Зеленски у Софији, Кремљ oптужио Кијев да покушава да увуче што више земаља у сукоб

ГС/Агенције
Зеленски у Софији, Кремљ oптужио Кијев да покушава да увуче што више земаља у сукоб

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 498. дан. Током ноћи широм Украјине на снази је била ваздушна опасност. Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је желио да украјинска контраофанзива почне раније и да је позивао западне савезнике да Украјини испоруче оружје да би се то омогућило.

Харченко:Дијелимо оцијене Вучића,има разлога за посебну сједницу Савјета безбједности УН о КиМ

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко изјавио је данас да Русија у потпуности дијели оцијене предсједника Србије Алексадра Вучића поводом "неподношљиве ситуације" на КиМ и поручио да постоје сви разлози да се ситуација размотри на посебној седници Савета безбедности УН у циљу "праве деескалације, окончања прогона Срба".

 Боцан-Харченко је на Твитеру нагласио да се Русија залаже да се косовско питање решава у међународно-правном оквиру резолуције 1244 СБ УН, уз потпуну транспарентност и објективност приступа свих учесника.

 "У потпуности дијелимо оијене предсејдника Србије Александра Вучића поводом неподношљиве ситуације на Косову и Метохији. Постоје сви разлози да се ситуација размотри на посебној седници СБ УН у циљу праве деескалације, окончања прогона Срба. Залажемо се да се косовско питање решава у међународно-правном оквиру резолуције 1244 СБ УН, уз потпуну транспарентност и објективност приступа свих учесника", навео је Боцан-Харченко.
 

Патрушев: Војне пријетње Русији од НАТО се интезивирају

Војне пријетње Русији од НАТО се интензивирају, изјавио је данас секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев.

 "Изградња војне инфраструктуре НАТО у близини руских граница, интензивирање обавјештајних активности, присуство тактичког нуклеарног оружја у Европи повећавају војне претње Русији", рекао је Патрушев у Краснодару на скупу о обезбјеђењу националне безбједности у регионима Јужни федерални округ, пренијела је агенција РИА Новости.

Oн је казао да је вјежба НАТО "Бранилац Европе", одржана у јуну ове године, на којој су разрађени планови за пребацивање снага и средстава дуж цијелог источног крила, још једном је потврдила агресивност НАТО.

Према његовим ријечима, Русија је вијековима морала да се бори и предузима мјере да одржи националне интересе, да се залаже за руски свијет.

"Наши непријатељи повремено покушавају да спроведу планове да униште Русију. Тако су 90-их година прошлог вијека изазвали сукоб на Сјеверном Кавказу користећи међународне терористичке организације. А сада смо поново принуђени да заштитимо руско становништво, које је... завршило ван граница Русије и било подвргнуто геноциду", истакао је Патрушев и повукао паралеле са борбом совјетског народа против нацистичких освајача.

"Наши преци, који су побиједили фашизам у Великом отаџбинском рату, који је постао најкрвавији у историји човечанства, завјештали су: "Памтите, кроз вијекове, у годинама, сјећајте се оних који више никада неће доћи, будите достојни сјећања на пале!", присјетио се Патрушев.

Покушаји Запада да поразе херојски руски народ осуђени су на неуспјех, изјавио је секретар Савета безбедности Русије.

 "Кроз контролисане медије Запад наставља да шири русофобију. Треба напоменути да дискриминација руског становништва има дубоке историјске коријене“, навео је Патрушев.

НАТО, предвођен САД, планира и координира војне операције кијевског режима против руске војске, рекао је он.

Према његовим ријечима, "на основу нацистичке идеологије, политика негирања свега руског означила је почетак урушавања украјинске државности".

"Као резултат крвавог пуча који су организовале Сједињене Америчке Државе и њихови сателити, неонацисти су преузели власт у Украјини. У потрази за сопственим себичним циљевима, Сједињене Америчке Државе воде необјављени рат против Русије, користећи територију и становништво Украјине", казао је Патрушев.

Неће бити могуће обновити униполарни свјетски поредак заснован на правилима која диктирају САД, окупљање Запада пред "руском пријетњом" која им је наметнута је привремено, рекао је секретар Савјета безбједности Русије.

 "Курс ка наношењу стратешког пораза нашој земљи већ је довео до заоштравања глобалних проблема у свијету. Циљ непријатељских акција Англосаксонаца и њихових послушника је да одрже своју доминацију у свету“, рекао је Патрушев.

Издајничке акције руководства приватне војне компаније "Вагнер" довеле су Русију на ивицу грађанског сукоба, али су одлучне акције полицајаца, шефова државних органа, јединство и патриотизам народа показали да ће се земља супротставити било каквим пријетњама, изјавио је секретар Савјета безбједности Русије.

"Јединство у подржавању националних интереса и суверенитета земље чини наш народ непобједивим. Тако је било, тако ће и бити", истакао је он.

Извршен напад на војску, плаћенике и опрему

Оружане снаге Русије покренуле су напад на локације гдје су привремено распоређени војно особље украјинских оружаних снага и страни плаћеници, саопштено је из руског Министарства одбране.

У саопштењу се напомиње да су мете напада и складишта западних оклопних возила у Украјини.

"Концентрисани удар помоћу далекометног прецизног наоружања изведен је синоћ на мјеста привременог размјештања особља Оружаних снага Украјине и страних плаћеника, као и на мјеста складиштења оклопних возила стране производње", наводи се у саопштењу.

Неименовани извор истакао је да су погођени сви задати објекти.

"Циљ је постигнут. Стратешке резерве непријатеља претрпјеле су значајну штету", истиче се у саопштењу Министарства.

Кремљ: Кијев покушава да увуче што више земаља у сукоб

Посјета украјинског предсједника Владимира Зеленског Бугарској показује да он чини све што може да увуче што више земаља у сукоб, саопштио је руски Кремљ.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да разговори Зеленског у Бугарској неће значајније утицати на исход специјалне војне операције у Украјини, што показује и тренутна ситуација на ратишту.

Зеленски је изјавио да је у посјети Софији како би разговарао са бугарским предсједником и премијером о питањима која укључују безбједност и самит НАТО-а наредне седмице у Вилњусу.

Лукашенко: Европа спремна за мир, али Кијев није

Европа је спремна за мировне преговоре о Украјини, САД ће бити када се заврши украјинска контраофанзива, али Кијев намјерава да настави да се бори, изјавио је предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко.

-Покушавам да објасним, да изнесем разлоге зашто морамо сада да започнемо преговоре. Став Запада је овакав: Европа је спремна да преговара сада. Европске земље, укључујући Француску. Стога је неопходно да се преговара док је то још могуће - рекао је Лукашенко, чије је коментаре објавила новинска агенција Белта.

Лукашенко је истакао да предсједник Украјине Владимир Зеленски намјерава да се бори до посљедњег Украјинца, пренијела је РИА Новости.

-САД су у средини и биће спремне да преговарају након контраофанзиве - навео је Лукашенко.
Према његовим ријечима, Кина може да игра кључну улогу у проналажењу рјешења за сукобе у Украјини.

Лукашенко је истакао да ће Зеленски инсистирати да Украјина буде примљена у НАТО и да тако директно умијеша Алијансу у рат са Русијом.

-Он ће инсистирати на томе да Украјина буде чланица Алијансе, како би се НАТО придружио рату против Русије - нагласио је Лукашенко.

Бјелоруски лидер напоменуо је да је Зеленски коначно схватио да неће добити рат и да је постепено почео да износи захтјеве онима који су његову земљу гурнули у сукоб, пренио је ТАСС.

 - Сукоб у Украјини неће постати разлог да се употријеби нуклеарно оружје, за разлику од потенцијалне НАТО агресије на Бјелорусију или Русију - изјавио је бјелоруски предсједник.

Он је појаснио да би НАТО агресија подразумијевала инвазију на територију Русије или Бјелорусије, те да би у том случају Москва и Минск били уједињени.

-Чини ми се да рат у Украјини, односно руска специјална војна операција, није нити ће бити разлог за нуклеарни напад са било које стране. Али, ако постоји НАТО агресија против Бјелорусије или Русије, што значи инвазија на нашу територију, онда смо уједињени - истакао је Лукашенко.

Зеленски допутовао у Софију

Предсједник Украјине Владимир Зеленски допутовао је у бугарску престоницу Софију.

Он је на “Телеграму” саопштио да се налази у Софији и да ће разговарати са предсједником Бугарске Руменом Радевом и бугарским премијером Николајем Денковом.

Зеленски је истакао да ће са Радевом и Денковом разговарати о разним питањима, укључујући безбједност и самит НАТО-а који се сљедеће седмице одржава у Литванији, пренио је Ројтерс.

-Подршка одбрани, евроатлантска интерграција (Украјине), самит НАТО-а, безбједносне гаранције и спровођење Мировне формуле (за завршетак сукоба Украјине и Русије) - написао је Зеленски.

Садови: Број погинулих у руском нападу на Лавов порастао на четири

Број погинулих у руском ракетном нападу на град Лавов, на западу Украјине порастао је на четири, саопштио је данас градоначелник Андриј Садови.

Украјинско Министарство спољних послова наводи да је у нападу, у којем су уништена два горња спрата два дијела стамбене зграде у Лавову, повријеђено девет особа, преноси Гардијан.

Власти су саопштиле да спасиоци претражују рушевине стамбене зграде у потрази за преживјелима и жртвама.

Садови је претходно на свом Телеграм каналу написао да је у нападу оштећено око 60 станова и 50 аутомобила.

Регионални гувернер Максим Козитски објавио је видео снимак на којем се види широка, закривљена четвороспратна стамбена зграда којој недостају дијелови горњих спратова. Током ноћи широм Украјине на снази је била ваздушна опасност, а било је и извјештаја о уласку крстарећих ракета у украјински ваздушни простор.

(Крај) ску/сн

Зеленски: Желио сам да контраофанзива почне раније и тражио оружје за то

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је желио да украјинска контраофанзива почне раније и да је позивао западне савезнике да Украјини испоруче оружје да би се то омогућило.

Зеленски је рекао у сриједу да контраофанзива сада иде споријим темпом због тога што је почела касније и због тога што је Русија учврстила одбрану.

Зеленски је за CNN истакао да је захвалан САД као лидеру у подршци Украјини, али је додао да је био рекао и америчким и европским лидерима да Украјина жели да почне раније контраофанзиву и да је за то потребна њихова помоћ у оружју и опреми.

-У појединим дијеловима земље украјинска војска не може "ни да помисли да започне" нападе јер нема одговарајуће оружје - напоменуо је Зеленски, наводећи да је већи део територије сада миниран.

 Зеленски је рекао да су Руси добили додатно вријеме да поставе више мина и припреме своје одбрамбене линије, што је довело до успоравања украјинске контраофанзиве.

 

Најмање троје погинулих у погођеној згради у Лавову

Најмање три особе погинуле су када је током ноћи у руском ракетном нападу на Лавов погођена стамбена зграда, саопштио је градоначелник тог града на западу Украјине Андриј Садови.

Он је на свом Телеграм каналу навео да су испод рушевина зграде извучена три тијела, а да спасиоци настављају потрагу.

Садови је у претходном посту написао да је осам људи рањено, преноси Ројтерс.

Према његовим ријечима, у нападу је оштећено око 60 станова и 50 аутомобила.

Регионални гувернер Максим Козитски објавио је видео снимак на којем се види широка, закривљена четвороспратна стамбена зграда којој недостају делови горњих спратова.

Током ноћи широм Украјине на снази је била ваздушна опасност, а било је и извјештаја о уласку крстарећих ракета у украјински ваздушни простор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана