Песков: Москва још не види изгледе за преговоре Русије и Украјине

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА; КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 499. дана. Финска најавила нови пакет војне помоћи Украјини у вриједности од око 105 милиона евра. Кијев тврди да Москва иранским дроновима напада украјинске градове. Русија, са друге стране, одбацује те тврдње. Каже да Запад није изнио ниједан необориви доказ да Русија наводно користи иранске беспилотне летјелице у Украјини. Зеленски жели конкретне кораке ка чланству у ЕУ.

Песков: Москва још не види изгледе за преговоре Русије и Украјине
Москва још не види изгледе за преговоре између Русије и Украјине, али не затвара врата овој могуц́ности, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Разговарали смо на различитим нивоима, укључујуц́и и највиши ниво, да руска страна никада није затворила врата преговарачком процесу. Али ми не видимо никакве изгледе за овај преговарачки процес за сада", рекао је портпарол руског предсједника, коментаришуц́и саопштење белоруског предсједника Александра Лукашенка да би мировни преговори о Украјини могли да почну до јесени.

"Нама је важно да остваримо своје циљеве и они се могу постиц́и различитим методама. Међутим, политичке и дипломатске методе су, нажалост, тренутно недоступне, прије свега зато што кијевски режим одбија ову прилику, а и зато што  Вашингтон очигледно није расположен за овај процес", нагласио је Песков, преноси ТАСС.

Како је навео, Сједињене Америчке Државе врше директан утицај на кијевски режим и директно њиме управљају.

Бјелоруски предсједник Лукашенко је раније рекао да би се ситуација до јесени могла промијенити и да би сукобљене стране могле да почну преговоре. Према његовом мишљењу, Европа, прије свега Француска, спремна је за разговоре, док су Сједињене Америчке Државе уздржане ће бити отворене за дијалог након неуспјеха контраофанзиве украјинске војске.

Лавов: Обустављене спасилачке операције, број погинулих порастао на 10
Украјина је данас обуставила спасилачке операције у западном граду Лавову и саопштила да је број погинулих у руском ракетном удару на стамбену зграду порастао на 10.

Регионални гувернер Максим Козицки рекао је да су спасиоци радили током ноћи да би рашчистили рушевине упркос јакој киши која је пала након што је јуче ракета погодила стамбену зграду у, како је оцијенио, највећем руском нападу током рата на цивилну инфраструктуру у Лавову.

Лавов, на западу Украјине је удаљен само 70 километара од границе са Пољском, која је чланица НАТО и Европске уније и далеко од линија фронта

"Као резултат јучерашњег ракетног напада на стамбену зграду у Лавову, убијено је 10 људи. Једна особа је пронађена током ноћи и још једна јутрос", написао је Козицки на апликацији за размену порука Телеграм.

Градски званичници прогласили су дводневну жалост.

Национална полиција је саопштила да је 45 особа, укључујући троје дјеце повријеђено.

У нападу је оштећено 35 кућа, канцеларијски комплекс, студентски кампус, школа и неколико десетина аутомобила, навели су званичници.

Череватиј: Украјинске трупе напредовале за више од километра у близини Бахмута
Украјинске трупе напредовале су током протеклог дана против руских снага у близини Бахмута, рекао је данас портпарол украјинске војске Серхиј Череватји и додао да украјинске снаге и даље имају иницијативу у близини Бахмута, да изводе јуришне операције и напредују дуж сјеверног и јужног крила. 

Он је за украјинску телевизију изјавио да су снаге имале "дјелимичан успјех" у близини села Клишчивка, југозападно од Бакхмута.

Украјински војни аналитичари су рекли да би заузимање Клишчивке помогло Украјини да поврати Бахмут који су руске снаге заузеле у мају послије 10 мјесеци тешких борби. 

Извор из руске војске рекао је раније ове седмице да су руске снаге одбиле украјинске нападе на Клишчивку и да чисте преостале украјинске трупе у тој области.

ФСБ ухапсила агента украјинске војне обавјештајне службе због саботаже на Криму
 Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) ухапсила је агента украјинске војне обавјештајне службе који је 23. фебруара дигао у ваздух жељезничке шине у Бахчисарајском округу на Криму, саопштио је данас Центар за односе са јавношћу ФСБ-а.

Центар је навео за ТАСС да је ФСБ осујетио незакониту активност руског држављанина рођеног 1998. године умијешаног у извршење акта саботаже и тероризма на жељезничком објекту на Криму.

Како се истиче, он је то извршио по налогу украјинских специјалних служби.

Украјински пилот оптужен за саботажу пребачен у затвор у Москви
Украјински пилот Александар Морозов, приведен пошто је његов авион слетио у Брјанској области у западној Русији, пребачен је у московски затвор Лефортово након што је његов случај прослијеђен московским правосудним органима, рекао је извор из служби за спровођење закона.

"Александар Морозов, оптужен за незаконит прелазак руске границе, кријумчарење ватреног оружја и муниције преко државне границе и акт саботаже, приведен је на даљу истрагу у затвор Лефортово", навео је извор за ТАСС.

Суд у Москви саопштио је да су истражитељи затражили продужење притвора осумњиченом и да је тај захтјев одобрен.

Према истражитељима, украјински држављанин је илегално прешао руску границу управљајући ултралаким авионом А-22, са циљем да изврши "противправне радње на територији Русије". 

Његов авион је слетио у Клинцовском округу у Брјанској области након што је ударио у далековод високог напона. 

Како се наводи, пилот није имао легитимацију, нити дозволу за улазак у Русију, а ухапшен је 7. априла.

Зеленски жели конкретне кораке ка чланству у НАТО-у

Украјински предсjедник Володимир Зеленски позвао је лидере НАТО-а да предузму конкретне кораке ка чланству Украјине на самиту сљедеће недеље. Зеленски је рекао да је Украјини потребно много више од опште изјаве да су врата НАТО-а "отворена". "Говоримо о јасном сигналу, неким конкретним стварима у правцу позива. Потребна нам је ова мотивација. Потребна нам је искреност у нашим односима", поручио је Зеленски.

ЕУ: Пола милијарде евра из буџета за производњу муниције

Предсједништво ЕУ саопштило је јутрос да су земље чланице и Европски парламент постигли договор да хитно мобилишу пола милијарде евра из буџета за спровођење Закона о подршци производње муниције.

Споразум је услиједио након одлуке лидера ЕУ у марту да појачају хитне испоруке муниције Украјини, подсјећа АП.

Украјински предсједник Володимир Зеленски упорно тражи додатну војну помоћ ЕУ.

Закон о подршци производње муниције дио је плана да се Украјини пошаље милион комада артиљеријске муниције у наредних 12 мјесеци.

ЕУ је већ одобрила план за убрзане процедуре куповине када је данас одобрила средства за повећање производње у објектима и фабрикама ЕУ.

-Ово је још један доказ непоколебљиве посвећености ЕУ подршци Украјини, јачању одбрамбене, технолошке и индустријске базе ЕУ и коначно обезбеђивању дугорочне безбједности и одбране грађана ЕУ - рекла је министарка одбране Маргарита Роблес из Шпаније, која тренутно предсједава ЕУ.

Договор још једном морају да одобре земље чланице и парламент, саопштило је шпанско предсједништво, али процедура не би требало да изазове велике проблеме и требало би да буде завршена до краја мјесеца.

Очекује се да ће САД објавити данас да ће послати на хиљаде комада касетне муниције као дио новог пакета војне помоћи Украјини вриједног 800 милиона долара, најавили су неименовани извори.

Подољак:Ирански дронови сваке ноћи нападају Украјину, Русија избјегава мисију УН

Савјетник украјинског предсједника Михаило Подољак изјавио је данас да „готово сваке ноћи ирански дронови нападају украјинске градове и да је Украјина више пута позивала представнике УН да испитају оборене иранске дронове“.

-Готово сваке ноћи ирански дронови "Шахед" нападају украјинске градове и одузимају животе обичних људи. У исто вријеме, Русија цинично покушава да у Уједињеним нацијама штити Техеран, тврдећи да су украјинске приче о иранским беспилотним летјелицама лажне. И сви климају главом, настављајући да слушају „аргументе“ земље агресора. Циркус на точковима - написао је савјетник Зеленског на „Твитеру“.

Он је додао да је Украјина више пута позивала представнике Секретаријата УН да испитају оборене иранске дронове, јер би, како је навео, такво испитивање омогућило да "коначно ставимо тачку на И" и назовемо ствари правим именом.

-Зашто се онда Русија, која на јседницама Савјета безбједности тврди да је употреба иранских дронова лаж, противи слању такве мисије? Вјероватно зато што схвата да је њена позиција патетична - закључио је Подољак.

Финска најавила пакет војне помоћи Украјини од 114 милиона долара

Финска ће Украјини пружити још један пакет војне помоћи у вриједности од око 105 милиона евра (114 милиона долара), саопштило је данас финско Министарство одбране.

Пакет између осталог укључује противваздушно оружје и муницију, наводи се у саопштењу, без откривања више детаља о садржају и испоруци пакета из безбједносних разлога.

-Наставићемо да подржавамо Украјину заједно са нашим савезницима. Исход рата ће деценијама одредити безбједносни поредак Европе и Финске, због чега је подршка Украјини суштински део безбједности Финске - рекао је фински министар одбране Анти Хаканен, преноси Кијев индепендент.

Ово ће бити 17. пакет одбрамбене помоћи Финске Украјини од почетка инвазије Русије 24. фебруара 2022. године.

Финска је до сада испоручила Украјини око 1,3 милијарде долара војне помоћи, наводи Министарство одбране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана