјине од почетка инвазије у фебрурару 2022. године. 

Употреба касетних бомби забрањена је у више од 100 земаља на основу Конвенције о касетној муницији. 

ЕУ продожила санкције против Русије за још шест мјесеци

Европска унија донијела је данас одлуку да продужи санкције Русији за још шест мјесеци, до 31. јануара 2024. године, због војне агресије те земље на Украјину, наводи се на сајту Савета ЕУ.

-Ове санкције, први пут уведене 2014. године као одговор на руске акције које су довеле до дестабилизације ситуације у Украјини, значајно су проширене од фебруара 2022. године, као одговор на ничим изазвану и неоправдану војну агресију Русије на Украјину - наводи се у саопштењу.

Додаје се да се санкције односе на велики број сектора, међу којима су трговина, финансије, технологија, роба двоструке намјене, индустрија, транспорт и луксузна роба.

Поред тога, санкције покривају забрану увоза или трансфера сирове нафте и одређених нафтних деривата из Русије у Европску унију, избацивање неколико руских банака из система SWIFT, као и суспензију емитовања за неколико “дезинформационих кућа које подржава Кремљ”.

Истовремено, уведене су и посебне мјере за јачање способности ЕУ да се супротстави заобилажењу санкција, наводи се у саопштењу Савета Европске уније.

Лондон увео санкције појединцима и компанијама наводно повезаним са Вагнером“

Британска влада данас је увела санкције против осам појединаца и пет компанија у Централноафричкој Републици, Судану и Малију, који су наводно повезани са руском приватном војном групом “Вагнер”.

Кипер: Зграда кинеског конзулата оштећена у нападу на Одесу,

Зграда кинеског конзулата оштећена је у нападу руских ракета и дронова на лучки град Одесу, на југу Украјине, али су оштећења мања, саопштио је данас регионални гувернер Олех Кипер.

Кипер је објавио фотографију зграде на свом налогу на Телеграму, на којој се виде поломљени прозори, пренио је Ројтерс.

Украјинске власти: Најмање 21 особа рањена у нападу на Одесу и Николајев

Најмање 21 особа је рањена у данашњем руском нападу на Одесу и Николајев, што је трећи узастопни ноћни ваздушни удар на лучке градове на југу Украјине, саопштиле су украјинске власти.

-Украјинска војска оборила је током ноћи пет крстарећих ракета и 13 јуришних дронова које су лансирале руске снаге у јужним областима Николајева и Одесе -  саопштиле су данас кијевске ваздухопловне снаге.

Наводи се да је Русија испалила 19 крстарећих пројектила и 19 дронова укупно, али није прецизирано гдје су остали тачно ударили, преноси Ројтерс.

Најмање 19 људи је данас рањено у руском нападу на украјински лучки град Николајев, саопштио је раније регионални гувернер Виталиј Ким, а власти у Одеси извијестиле о новим ударима на тај регион.

 

Путин: Испуњење руских захтјева услов за повратак договору о извозу жита

Русија је спремна да се одмах врати договору о извозу житарица из црноморских лука уколико се испуне сви претходно договорени услови за руско учешће у тој иницијативи и поврати "првобитна хуманитарна суштина" договора, поручио је руски предсједник Владимир Путин на састанку са званичницима Владе Руске Федерације.

Ким: Најмање 18 људи рањено у руском нападу на Николајев

Најмање 18 људи је данас рањено у руском нападу на украјински лучки град Николајев саопштио је регионални гувернер Виталиј Ким, а власти у Одеси извијестиле о новим ударима на тај регион.

Тензије око украјинских црноморских лука ескалирале су након што је Русија упозорила да ће се бродови који од данашњег дана плове до њих сматрати потенцијалним војним циљевима, након повлачења Москве из споразума којим се обезбјеђује сигуран пролаз украјинских товара житарица, преноси Ројтерс.

-Троспратна стамбена зграда погођена је у центру Николајева, а хитне службе спасиле су двије особе из рушевина - написао је Ким на Телеграму.

Раније је саопштио да су неки људи убијени, али није дао више информација у наредним порукама.

Званичник администрације Одеске области Сергиј Брачук рекао је да су двије особе хоспитализоване након напада на Одесу у којој је оштетећена зграда и изазван пожар.

-Још један напад је пријављен ван града - написао је Брачук на Телеграму.

Аксјонов:Напад украјинског дрона на Крим, погинула једна особа

У нападу украјинског дрона на северозападу Крима погинула је једна особа, саопштио је данас шеф администрације Крима Сергеј Аксјонов.

-Као резултат напада непријатељске беспилотне летјелице у једном од насеља на сјеверозападу Крима, оштећене су четири административне зграде. Нажалост, било је жртава, погинула је тинејџерка - написао је Аксјонов на Телеграму

Он је додао да на лицу мјеста раде специјализоване службе, преноси агенција РИА Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана