Украјинска комисија стигла у Кијевско-печерску лавру, вјерници бране манастир

ГС/Агенције
Foto: Риа Новости

МОСКВА,КИЈЕВ -Рат у Украјини – 496. дан. Кијев тврди да украјинске трупе настављају операције у Доњецкој и Запорошкој области. Пресретнута два дрона у Русији, над Московским и Калушким регионом, јавља Тас.

Украјинска комисија стигла у Кијевско-печерску лавру, вјерници бране манастир

Око сто парохијана канонске Украјинске православне цркве, међу којима је било много жена и дјеце, дошли су да бране Кијевско-печерску лавру од комисије која је покушала да запечати неколико манастирских објеката.

По ријечима очевидаца, окупљени вјерници блокирали су приступ 45. и 69. корпусу Кијевско-печерске лавре које су покушали да запечате представници државног споменика "Кијевска лавра".

Вјерници су донијели велику икону светаца Кијевско-печерске лавре, молили су се и пјевали црквене пјесме.

На лицу мјеста дежура и полиција.

Претходно је украјинско Министарство културе саопштило да комисија намјерава да провјери и запечати пет објеката на територији Кијевско-печерске лавре. Након тога су вјерници блокирали приступ комисије 69. корпусу.

Раније је адвокат манастира Никита Чекман објавио указ Министарства културе и информационе политике Украјине у коме се наводи да је ресор формирао комисију која ће запечатити објекте Кијевске лавре.

Монаси УПЦ су позвани да напусте објекте до 4. јула. Из Украјинске православне цркве је саопштено да је такав захтјев нелегитиман.

Путин: Није могуће уништити културу руског народа

Руска култура дио је европског и свјетског насљеђа и немогуће ју је уништити, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.

"Што се тиче кампање укидања руске културе: доста смо говорили о томе - смијали смо се и озбиљно смо причали. Руска култура је мултинационална и дио је и европске и свјетске културе. Ако неко жели да уништи руску културу - то је покушај самоубиства, јер тиме уништавају себе", рекао је Путин на састанку са дипломцима Предсједничке акаденмије.

Према његовим ријечима, могуће је убити човјека, али је немоће убити културу коју он носи, а посебно није могуће убити културу цијелог народа, посебно једне велике нације као што је руска, пренио је ТАСС.

"Наш посао је да само имамо то на уму и да подржимо креативно одјељење чији сте ви дио. То гарантује нова достигнућа на основу онога што смо наслиједили од предака", поручио је Путин.

Премијер Чешке: Украјина мора да зна перспективе за чланство на НАТО самиту

Чешка и Словачка се слажу у мишљењу да Украјина мора на предстојећем НАТО самиту у Виљнусу добије велику политичку подршку, укључујући и перспективе њеног чланства у Алијанси, изјавио је чешки премијер Петр Фиала након раззговора са премијером Словачке Људовитом Одором у Прагу.

„Украјина, на НАТО самиту у Виљнусу 11-12. јула, очекује јасан сигнал земаља чланица Алијансе. Чешка и Словачка се слажу да би на самиту требало тежити да Украјина добије што јачу политичку подршку, укључујући и информације о перспективи њеног чланства у савезу“, рекао је он.

Нагласио је да Чешка и Словачка и даље намјеравају да активно подржавају Украјину и да учествују у њеној обнови. Истакао је да ће Чешка обновити Дњепропетровску област, али да је спремна и да учествује у обнови и других региона.

Фиала је изјавио и да је задовољан чињеницом да ће на самиту у Виљнусу учествовати и лидери неких држава Југоисточне Азије, додао је и да је неопходно подржати чланство Шведске у НАТО које још увек нису ратификовале Турска и Мађарска.

Британски експерт: Руска војска успјешно западне „паметне“ бомбе

Руска армија ефикасно онеспособљава западне „паметне“ авијационе бомбе које употребљавају Оружане снаге Украјине, пише лист „Бизнис инсајдер“, позивајући се на изјаву експерта Краљевског института за одбрамбена истраживања Томаса Витингтона.

„Врло је могуће да је проблем заиста у капацитету заглушујућег сигнала који користе Руси“, рекао је стручњак.

Према његовим ријечима, захваљујући системима радиоелектронске борбе, руска армија може да заглуши сигнале система навођења GPS за бомбе као што је JDAM, због чега украјинске снаге више не могу да рачунају на 'паметно' оружје.

Министарство одбране Русије је 23. јуна саопштило да је уништило 15 пројектила из вишецевних ракетних система HIMARS и навођених авијационих бомби JDAM.

Руска војска успјешно одбија украјинске нападе у запорошком правцу

Украјинска војска покушава да нападне Запорошку област како би изашла на Токмак и Мелитопољ, као и на пут ка Запорошкој нуклеарки, али руска војска успјешно блокира све покушаје напредовања украјинских снага, саопштио је лидер запорошког покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.

„Украјински борци нападају са сјеверо-истока, у васиљевском правцу, покушавајући да пробију нашу линију одбране. Циљ им је да прођу ка Васиљевки, одакле се отвара пут не само ка Токмаку и Мелитопољу, него и ка Запорошкој нуклеарној електрани“, рекао је Рогов.

Према његовим ријечима, дуж читаве линије фронта настављају се интезивне борбе.

„Наша стратегија активне одбране даје своје резултате, непријатељ не може да напредује на линији борбеног контакта“, додао је Рогов.

Западне земље су нервозне, јер се напредовање украјинских снага током контраофанзиве мери у метрима, а не у километрима, јавила је телевизија „Си-Ен-Ен“.

Један од представника Оружаних снага Украјине, којег је цитирао канал, објаснио је недостатак напретка због минских поља.

Спор темпо контраофанзиве значи да подршка Запада може да ослаби, ако се сукоб буде одуговлачио, примећује канал. Како се наводи, лидери западних земаља ускоро ће морати да објасне својим бирачима, који „једва састављају крај с крајем“, на шта се троше огромна средства.

Карша:Украјина пресјекла напојни кабл ка електрани “Запорожје”

Украјина је пресјекла напојни кабл из еклектране “Дњепровскаја” којим струја стиже у нуклеарну електрану “Запорожје”, рекао је званичник руске агенције за атомску енергију “Росатом” Ренат Карша.

Из електране је саопштено да су након пресијецања кабла прешли на употребу агрегата.

-Није регистровано кршење ограничења и услова безбједног рада електране. Нормалан је ниво радијације на територији електране и у безбједносној санитарној зони - наводи се у саопштењу из електране.

Међународна агенција за атомску енергију /ИАЕА/ саопштила је јуче да је електрана “Запорожје” поново спојена на један од резервних напојних каблова након четворомјесечних проблема.

Карша је истакао да је поновно спајање електране на помоћну линију напајања подигла степен сигурности. Према његовим ријечима, прије поновног спајања, постројење је струју добијало само преко линије “Дњепроскаја”, што је угрожавало сигурност, пренио је ТАСС.

Приведен држављанин Украјине због шпијунаже

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је данас да је привела украјинског држављанина у Луганској Народној Републици (ЛПР) због шпијунаже.

-ФСБ је у Луганској Народној Републици осујетила криминалну активност становника ове Републике, који је држављанин Украјине - саопштио је ФСБ, додајући да је против осумњиченог покренут кривични поступак под оптужбом за шпијунажу.

У саопштењу се наводи да је осумњичени од октобра 2022. прикупљао и дијелио информације о распоређивању и кретању војника ЛПР-а и руских оружаних снага како би помогао украјинским снагама у борби против руских војника који учествују у специјалној операцији у Украјини.

Истрага је у току.

МО Русије: Осујећен покушај терористичког напада дроновима Украјине на Подмосковље

Министарство одбране Русије саопштило је да је руска противваздушна одбрана јутрос спречила покушај Украјине да са пет дронова изведе напад на објекте у Москви и Московској области.

Министарство је покушај напада оцијенило као терористички.

-Јутрос је осујећен покушај кијевског режима да изврши терористички напад са пет беспилотних летјелица на објекте у Подмосковљу и Новој Москви - наведено је у саопштењу, преносе РИА Новости.

Прецизира се да је ПВО уништила четири украјинска дрона на територији Нове Москве, а да је пети дрон онеспособљен средствима радиоелектронске борбе и срушио се на територији Одинцовског округа Московске области.

Није било жртава нити материјалне штете, наводи Министарство одбране Русије.

Захарова: Напад дроновима на Подмосковље акт тероризма

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова оценила је да покушај Кијева да нападне област у Москви у којој се налазе објекти цивилне инфраструктуре, укључујући и међународни аеродром, представља још један акт тероризма.

-С обзиром на то да Зеленски врши ове терористичке нападе оружјем које испоручује Запад или које је купљено из западних фондова, ово је међународни тероризам - написала је Захарова на Телеграму.

Према њеном мишљењу, међународна заједница мора да схвати да Сједињене Државе, Британија, Француска, сталне чланице Савјета безбедности УН, како је навела, "финансирају терористички режим".

Руске службе са ванредне ситуације саопштиле су раније јутрос да су две беспилотне летелице онеспособљене у Новој Москви, московском административном округу, а још једна у Калушкој области, југозападно од руске престонице.

РИА Новости касније су јавиле да су у Новој Москви оборена још два дрона.

Москва: Аеродром Внуково наставио рад

Московски аеродром Внуково, који је јутрос увео ограничења за слијетање и полијетање авиона, наставио је рад, саопштила је Федерална агенција за ваздушни саобраћај.

Неколико летова је преусмјерено на друге аеродроме, преносе РИА Новости.

Остали аеродроми у Москви радили су нормално.

Није познато да ли су ограничења на Внукову била у вези са дроновима који су јутрос пресретнути у Новој Москви и Подмосковљу.

РИА: У Новој Москви оборена још два дрона

Руски систем ПВО оборио је још два дрона у Новој Москви, московском административном округу, повријеђених није било, речено је РИА Новостима у Хитној помоћи.

-Још двије беспилотне летелице оборио је ПВО систем у Новој Москви код села Кривошејево, није било жртава - рекао је извор.

Претходно су руске службе са ванредне ситуације саопштиле да су две беспилотне летјелице онеспособљене у Новој Москви, а још једна у Калушкој области, југозападно од руске престонице.

Градоначелник Москве Сергеј Собјанин изјавио је после првог напада да су руске снаге одбиле данашњи покушај напада украјинских дронова на Нову Москву и Подмосковље.

Собјанин је на Телеграму написао да нема жртава ни повређијених.

-Данас је изведен још један покушај напада украјинских дронови на Нову Москву и Московску област. За сада су снаге ПВО одбиле све нападе, све откривене беспилотне летјелице су елиминисане - навео је Собјанин.

ИАЕА: Нуклеарна електрана Запорожје поново прикључена на резервни далековод

Нуклеарна електрана Запорожје поново је прикључена на једини расположиви резервни далековод први пут у четири мјесеца, извијестила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

Од почетка марта, електрана се ослањала само на један главни далековод за спољну електричну енергију потребну за хлађење реактора и друге критичне функције нуклеарне безбједности.

Резервна линија је сада под напоном и спремна за напајање станице ако примарни вод постане недоступан или оштећен, преноси Кијев индепендент.

-Резервни далековод од 330 киловолти (кВ) прекинут је 1. марта због оштећења на супротној обали реке Дњепар и обновљен 1. јула -  саопштила је  ИАЕА. Прије рата у Украјини, нуклеарна електрана у Запорожју имала је шест резервних водова и четири главне линије од 750 кВ.

-Поновно прикључење резервног далековода је позитиван корак, али спољна електроенергетска ситуација у електрани остаје веома рањива, што указује на неизвјесну нуклеарну безбједносну ситуацију на тој локацији - рекао је шеф ИАЕА Рафаел Гроси.

Руске снаге заузеле су електрану у Запорожју, највећу нуклеарну електрану у Европи, у марту 2022.

Током свеопштег рата, електрана је седам пута била потпуно искључена са украјинске електричне мреже због руских напада на енергетску инфраструктуру земље, наводи Кијев индепендент.

Зеленски позвао Бајдена да одмах упути позив Украјини за чланство у НАТО-у

Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао је америчког предсједника Џозефа Бајдена да "одмах" упути позив Украјини за чланство у НАТО-у, чак и ако она може постати чланица тек послије завршетка рата са Русијом.

Зеленски је за CNN рекао да Бајден "доноси одлуку" о томе да ли ће Украјина бити у НАТО или не.

-Он подржава нашу будућност у НАТО-у - рекао је Зеленски, али је додао да би позив за чланство у Украјини у овом тренутку веома важан јер би то био велики мотив за украјинске војнике.

Зеленски је додао да разумије да Украјина "никада неће бити у НАТО прије него што се рат заврши" и да је јрешавање територијалних спорова "фактор у одлучивању приликом позива држави да се придружи Алијанси".

-Све разумијемо. Али овај сигнал је заиста веома важан. И зависи од Бајденове одлуке - истакао је Зеленски.

Он је признао тешкоће на фронту, али је рекао да Украјина "постиже напредак".

НАТО би требало да одржи самит у Литванији 11. и 12. јула, а очекује се да ће једна од тема бити чланство Украјине.

Русија: Оборени дронови у двије области

Двије беспилотне летјелице онеспособљене су у Новој Москви, московском административном округу, а још једна у Калушкој области, југозападно од руске престонице, саопштиле су данас из руске службе за ванредне ситуације.

-Према прелиминарним извjештајима, три беспилотне летjелице су се кретала ка Москви у различитим временским интервалима. Двijе су онеспособљене у Новој Москви, а трећа у Калушкој области - саопштио званичник за ванредне ситуације.

Нема пријављених жртава или штете, преноси ТАСС.

Према саопштењу, хитне службе тренутно раде на лицу мјеста у селу Валујево, гдје су пали остаци дрона, а провјеравају се извјештаји о паду још једне беспилотне летјелице у близини Кубинке, гдје се налази ваздушна база руске војске.

Бауер: Украјина неће добити борбене авионе док се не заврши контарофанзива

Украјина неће добити борбене авионе док се њена дуго очекивана контраофанзива на Русију не заврши, изјавио је предсједавајући Војног комитета НАТО адмирал Роб Бауер.

Он је за LBC рекао да питање обезбјеђивања борбених авиона Украјини "неће бити ријешено у кратком року".

-Обука пилота, обука техничара, обезбеђивање логистике која може да одржава те авионе неће бити доступно пре контраофанзиве - навео је Бауер.

Украјина тражи од западних земаља да је снабдију борбеним авионима, укључујући Ф-16.

Кулеба: Украјина се интензивно припрема за самит у Вилијусу

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба изјавио је данас да Украјина наставља интензивне припреме за самит НАТО-а у Виљнусу како би постигла задовољавајуће резултате.

-Ми од јутра до мрака посматрамо самит у Виљнусу и непрестано преговарамо... Сада смо ушли у веома интензивну фазу преговора. Нису лаки. Резултати већ постоје, али то нису у потпуности задовољавајући", рекао је министар коментаришући дипломатске контакте Кијева прије самита Алијансе, преноси Украјинска правда.

Самит НАТО-а биће одржан у Виљнусу 11-12. јула.

Како је раније саопштено, Украјина је формулисала два конкретна очекивања од предстојећег самита у вези са чланством и безбједносним гаранцијама  и инсистираће на њиховој реализацији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана